Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Radiohiili kertoo sydämesi, maksasi ja ihosi iän

Ihmisen kudokset uusiutuvat jatkuvasti. Kuvassa Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren pienenä.
Ihmisen kudokset uusiutuvat jatkuvasti. Kuvassa Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren pienenä. Ihmisen kudokset uusiutuvat jatkuvasti. Kuvassa Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren pienenä. prisma studio,Yle TV1

TV1 keskiviikkona 23.3.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 25.3. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Kun katsot kuvia itsestäsi vuosien takaa, katsot itse asiassa aivan eri ihmistä. Kudoksesi uusiutuvat jatkuvasti, keskimäärin solusi ovat jakautuneet seitsemän vuotta sitten. Voisikin sanoa, että solutasolla olemme kaikki seitsemänvuotiaita halki koko elämän.

Kylmän sodan aikaan ydinräjähdyksistä vapautui ilmakehään radioaktiivista hiilen isotooppia. Kasvit ottivat radiohiiltä sisäänsä yhteyttäessään ja ravintoketjun kautta sitä on hiipinyt jokaiseen elävään soluun planeetallamme. Radiohiilen avulla voidaan määrittää minkä tahansa solun tarkka ikä.

Nuorimmat osat sinua löytyvät suoliston pinnalta. Siellä solut ovat vain pari päivää vanhoja. Sen sijaan vyötärölle kertyvä rasva on jopa 10 vuotta vanhaa!

Vaikka nykyään lähes jokainen älypuhelin voidaan paikantaa liki metrien tarkkuudella, voi satoja tonneja painava lentokone silti kadota lähes jäljettömiin.
Satoja tonneja painava lentokone voi kadota lähes jäljettömiin. Vaikka nykyään lähes jokainen älypuhelin voidaan paikantaa liki metrien tarkkuudella, voi satoja tonneja painava lentokone silti kadota lähes jäljettömiin. yle tv1

Satelliitit korvaavat mustat laatikot

Vaikka nykyään lähes jokainen älypuhelin voidaan paikantaa liki metrien tarkkuudella, voi satoja tonneja painava lentokone silti kadota lähes jäljettömiin.

Lentoturmien onnettomuustutkinta nojaa vahvasti koneiden mustista laatikoista löytyviin lentotietoihin. Viime vuosina sattuneissa turmissa mustien laatikoiden löytäminen ja nostaminen merenpohjasta on kuitenkin osoittautunut hankalaksi ja jopa mahdottomaksi.

Viime vuosien lento-onnettomuudet ovat saaneet ilmailualan kääntämään kasvonsa kohti avaruutta. Lentokoneille kehitellään parhaillaan satelliittipaikannukseen perustuvia seurantajärjestelmiä.

Allergologian professori Johannes Savolainen tekee toimittaja Laura Honkimäelle ihmisallergiatestiä.
Allergologian professori Johannes Savolainen tekee toimittaja Laura Honkimäelle ihmisallergiatestiä. Allergologian professori Johannes Savolainen tekee toimittaja Laura Honkimäelle ihmisallergiatestiä. yletv1

Kutittaako? Saatat olla allerginen ihmisille!

Ylihygieeninen kaupunkilaiselämä on tuonut mukanaan ikäviä sivuvaikutuksia: lisää kutinaa.

Kun elimistömme immuunipuolustus ei saa lapsuudessa tarpeeksi harjoitusta, se hyökkää sen takia myös täysin vaarattomien asioiden kimppuun. Pahimmillaan ihminen allergisoitua toiselle ihmiselle tai itselleen.

Studiossa keskustelemassa tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström, biotekniikan tutkija Lauri Reuter ja psykologi Jukka Häkkinen. Ohjelmaa luotsaa Marjo Harju.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.