Hyppää pääsisältöön

Pääministerin fraasirikos-ennätys

Juha Sipilä puhuu
Juha Sipilä puhuu Kuva: Yle/ Henrietta Hassinen Juha Sipilä,Suomen pääministeri

Pääministeri Juha Sipilän fraasirikos kuohutti Aristoteleen kantapään ystäviä loppuviikosta. Palautevyöry oli ennennäkemätön.

Eilen torstaina pääsimme todistamaan pääministerimme Juha Sipilän fraasirikosta, kun hän ilahtui Palvelualojen ammattiliiton Pamin päätöksestä tulla mukaan neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta. Sipilä lausui Brysselistä käsin näin:

- Toivottavasti tulppa lähtee paatista ja päästään eteenpäin.

Sipilän kommentin jälkeen Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmään ja sähköpostiin alkoi suorastaan tulvia närkästyneitä fraasirikos-ilmiantoja. Vastaavaa ilmiantosumaa ei ole usein nähty Aristoteleen kantapään toimituksessa.

-Siitä on aikaa kun olen viimeksi ollut veneessä, mutta muistaakseni tulpan tarkoitus oli pitää vesi pois veneestä eli vene pinnalla. Stephen Elopin kanssa oltiin uppoavalla lautalla ja nyt Sipilän kanssa samassa veneessä, josta Sipilä haluaa tulpan pois. Kuulostaa siltä, että oikein yritetään upottaa Suomea, kommentoi kuulijamme sähköpostissaan.

-Eli jos oikein ymmärrän, Sipilä toivoo valtiolaivan uppoavan lopullisesti, jotta hän pääsee tästä ikuisesta vatuloinnista, arveli puolestaan Hanna.

Kuulijamme Jukka taas totesi, että nyt taitaa olla itsemurhaan altis perämies kansakunnan paattia ohjaamassa, matkalla pohjaan.

Aristoteleen kantapää ymmärtää epäonnisen lauseen niin, että pääministeri on alunperin halunnut käyttää tunnettua ketsuppipullovertausta, johon usein liittyy ilmaus ’tulppa lähti irti’.

Pääministerin kieli on kuitenkin aivan lauseen sanomisen partaalla päättänyt olla käyttämättä ketsuppivertausta. Viime hetkellä hän tajusi, että kielikuva saisi ay-liikkeen liipasinherkät lakkokenraalit retostelemaan, miten porvaripääministeri viittaa ketsupilla tekovereen, kun työläisen selkänahasta revitään kilpailukykyloikkaa.

Niinpä pääministerin mieleen on viime hetkellä tullut ’yhteisessä veneessä’ -vertaus ja MIKÄ PARASTA: veneessäkin on tulppa! Mutta niin kuin on suo siellä ja vetelä täällä, tulpan irrottaminen veneestäkään ei ole tässä yhteydessä kauhean vertailukepoinen kielikuva.

Lipsautuskohun keskellä pääministeri selitti perjantaina ilmaustaan lapsuuden ravustusreissullaan ja sillä, että hän oli tarkoittanut tulpan irrotuksella sitä, että rannalla sadevedestä täyttynyt vene täytyy tulpan kautta tyhjentää ennen uutta soutureissua. Selitys vaikutti kuitenkin hiukan jälkiviisaudelta.

Aristoteleen kantapään suursaksiniekka muistuttaa merioikeusfraasien kansainvälisestä yleissopimuksesta ja tuomitsee pääministerin lähimmän soutuseuran soutukurssille, jossa voi opetella tekniikan ja kestävyyden lisäksi oikeaan osuvia veneilykielikuvia.

Rapu-rapu-rapu-rapu-rallaa!

Sipilän kommentti Ylen uutisissa

Artikkelia muokattu klo 21:30; lisätty Sipilän selitys ravustuksesta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri