Hyppää pääsisältöön

Uotilat: ”Kaiken poijaalle antaasin jos mahrollista”

Uotilat, ns. pelaajakortti.
Uotilat, ns. pelaajakortti. Kuva: Yle futisvanhemmat

Virve Uotila on Jamin äiti. Perheessä on myös tytär Mira – ja valtavan kokoinen koira Lilli. Jami aloitti 5-vuotiaana kesäfutiksen sai sitten kutsun Kuusysiltä ja edelleen ollaan sillä tiellä.

Virve muistelee noin 10 vuoden futisäidin uraa. Rahaa palaa paljon pojan harrastukseen.

- Kyllä siihen menee, elikkä ensin on kausimaksut, sitten maksetaan kaikki kyyrit ja kuljetukset ja totta kai varusteet. Nappiksia ei alle satasen saa mistään ja niitä menee muutamat kaudessa, kyllä siihen menee rahaa.

- Jaminkin jalkojen kans on ollut ongelmia, on jouruttu hypätä lääkärissä ja hierojalla jatkuvasti. Jamilla on rasitusvamma molemmis sääris, jotta niitä nyt on käyty hieromassa, ja sitten sillä oli vamma polves, mutta se nyt on luultavasti mennyt, ei oo enää valittanut polveansa.

- Kuljeta, kannusta ja kustanna, Virve naurahtaa futisvanhempien yleiselle lausahdukselle.

Virve Uotila töissä siivoamassa.
Virve työskentelee siivoojana lahtelaisessa päiväkodissa. Virve Uotila töissä siivoamassa. Kuva: Yle futisvanhemmat

Virve työskentelee siivoojana lahtelaisessa päiväkodissa.

- Elikkä oon pienipalkkaanen. Ensin maksetaan maksut päältä pois, katotaan mitä jää ja mennään sen mukaan. Se menee jalkapalloon ja tyttären vikelykseen ja ratsastukseen. Ei tarvitse itte harrastaa mitään, Virve laskee.

- Mutta teen koruja, helmiä ja muuta, teen korvakoruja ja kaulakoruja.

Jamin isä Jouni ajoi rekkaa, pitkiä päiviä ja reissuja, mutta seurasi silti tarkasti Jamin jalkapalloharrastusta.

- Jounihan sitä kuskas ihan hirveesti, se oli valtavasti mukana Jamin harrastuksessa ja ylpeä siitä. Jouni sairastui ja sittenhän me ei enää sovittu yhteen ja erottiin, ja me jäätiin lasten kanssa tähän.

Jamihan otti heti talossa miehen roolin. Se päätti että nyt sen täytyy tehdä lumityöt ja sillä selvä.

- Onhan yksin aina välillä rankkaa, mutta mulla on aivan ihanat lapset joitten kanssa tuun toimeen. Me autetaan toinen toisiaan, ja pärjätään ihan hyvin. Jamihan otti heti talossa miehen roolin. Se päätti että nyt sen täytyy tehdä lumityöt ja sillä selvä, Virve sanoo ylpeänä.

Jaminkin unelmat ovat jalkapallon parissa ja isommilla areenoilla ulkomailla.

- Siellähän maksetaan pojille palkkaa kun pojat pelaa. Täällä me maksetaan siitä että pojat saa pelata. Siivoojan palkallahan ei juhlita, jotta katotaan nyt mihin tämä menee, Virve miettii.

Jami Uotila laittamassa ruokaa.
Kun äiti on töissä, Jami saattaa valmistaa koko perheelle päivällisen. Jami Uotila laittamassa ruokaa. Kuva: Yle futisvanhemmat

- Kaiken mä poijjaalle antaasin jos vaan mahrollista.

Virve tietää, että Kuusysissäkin on poikia, joiden lähtökohdat lajiin ovat erilaiset.

- En ala katkeraksi siitä, jos muilla menee paremmin ja muilla on rahaa, mutta totta kai jos Jami ei saa nappiksia ja toiset saa 300 euron nappiksia ja mä en suostu niitä ostamaan, niin kyllä kuulen siitä sitten. Mutta poikien kesken oo ikinä kuullut että niillä olis mitään ongelmaa siitä. Jami ymmärtää.

Totta kai oon kauheen ylpee äiti siellä kentän reunalla.

- Mulla on fiksut lapset. Ehkä ne on joutunut kypsymään vähän enemmän isänsä kuoltua, joutuneet enemmän ottamaan vastuuta elämästä.

Totta kai oon kauheen ylpee äiti siellä kentän reunalla. Virve päättää lähteä joukkueen ja Jamin mukaan Tanskaan kesän suureen turnaukseen. Myös tytär-Mira lähtee kannustamaan veljeään.

Virve ja Mira Uotila.
Virve ja Mira Uotila. Kuva: Yle futisvanhemmat
Virve ja Mira Uotila.
Virve ja Mira Uotila. Kuva: Yle futisvanhemmat

- Tehrään yhteinen kesälomareissu siitä ja onhan se Jamillekin mukavampi että me joku vuosi ollaan siellä, se ei oo aina yksin. Ei ihan kesälomarahat riitä, mutta Tanskaan lähäretään.

Virve kehuu joukkueen vanhempien välejä ja panosta joukkueen eteen. Paikkakunnalle muualta muuttaneena Virve on saanut joukkueen kautta helposti uusia ystäviä.

- Kyllä se lasten kautta tulee se elämänilo, en tierä mitä mä tekisin jos mulla ei olis lapsia. Totta kai oon kauheen ylpee äiti siellä kentän reunalla.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO sarjan kaikki jaksot Yle Areenasta:

  • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

    Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

    Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

  • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

    Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

    Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

  • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

    Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

    "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

  • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

    Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

    Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

  • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

    Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

    Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

  • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

    Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

    Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

  • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

    Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

    Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

  • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

    Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

    Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

  • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

    Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

    Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."