Hyppää pääsisältöön

Saloset: "Unelmat edellä"

Salonen Ringa
Salonen Ringa Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Ringa Salosen perheeseen kuuluu mies Heikki sekä kolme Ringan lasta: Krista, Renny ja Matias. Joka toinen viikonloppu kotona on myös Hekin kolme lasta. Renny aloitti jalkapallon noin 4-5-vuotiaana. Aluksi kyseessä oli vähäpätöinen, kevyesti arjessa kulkeva harrastus, mutta pikkuhiljaa futis on vienyt yhä enemmän ja enemmän perheen aikaa ja rahaa. “Ei meillä itsellä ollut siinä vaiheessa mitään intressejä, se vaan lipsahti.”

Perhe asuu Orimattilassa, ja ensimmäiset kahdeksan vuotta Renny pelasi lähellä, Orimattilan Pedoissa. Poika kulki treeneissä itsenäisesti, ja äidin kasvatusmenetelmänä oli alusta asti omatoimisuuden korostaminen.

Muutama vuosi sitten Rennyn pelaamisesta kantautui kotiin positiivista palautetta, Renny pärjäsi hienosti.

Ringa Salonen jalkapallokentän laidalla.
Ringa seuraamassa Rennyn ottelua. Ringa Salonen jalkapallokentän laidalla. Kuva: Yle futisvanhemmat

- Muut jalkapalloäidit alkoi sanomaan mulle, että tuu säkin tänne kentän laidalle, että täällä on paljon kivempaa kuin olla siellä kotona ja pyöritellä pyykkejä ja siivota ja tehdä kotitöitä. Menin jos kerkesin, mutta tunsin itseni outsideriksi, kun en ollut ollut aiemmin mukana… Sit oltiin turnauksissa ja reissussa Rennyn kanssa, se vaan lipsahti. Jalkapallo tuli elämään.

- Vaihtoa Orimattilan Pedoista Lahden Kuusysiin mietittiin yli vuosi. Mua pelotti se hinta, että kuinka paljon enemmän se tulee maksamaan, kun kuskaat viitenä päivänä viikossa Orimattilasta Lahteen.

Ikään kun ne ois omalle lapselle velkaa koko aika jotain, ne hyvittelee koko aika kaikkea. Mennään ja tehdään vain lapsen ehdoilla.

Ringa pohdiskelee äitinä oman onnellisuuden saavuttamista.

- Mun mielestä monet vanhemmat käyttäytyy nykypäivänä ikään kuin ne ois omalle lapselle velkaa koko aika jotain, ne hyvittelee koko aika kaikkea. Mennään ja tehdään vain lapsen ehdoilla, että lapsella on hyvä olla ja että se lapsi on onnellinen. Unohdetaan siin vaiheessa se oma hyvinvointi kokonaan, et miltä musta tuntuu henkisesti ja mitkä mun fyysiset, henkiset, taloudelliset rajat on.

Ringa Salonen kippistää paljussa olevien FC Kuusysi 01 -poikien kanssa
Kesällä Ringa järjesti Rennyn joukkueelle juhlat. Ringa Salonen kippistää paljussa olevien FC Kuusysi 01 -poikien kanssa Kuva: Yle futisvanhemmat

- Omat tarpeet on jääny johonkin ihan jalkoihin. Kaikki väärät arvot, kateus ja tällanen materialismikeskeisyys ja muu, niin niille on annettu hirveen iso valta. Unohdetaan se oikea elämä ja ne oikeat arvot! Siis eihän se onni maksa mitään, sehän on tunne, eihän se maksa rahaa, eikä sitä voi tavaralla saada, Ringa pohtii.

Mutta unelmia pitää aina olla. Ringa korostaa unelmien tärkeyttä ja ennenkaikkea sitä, että unelmiin pitää uskoa. Muuten niitä ei voi saavuttaa.

- Me mietitään joskus sitäkin, että myydään kaikki pois ja lähdetään ulkomaille vaikka! Lasten kanssa puhutaan, ja Rennykin on niin kun tälleen et, niin mä voisin sieltä Espanjasta saada jonkun kiinnityksen jalkapallojoukkueeseen ja Kristalla ois vaikka sit niit kosmetologihommia siellä ja me ajateltiin, et niin mä voin tehä sit käsi- ja jalkahoitoja siellä sitten.

