Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Erikoislähetys syövästä

Rintasyöpäpotilas ja syöpä-teksti.
Rintasyöpäpotilas ja syöpä-teksti. Kuva: Yle, Akuutti syöpätaudit,akuutti

Yhä useampi suomalainen sairastuu syöpään, mutta yhä useampi siitä myös selviytyy. Millainen rooli geeneillä tai ympäristöllä on syövän synnyssä? Milloin syöpä on vain "huonoa tuuria"? Syöpädiagnoosi mullistaa potilaan elämän täydellisesti. Alkaa taistelu, jolle toivotaan onnellista loppua. Lääketiede on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosikymmenien aikana ja useitten syöpien hoitoennuste on jo hyvä. Silti pelko jäytää varmasti jokaista syöpäpotilasta ja hänen läheisiään.

Matti Rautalahti ja Mikko Penttilä
Akuutin syöpälähetyksen asiantuntijavieraaksi saapuu Matti Rautalahti (vas.) ja lähetyksen juontaa Mikko Penttilä. Matti Rautalahti ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Mikko Penttilän juontamassa syöpälähetyksessä on luvassa hyvää hoitoa, mielenkiintoisia keskusteluja sekä koskettavia potilastarinoita. Asiantuntijavieraaksi saapuu Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkärinä aikaisemmin työskennellyt Matti Rautalahti, joka tällä hetkellä toimii lääkäriseura Duodecimin pääsihteerinä.
Kuvassa Tiina With.
Tiina With sairastui syöpään syksyllä 2008. Kuvassa Tiina With. Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä akuutti

Yhden koskettavan tarinan kertoo Tiina With, joka on taistellut syöpää vastaan kohta kahdeksan vuotta. Perheenäidin vasen rinta, munasarjat, kohtu ja kainalon imusolmukkeet on poistettu. Syöpätaistelun aiheuttamat arvet ovat piilossa paidan alla ja kamppailu jatkuu. Pääosaan syöpätaistelu ei ole perheessä koskaan päässyt. Se on vain yksi asia muiden joukossa, sillä tärkeintä on pitää kiinni arjesta ja elää sitä täysillä.

Lääkehoidot kehittyvät tällä hetkellä huimaa vauhtia ja syöpää hoidetaan jo viruksien avulla, Akuutti haastattelee aiheesta suomalais-yhdysvaltalaista kirurgia ja tutkijaa Robert Andtbackaa. Miten virushoidot käytännössä toimivat ja millaisia syöpiä niillä voidaan hoitaa?

Ihmiset kertovat, miten syöpä on koskettanut heidän elämäänsä.
Helinä (vas.), Jukka ja Ulla kertovat, miten syöpä on vaikuttanut heidän elämäänsä. Ihmiset kertovat, miten syöpä on koskettanut heidän elämäänsä. Kuva: Yle, Paulus Markkula syöpätaudit,akuutti

Oman tarinansa kertovat myös syövän tavalla tai toisella kohdanneet ihmiset. Miltä tuntuu kuulla syöpädiagnoosi? Poistetaanko rinnat ennaltaehkäisevästi? Millainen merkitys vertaistuella ja toivolla on paranemisessa? Ääneen pääsevät myös Akuutin katsojat, jotka ovat sankoin joukoin kirjoittaneet omista syöpäkokemuksistaan.

Akuutti, Yle TV1 maanantaina 21.3. klo 18:30. Uusinnat ke 23.3. klo 5:55 ja su 27.3. klo 15:15.