Hyppää pääsisältöön

Tehokas lääke evättiin munasarjasyöpää sairastavilta naisilta: ”Lääkettä, jonka olen ehtinyt jo luvata munasarjasyöpää sairastavalle perheenäidille, ei yhtäkkiä saakaan”

ulla puistola
"Ei ole missään nimessä oikein kohdella eri potilasryhmiä eri tavalla. Ja tässä joutuu kärsijäksi munasarjasyöpäpotilaat. Ja he maksavat tästä hengellään", selvittää ylilääkäri Puistola kumotun päätöksen vaikutuksia. ulla puistola Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä ulla puistola

Geenivirheestä johtuvaan munasarjasyöpään tehoava lääke, Olabarib, hyllytettiin yllättäen sairaala-apteekista. Hyllyttäminen ei johdu potilaiden turvallisuudesta, lääkkeen hinnasta vaan periaatteellisesta lakipykälän tulkintakysymyksestä, arvioi ylilääkäri, professori Ulla Puistola Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

– Lääkelain § 65 ja 66 tulkitaan yhtäkkiä eri tavalla kuin muiden potilasryhmien osalta. Ja tämä asettaa potilaat eriarvoiseen asemaan ja vaarantaa myös heidän terveytensä.

Lakipykälää on kaikessa hiljaisuudessa tulkittu tähän asti potilaan hyväksi, ja se on mahdollistanut lääkkeiden toimittamisen sairaalasta suoraan potilaalle. Maksajana toimii potilaan kotikunta – oli sitten kyse sairaalassa tiputettavasta sytostaatista tai kotona nieltävästä kapselista. Tilanne on Puistolan mukaan käsittämätön.

– Lääkettä, jonka olen ehtinyt jo luvata munasarjasyöpää sairastavalle perheenäidille, ei yhtäkkiä saakaan.

Lääke maksaa arviolta 6000 euroa kuussa yhtä potilasta kohti. Lääke on hintava, mutta ei Puistolan mukaan kalliimpi kuin vaikkapa tietyt sytostaatit.

Puistola on käyttänyt menestyksekkäästi lääkettä omilla potilaillaan ja hoitoa on saanut tähän mennessä kuusi potilasta. Osa munasarjasyövistä johtuu geenivirheestä, johon kyseinen lääke on todettu erityisen tehokkaaksi.

Olen hoitanut munasarjasyöpää sytostaateilla 30 vuoden ajan, eikä mikään muu lääke toimi näin hyvin ja täsmälääkkeenä juuri tietyille munasarjasyöville.― Ulla Puistola, osastonylilääkäri, naistentautien klinikka, OYS

– Olen hoitanut munasarjasyöpää sytostaateilla 30 vuoden ajan, eikä mikään muu lääke toimi näin hyvin ja täsmälääkkeenä juuri tietyille munasarjasyöville.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa erityislääkkeiden antamisesta päättää arviointilautakunta, joka Puistolan esityksen pohjalta on lääkkeen käytön hyväksynyt viime vuoden elokuussa.

Hyviin tutkimustuloksiin ja käyttäjäkokemuksiin perustuen puoltava päätös tehtiin hiljattain myös Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa. Seinä nousi kuitenkin yllättäen vastaan tällä viikolla Turussa. Tämän seurauksena luvat kumottiin kaikissa sairaaloissa, myös Oulussa – lakiin vedoten.

Varsinais-Suomen lääkehuollon toimipisteistä vastaava apteekkari Kirsti Torniainen kommentoi lääkelain olevan tässä tapauksessa yksiselitteinen.

– Kun potilas on hoidettavana sairaalassa tai poliklinikalla, niin kaikki hänen hoitoonsa kuuluvat asiat, lääkkeet mukaan lukien, katetaan hoitopäivämaksulla tai poliklinikkamaksulla. Tämän maksun piiriin eivät kuulu kuukausien mittaiset kotona syötävät lääkkeet.

Tämän maksun piiriin eivät kuulu kuukausien mittaiset kotona syötävät lääkkeet.― Kirsti Torniainen, vastaava apteekkari, Varsinais-Suomen lääkehuollon toimipisteet

Kollektiivisen kumoamispäätöksen takana ovat Puistolan mukaan kaikkien yliopistosairaaloiden virkamiehet, joilla on erityislääkkeisiin liittyvä päätäntävalta.

– Kyse ei nähdäkseni ole rahasta, vaan periaatteesta. Jos pykälän tulkinnasta aletaan taistella yhtäkkiä tämän potilasryhmän kustannuksella, leikitään ihmishengillä.

Myös Suomen Syöpäpotilaiden toiminnanjohtaja Minna Anttonen on huolestunut tilanteesta.

– Olemme erittäin huolissamme munasarjasyöpäpotilaiden puolesta, mutta myös siitä, että lääkäreillä ei ole enää mahdollisuutta hoitaa potilaita parhaalla mahdollisella tavalla.

Olemme erittäin huolissamme munasarjasyöpäpotilaiden puolesta, mutta myös siitä, että lääkäreillä ei ole enää mahdollisuutta hoitaa potilaita parhaalla mahdollisella tavalla.― Minna Anttonen, toiminnanjohtaja, Suomen Syöpäpotilaat ry

Vuoden 2015 alusta myyntiluvan saanut lääke ei ole saanut vielä korvattavuutta. Tähän mennessä potilas on saanut lääkkeen sairaalasta mukaansa, sillä lääke on kapselimuotoinen, ja sitä voidaan käyttää kotihoidossa. Arviolta 40 naista hyötyisi hoidosta vuosittain.

Nyt potilaalla on mahdollisuus saada lääke reseptillä apteekista 6000 euron kuukausihintaan. Koska lääke ei ainakaan toistaiseksi ole Kela-korvauksen piirissä, se ei myöskään kerrytä lääkemaksukattoa. Kaikki on siis maksettava itse.

Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä toiseksi yleisin. Uusia tapauksia on vuosittain noin 400–500, joista vain osa aiheutuu geenivirheestä. Vaara sairastua tähän tautiin lisääntyy iän myötä ja sitä todetaan eniten 60 vuotta täyttäneillä naisilla.

Munasarjasyövän ennuste on muita gynekologisia syöpiä huonompi. Tauti on alkuvaiheessa oireeton, jonka takia sen toteaminen usein viivästyy. Siihen kuolee enemmän potilaita kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä. Hoidon keskittämisen ja kehittymisen myötä hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet.

Tehokas syöpälääke evättiin Sannalta: "Eihän se nyt näin voi mennä!"

Syöpäjärjestöjen kannanotto (lisätty 7.4.2016)

Kommentit