Renny syömässä, Ringa laittamassa ruokaa.
Renny syömässä ennen ottelua.Taustalla Ringa valmistamassa lisää ruokaa. Renny syömässä, Ringa laittamassa ruokaa. Kuva: Yle futisvanhemmat

Yrittäjähenkinen Ringa on tehnyt töitä muille ja pyörittänyt omia bisneksiä. 90-luvulla hän osti oman kioskin ja pyöritti sen ympärillä omaa yritystä. Tällä hetkellä Ringan haaveena on perustaa kosmetologiksi opiskelevan Krista-tyttärensa kanssa oma kauneudenhoitostudio kotinsa yhteyteen. Kosmetologin opinnot olivat Ringan haaveena jo teininä, mutta unohtuivat liian kalliiden koulujen takia.

Viime aikoina kuvioihin on tullut myös life coach -valmennusopinnot. Ajatuksena ja haaveena olisi myös antaa henkistä valmennusta Rennylle ja tämän joukkuetovereille. Ringa on suunnitellut puhuvansa ideastaan poikien valmentaja Marko Salolle.

Ringalle jalkapallo on erityisesti äiti-poika-juttu, ei niinkään aikuisten sosiaalinen temmellysympäristö.

Ringa Salonen ottaa selfien Kööpenhaminassa Pieni Merenneito -patsaalla
Ringa oli poikansa mukana pelireissulla Tanskassa. Kun Renny ei ollut kentällä pelaamassa, pääsi äiti viettämään turistihetkiä Kööpenhaminassa. Ringa Salonen ottaa selfien Kööpenhaminassa Pieni Merenneito -patsaalla Kuva: Yle futisvanhemmat

Jalkapallo onkin lähentänyt äitiä ja poikaa.

- Mä tässä muutama viikko sitten leikillä heitin Rennylle, et mä oon hänen manageri, No siihen hän vastasi että ‘sithän sun pitäis olla kartalla, et mihin me ollaan menossa ja monen aikaan!’ Mut mä olin sitä mieltä, että Rennyn täytyy itte tietää monelta me lähetään ja missä meijän pitää olla mihinkin aikaan, en mä olekaan manageri, Ringa nauraa.

Itse sä kannuksesi hankit, niit ei kukaan muu pysty tekemään sun eteen! Et se on vaan silleen raaka peli.

Rennyn ura on sujunut hienosti, Kuusysiin kutsun jälkeen peliaikaa on piisannut paljon. Syksyn tullen koko perhe jännittää, pääseekö poika uuteen Kuusysin ja Reippaan parhaiden junioreiden muodostamaan FC Lahti -joukkueeseen.

Ringa Salonen tunnelmoi.
Ringa jännittää poikansa jalkapallouran tulevaisuutta. Ringa Salonen tunnelmoi. Kuva: Yle futisvanhemmat

- Onkohan valinta FC Lahteen mahdollista? Se sit tietysti avais taas väyliä siitä eteenpäin. Mut jos käy niin, ettei tuu valituksi, niin sit on tosi paikka kyseessä! Mä tiedän Rennyn reaktion: se on hanskat tiskiin. Mä jotenkin näen sieluni silmin, että Renny suurin piirtein lyyhistyis ihan itkemään maahan, jos ei se tuu valituksi, Ringa pohtii ja pelkää jo syksyn isoa karsintaa.

- Mut samaan aikaan taustalla mä teen aina sitä työtä, että itse sä kannuksesi hankit, niit ei kukaan muu pysty tekemään sun eteen! Omassatunnossasi tiedät, oletko tehnyt kaikkesi vai jättänyt jotain tekemättä. Et se on vaan silleen raaka peli.

Futisvanhemmat-sarjan kaikki 8 jaksoa Yle Areenassa. Jaksot tiistaisin klo 20 TV1:llä.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO sarja Yle Areenasta:

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."