Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Ensimmäinen lapsiperheloma edessä - eikä stressaa yhtään!

Heikki Soini: Lapsi ei muuta tapaani lomailla
Heikki Soini: Lapsi ei muuta tapaani lomailla Kuva: Jussi Nahkuri heikki soini

Sain äskettäin tietokoneeni ruudulle mainoksen, jossa minua kehotettiin stressaavan perhematkan sijaan käyttämään lomani pariterapiareissuun Järvi-Suomessa. Googlen robotti on selvästi tietoinen siitä, että olen saanut lapsen ja kesälomakausi lähestyy.

Suunnittelimme kesäksi yhdessä ystäväperheemme kanssa lomareissua Yhdysvaltoihin. Syksyllä olimme vielä kaikki innostuneita ajatuksesta ja näimme jo silmissämme, kuinka lapsemme ystävystyisivät keskenään ja kirmaisivat hiekkakakkujen lomasta aina välillä lämpimään meriveteen uimaan. Vuokraisimme yhdessä talon rannalta ja saisimme tällä tavalla myös välillä vähän jaettua lastenhoitovastuuta. Täydellistä!

Sitten tuli päivä, jolloin ystäväperheemme alkoi huonosti nukutun ajanjakson väsyttämänä huolestua ison aikaeron vaikutuksesta lasten unirytmiin. Tästä alkoi oikea huolien ja pelkojen lumipalloefekti. Lopputulos on se, että meidän perheemme lähtee nyt Jenkkeihin ja he lapsiperheille suunnatulle all-inclusive -pakettimatkalle Kanarialle.

Muut lapsiperheet näyttävät sankoin joukoin ryntäävän pakettimatkoille, minä en koe sellaista edelleenkään yhtään mielekkääksi.

Olisiko minussa pitänyt lapsen saatuani automaattisesti muuttua jotakin tämän asian suhteen? Muut lapsiperheet näyttävät sankoin joukoin ryntäävän pakettimatkoille ja joku syy kai siihen on. Ovathan urheimmatkin travellerit Riku ja Tunna lapsia saatuaan siirtyneet tekemään Madventuresin sijaan Docventuresia keskiluokkaisesti televisiostudiosta kerran viikossa.

Minä en koe pakettimatkailua edelleenkään yhtään mielekkääksi. Mutta piileekö tässä joku viisaus ja opetus, jonka tulen vielä kokemaan katkerasti kantapään kautta?

Olen aina karsastanut täysihoidollisia lomamatkoja. En vain millään suostu lomallani siihen, että päivärytmini määräytyy jonkun toisen mukaan ja joku päättäisi puolestani mitä syön ja kenen seurassa. Minulle koko matkustamisen ajatus on hankkiutua pois turistialueelta, päästä kosketuksiin matkakohteen asukkaiden todellisen elämän kanssa ja sitä kautta laajentaa ymmärrystäni maailmasta ja muista kulttuureista.

Minun on mahdotonta nähdä, että pölyinen pallomeri ja tasan tietyllä kellonlyömällä tarjoillut nakit ja ranskalaiset voisivat voittaa täyden vapauden ja koko kehoa kihelmöivän tunteen seikkailusta.

Suomen kielellä tarjoiltuja lihapullia saan kotinurkiltakin. Minun on mahdotonta nähdä, että pölyinen pallomeri ja tasan tietyllä kellonlyömällä tarjoillut nakit ja ranskalaiset voisivat voittaa täyden vapauden ja koko kehoa kihelmöivän tunteen seikkailusta. Vaikka se seikkailu olisi sitten vain kävelylenkki lähikauppaan ja sieltä paikallisten keksien ostaminen. Nekin maistuvat suussani paljon makeammalta kuin hotellin aamupalalta minulle ilman vaihtoehtoja tarjoillut.

En koe hirveästi muuttuneeni ihmisenä lapsen myötä. En edelleenkään kaipaa mökille tylsistymään, vaan nautin lomamatkan suunnittelusta ja kohteeseen perehtymisestä.

Voi hyvin olla, että liityn pian lentokentillä raivoisasti riitelevien lapsiperheiden joukkoon, joille lapsettomana tapasin hymähdellä.

Olen taas elänyt läpi ankeimpien kevätsateiden sen ajatuksen voimalla, että kun täällä vielä jäät sulavat järvistä, me olemme perheenä jo uimassa delfiinien kanssa.

Eilisen illan selasin läpi käytettyjä autoja, koska ostamalla auton ja myymällä sen pois reissumme päätteeksi voisimme mahdollisesti säästää todella suuren summan rahaa verrattuna vuokra-auton kustannuksiin. Myös lapsen turvaistuin ja GPS kannattaa lyhyen tutkiskelun perusteella ostaa eikä vuokrata.

Viime viikolla selasin amerikkalaista pikavauvapuurojen valikoimaa ja muita vauvanruokia ja sekin puoli vaikuttaisi olevan ihan kunnossa.

Viikonlopun kävelytin tytärtäni rintaani vasten kantorepussa, jotta hän tottuisi olemaan siinä lentomatkan ajan.

Kirkkaissa väreissä kylpevä talo meren rannalta on vuokrattu ja lähialueen frisbeegolfradat on tarkastettu.

Vaatiihan tällainen lomaileminen aika paljon valmistelua, mutta uskon kaiken olevan sen arvoista.

Voi hyvin olla, että liityn pian lentokentillä raivoisasti riitelevien lapsiperheiden joukkoon, joille lapsettomana tapasin hymähdellä. Tämä saattaa olla vuosiin viimeinen kesälomamme, joka suuntautuu kauas valtamerten yli. Ehkä ensi kesänä hyväksymme jo kohtalomme ja istumme kesämökillä hyttysten syötävänä.

Mikä tarkoittaa sitä, että delfiinien on tänä kesänä parasta tulla uimaan sille lahdelle, missä niiden väitetään viihtyvän.

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.