Hyppää pääsisältöön

Tasa-arvokysymykseksi noussut tamponivero poistuu Britanniassa – kampanjan taustalla opiskelija

Tamponiveroa vastaan kampanjoinut Laura Coryton pitää veroa seksistisenä ja vahingollisena.

Tamponiveroa on kritisoitu seksistiseksi. // Kuva: Yle / Hannele Muilu

Britannia pääsee tulevaisuudessa poistamaan tasa-arvokysymykseksi nousseen ”tamponiveron”. Britanniassa hygienatuotteille on määrätty viiden prosentin arvonlisävero. Veroa on moitittu siitä, että valtio käytännössä kerää rahaa naisten kuukautisilla.

Tamponiverosta on tullut poliittinen kiistakapula Briteissä, mutta sen poistaminen ei ole ollut yksin brittien käsissä. Euroopan unioni säätelee jäsenmaiden arvonlisäverokantoja, ja alennetunkin arvonlisäveron pitää pääsääntöisesti olla vähintään viisi prosenttia. Nollaverosta kaikkien jäsenmaiden pitää sopia yhdessä.

Eroa EU:sta pohtiva Britannia saikin viime yönä muut jäsenmaat taakseen suunnitelmissaan poistaa tamponivero. Esityksen mukaan jäsenmaat voivat laskea kuukautissuojien veron nollaan.

- Tämä osoittaa, kuinka Britannia voi saada läpi EU:ssa läpi uudistuksen, joka hyödyttää miljoonia ihmisiä, ja on samalla luottamuksen ääni uudistuneessa unionissa, Britannian valtiovarainministeri George Osborne sanoo Yle Uutisten mukaan.

Tamponiveron poiston taustalla on britannialaisen Laura Corytonin luoma kampanja, joka on kerännyt yli 300 000 nimeä vetoomukseen veron poistamiseksi. Coryton oli vielä opiskelija Lontoon yliopistossa, kun hän aloitti kampanjan.

Vaikka tamponiveron rahalliset vaikutukset eivät ole kovin suuria, Coryton on moittinut veroa seksistiseksi ja epäloogiseksi, kun samaan aikaan esimerkiksi krokotiilin lihaa ei veroteta Briteissä lainkaan.

- Vero pönkittää kuukautistabua, ikään kuin kuukautiset olisivat jotakin, mitä meidän pitäisi hävetä ja mistä meidän ei pitäisi puhua miehiselle parlamentille, Coryton sanoi Telegraphille.

- Se (vero) lähettää vahingollisen viestin, jonka mukaan naiset eivät ole tärkeitä. Se on hyvin vaarallinen viesti.

Myös muualla maailmassa on ryhdytty ajamaan alas kuukautissuojien verotusta. Ainakin Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa sekä Australiassa on kampanjoitu tamponiveroa vastaan.

Lue myös:

Cheekin musiikkivideon naiskuvasto puhuttaa – tasa-arvovaltuutettu: ”En oikein tykkää sellaisesta”

Miehet kritisoivat, naiset nalkuttavat – kiihtynyt keskustelu parisuhteista opetti meille naisvalitus-termin