Hyppää pääsisältöön

Mikael Gabriel on syy, miksi medialukutaidon opetusta tarvitaan kouluissa

Kiva, että julkkikset puhuvat yhteiskunnallisista asioista, mutta voisivatko hekin laittaa faktansa kuntoon, kirjoittaa YleX Etusivun toimittaja Eve Väyrynen.

YleX Etusivun Eve Väyrynen.

Rakastan sitä, kun julkkikset ottavat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

On ihanaa, että näyttelijät ja urheilijat astuvat hetkeksi ulos omasta roolistaan, ja osallistuvat julkiseen keskusteluun. Heillä on mielipidevaltaa, he voivat vaikuttaa eri tavalla kuin poliitikot.

Sama koskee tietysti räppäreitä.

Mikael Gabriel on tunnettu Vladimir Putin -fani. Eilen hän selitti fanitustaan Maikkarin Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa.

Hän kertoi ottaneensa Putin-tatuoinnin koska “Putin on boss ja buli äijä”. Mies on sentään johtanut monta vuotta kansakuntaa, jossa asuu noin 150 miljoonaa ihmistä. Haastiksessa käy ilmi, että räppäri ihailee Putinin äijämeininkiä. Ja sitähän saa ihailla, ei siinä mitään.

Valitettavasti räppäri ei nimennyt yhtään niistä YouTube-videoista ja Netflix-dokumenteista, joihin hän viittasi.

Metsään mennään silloin, kun Mikael Gabriel ryhtyy puolustamaan Putinin politiikkaa ja perustelee mielipiteitään mystisillä YouTube-videoilla.

Räppärin puhe kuulostaa salaliittoteoreetikon höpötykseltä. Hänen mukaansa YouTubesta ja Netflixistä löytyy hyviä videoita Putinista, ja näistä videoista saa “hyvin erilaisen kuvan Ukrainan tilanteesta kuin valtamedian uutisoinnista”.

Valitettavasti räppäri ei nimennyt yhtään niistä YouTube-videoista ja Netflix-dokumenteista, joihin hän viittasi.

Kummallisinta on se, että Mikael Gabriel tiedostaa itsekin, ettei kaikkeen netissä liikkuvaan voi luottaa. Hän nimittäin toteaa keskusteluohjelmassa, ettei hän väitä että hänen suosittelemansa videot olisivat “pelkkiä totuuksia, mutta ehkä rivien välistä voi lukea jotain”.

Mitä niistä ehkä totta olevista videoista pitäisi rivien välistä päätellä? Maailman johtajien salaliittoa? Illuminatin uutta tulemista? En tajua.

Viime aikoina julkkikset ovat ottaneet osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun harmittavan epämääräisesti. Lisätietoa kaivataan MG:n mainostamista nettivideoista, Teemu Selänteen kertomasta rikostapauksesta sekä Axl Smithin kaverista Peteristä.

Julkinen keskustelu toimii vain silloin, kun se lähtee faktapohjalta.

Tällä hetkellä julkisessa keskustelussa tärkeintä tuntuu olevan räiskyvä mielipide. Ihan kuten Mikael Gabriel kritisoidessaan valtamediaa sanoo:

- Mä tykkään ottaa asioista enemmän selvää, enkä välttämättä uskoa, mitä siinä otsikossa sanotaan. Ja sitten tehdä omat mielipiteeni. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että mä oon oikeessa, mutta ainakin mulla on mielipide.

Tämä ei ole se tapa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, jota julkkiksilta toivon.

Medialukutaidon tunneilla koulussa opetetaan jo lähdekritiikkiä ja kriittistä ajattelua. Hyvä niin.

Ehkä seuraava askel olisi oikeanlaisen keskustelutaidon korostaminen. Että julkinen keskustelu toimii vain silloin, kun se lähtee faktapohjalta. Silloin räppärinkin kanssa voidaan oikeasti keskustella siitä, onko Putinin politiikka Ukrainassa hyvää äijämeininkiä vai jotain ihan muuta.

Lue myös:

Mikael Gabriel julkaisi hämmentävän kuvan: räppäri tatuoi Putinin naaman jalkaansa