Hyppää pääsisältöön

Susia kuollut ennätysmäärä

Suomessa on kuollut vähintään 75 sutta runsaan puolen vuoden aikana, vaikka susi on suojeltu eläin. Määrä on noin kolmannes Suomen susista. Viranomaiset ovat myöntäneet entistä enemmän poikkeuslupia susien kaatamiseen.

Suomessa on kahden vuoden ajan kokeiltu suden kannanhoidollista metsästystä. Metsästyskausi on neljä viikkoa vuodessa, tammikuun ja helmikuun aikana. Tälle vuodelle myönnettiin 46 kaatolupaa, ja 43 sutta kaadettiin.

Monet luonnonsuojelujärjestöt vastustavat sudenmetsästystä, ja ovat valittaneet alkuvuoden poikkeusluvista. Luonnonsuojeluliitto Tapiola valitti kaikista luvista koko maassa. ”Susi on Suomessa uhanalainen, susikanta ei kestä metsästystä”, sanoo Sari Kantinkoski Luonnonsuojeluliitto Tapiolasta.

Tapiolan mielestä viranomaiset keskittyvät liikaa metsästykseen - ja laiminlyövät muut tavat torjua susivahinkoja.

Kokonaiskuolleisuus korkeampi

Suomessa on nyt tuoreen kanta-arvion mukaan 200-235 sutta. Tämän vuoden susijahdissa kaadetun 43 suden lisäksi viranomaiset ovat myöntäneet kaatoluvat 25 sudelle. Nämä sudet ovat käyttäytyneet uhkaavasti ja joko riistakeskus tai poliisi on antanut luvan ampua ne.

Liikenteessä on kuollut neljä sutta ja kaksi sutta on löytynyt kuolleena. Lisäksi yksi susi ammuttiin pakkotilassa kun se hyökkäsi koiraan metsässä.

Luonnonvarakeskuksen susitutkija Ilpo Kojola sanoo: ”On kuollut vähintään 75 sutta. Vielä ei tiedetä onko susia kuollut enemmän esimerkiksi salametsästyksen takia. Kannanhoidollisen metsästyksen oli tarkoitus vähentää salametsästystä, onko se toiminut voidaan arvoida vasta ensi talvena.”

Susikanta on kasvanut hieman

Vaikka susia on kuollut ennätysmäärä, susikanta Suomessa on kasvanut noin 12 prosenttia verrattuna 2015 susijahdin jälkeiseen tilaan.

”Susilaumoihin syntyy uusia pentuja joka vuosi, kanta saattaa kasvaa vaikka poistuma on suuri”, sanoo Kojola.

Tämän talven susijahdissa on kuitenkin ammuttu poikkeuksellisen monta aikuista ja lisääntymiskykyistä sutta, ja useita laumaa koossa pitäviä alfanaaraita. Tämä saattaa vaikuttaa ensi kesän syntyvyyteen.

Susi on yhä uhanalainen Suomessa IUCN kriteerien mukaan.

”Globaalisti katsottuna susi ei ole uhanalainen. Venäjällä on 50 000 sutta ja rajan yli tulee jonkun verran susia”, Kojola sanoo.

"Susikanta on erittäin vahva"

Marko Setälä, joka toimi jahtipäällikkönä Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun susijahdissa, on tyytyväinen kannanhoidolliseen metsästykseen. Hänen mukaansa se on tuonut lisää arkuutta suden käyttäytymiseen.

”Ollaan huomattu, että susikanta on erittäin vahva ja kasvaa vuosi vuodelta. Alkuperäinen alfapari joka asettui tälle seudulle ehti tuottaa kymmenessä vuodessa 40 pentua. Se on ollut aika hyvä pumppu täyttämään eteläistä Suomea”, Setälä sanoo.

Setälä toimii petoyhdyshenkilönä ja saa enenevässä määrin soittoja susihavainnoista Mynämäellä.

Vasta valmistunut suden kanta-arvio näyttää että susia on nyt enemmän Lounais-Suomessa kuin ennen. Viime vuoden kanta-arvion mukaan alueella asui noin 10% koko maan susista, nyt osuus on jo 13-15%.

Laskevatko viranomaiset oikein?

Monet metsästäjät ja susialueiden asukkaat epäilevät, että Luonnonvarakeskus laskee sudet alakanttiin, ja susia on oikeasti enemmän. Luonnonsuojelijat puolestaan epäilevät, että susia on vähemmän kuin väitetään.

Spotlight: Susi tulee
tiistaina 22.3 klo 20 Yle Fem-kanavalla.
Toimittajana Annvi Gardberg

Kommentit