Hyppää pääsisältöön

Kourimista, potkimista ja lyömistä - näin perhelomailijat kohtelevat huvipuistomaskotteja

Lyömistä, potkimista, seksuaalista ahdistelua. Hellyttävät huvipuistomaskotit joutuvat kokemaan niin henkistä kuin fyysistäkin väkivaltaa työssään, kun lomailevat aikuiset alkavat käyttäytyä törkeästi. MHL haastatteli useita maskotteina työskennelleitä, jotka suostuivat kertomaan järkyttävistä kokemuksistaan vain nimettöminä ja valeasussa.

Heitä on loma-aikaan kaikkialla. Huvipuistoissa, ruotsinlaivoilla, urheilukisoissa. He eivät puhu mitään, mutta he näkevät paljon. MHL tapasi maskotteina työskennelleitä, jotka ovat seuranneet lapsiperhelomailua aitiopaikoilta.

– Lomiin ladataan valtavat odotukset. Sitten kun rengas on puhjennut, kuopus oksentanut ja paita revennyt, kiukku puretaan maskottiin, kertoo kolme kesää eläinhahmon sisällä viettänyt nainen.

Pakko saada kuva!

Kovat paineet ajavat aikuiset kummallisiin tekoihin. Esimerkiksi valokuvan ottamisesta on tullut pakkomielteen kaltainen suoritus. Tunnelma jonossa muistuttaa joskus tavaratalojen hulluja päiviä.

– On ihan yleistä, että lapsi laitetaan etuilemaan kuvausjonossa. Joskus syliini laitetaan itkevä ja huutava lapsi. Kuva on saatava, hinnalla millä hyvänsä.

Ei ole myöskään tavatonta, että aikuinen antaa lasten piirustuskilpailuun itse piirtämänsä kuvan.

Maskottiväkivallan monet kasvot

Pahinta on kuitenkin eläinhahmojen kohtaama väkivalta. Vanhemmat kehottavat lapsiaan vetämään hahmoja hännästä, lyömään päähän, tuuppimaan, potkimaan. Pukua yritetään repiä irti.

– Ajatellaan, että kun olemme niin iloisia hahmoja, meille voi tehdä mitä vaan.

Myös seksuaalinen ahdistelu on yllättävän yleistä. Rintoja puristellaan, haaroväliin käydään, häntää vastaan tehdään nylkytysliikkeitä.

– On pyllylle läpyttelijöitä. Aina joku haluaa tarkistaa, olenko tyttö vai poika, kertoo yksi ruotsinlaivalla työskennellyt nainen.

Takahuoneen salaiset koodit

Suomalainen yleensä viileä kesäsää tarjoaa pehmohahmoille täydelliset työskentelyolosuhteet. Helteessä tilanne on toinen. Silloin maskotit menevät tauolle kahdenkymmenen minuutin välein. Hiki virtaa, vaikka alla olisi vain ohut toppi ja miesten bokserit.

– Joskus hikinoro valuu pitkin päätä puvun alla. Silloin mietiskelen, että täällä minä vaan hikisenä halaan tuntemattomia lapsia. Olo on kuin halauskoneella.

Useimmat maskotit eivät saa puhua julkisesti. Taukohuoneessa mykät hahmot pääsevät jakamaan kokemuksiaan kollegoiden kanssa. Kesän aikana hahmojen keskuudessa syntyy yleensä toimiva salakieli.

– Kun joku vinkkaa, että nyt on tuolla suunnassa HD, kaikki tietävät sen tarkoittavan erittäin hyvännäköistä isää, hot dadiä.

Muista syödä ja käydä vessassa

Iloa työhön tuovat ennen kaikkea lapset, jotka ovat lomapaikoissa yleensä hyvällä tuulella vanhempien kiristelystä huolimatta.

– Lapset ovat ihania. Lapsi saattaa ensin todeta, että olet maailman ihanin orava. Sitten perään kuiskataan, että tiedän kyllä ettet oikeasti ole orava, mutta silti olet maailman ihanin orava.

Mutta mikä on paras vinkki lapsiperheen lomapäivään?

– Kaikki odotukset ja suunnitelmat hemmettiin. Elä hetkessä. Muista syödä ja käydä vessassa, ohjeistaa huvipuistokonkari.

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.