Hyppää pääsisältöön

Iloista ruoanlaittoa hyvistä raaka-aineista

Från jord till bord -ohjelmassa selvitetään mistä ruokamme tulee. Pitkään ravintola-alalla vaikuttaneet keittiömestari Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoff juontavat sarjaa ja keskittyvät raaka-aineisiin.

Ravintoloitsijaparin mukaan on tärkeää tuntea ruoan alkuperä, jotta voi elää terveellisesti ja kantaa vastuunsa ympäristöstä.

On kuitenkin vähintään yhtä tärkeää olla suhtautumatta ruokaan liian vakavasti. Siksi ohjelmassa korostetaan kuinka helppoa ja hauskaa ruoanlaitto voi olla. Ruoan ei tarvitse olla mahtailevaa ollakseen hyvää!

– Haluamme tietää mistä raaka-aineet tulevat. Siksi ohjelman teko oli niin hauskaa ja saimme tavata monia tuottajia. Haluamme nostaa esiin tuottajien tärkeää työtä. Ilman heitä meillä ei olisi syötävää, juontajapari kertoo.

Filip ja Linda vierailevat eri tuottajilla, joiden luona tutustuvat viljelyyn, kalastukseen ja metsästykseen. Joka jaksossa seurataan yhden raaka-aineen matkaa mullasta, vedestä tai metsästä lautaselle. Pellolla tai metsässä Langhoff valmistaa yksinkertaisen ruoan välineinään pelkkä veitsi ja leikkuulauta.

Tämän jälkeen Langhoffin pariskunta siirtyy keittiöön valmistamaan vieraan seurassa yhdestä raaka-aineesta kolmen ruokalajin menun.

Ekologisuus näkyy ja huomioidaan heidän työskentelyssä. He käsittelevät raaka-aineitaan huolellisesti ja minimoivat hävikin.

– Aina ei tarvita pihviä tai kananrintaa – hyvän pääraaka-aineen kumppaniksi käy sipuli, valkosipuli, suola, pippuri ja rasva, ei muuta. Tapaan sanoa, että viisi raaka-ainetta riittää. Kannattaa uskaltaa kokeilla, Linda sanoo.

Avausjakso tarjoaa myös tähtiloistoa. Arkisin Ask-ravintolaa pyörittävä juontajapari sai hiljattain tietää, että he ja kolme muuta helsinkiläisravintolaa säilyttävät arvostetun Michelintähden. Ensimmäisen jakson vieras on Tammisaaressa syntynyt Pontus Dahlström, joka yhdessä tanskalaiskollegan kanssa pyörittää kolmella Michelintähdellä palkittua Maaemo-ravintolaa Oslossa.


Lisätietoa sarjasta sekä ruokaohjeita julkaistaan osoitteessa svenska.yle.fi/franjordtillbord.
Sarjan 13 jaksoa on katsottavissa Areenassa vuoden.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua