Hyppää pääsisältöön

Sori siitä, tulppa lähtee paatista, lähden pois – katso nykyisen hallituksen kummallisimmat lausahdukset

Hallitus on ollut esimerkiksi leikkauslistansa vuoksi otsikoissa harva se päivä. Leikkausten lisäksi hallitus on tullut tunnetuksi erikoisista kielikukkasistaan.

Stubb, Sipilä ja Soini taitavat suomen kielen nyanssit. // Kuva: Yle / Henrietta Hassinen

Kaikki lähti liikkeelle Oulun naapurikunnasta Oulunsalosta kotoisin olevan pääministerimme Juha Sipilän käyttämistä vatulointi- ja jappasta-sanoista. Sanat ovat ilmeisen luontevia leppoisalla Pohjois-Pohjanmaan murteella puhuvalle Sipilälle, mutta muu Suomi otti sanat kummoksuen vastaan.

Vatuloida ja jappasta -sanojen pyörittely on viime kuukausina jäänyt pienelle huomiolle, sillä hallituspuolueiden edustajat ovat esittäneet huomattavasti kyseenalaisempia ja kornimpia fraaseja kuukausi kuukaudelta. Siksipä Yle Uutiset koosti hallituksen piiristä tupsahtaneiden lauseiden Top 5 -listan.

1. Sipilä: "Toivottavasti tulppa lähtee paatista"

Brysselistä tavoitettu Juha Sipilä kommentoi kylmiltään Palvelualan ammattiliitto PAMn päätöstä liittyä kilpailukykysopimuksesta käytäviin neuvotteluihin. Päätöksestä ilahtunut Sipilä vertasi neuvotteluja paattiin.

- Toivottavasti tulppa lähtee paatista ja päästään eteenpäin, lausui Sipilä.

Irvileuat ehtivätkin jo kysyä, lähtikö tulppa samalla koko Sipilän hallituksen uppoavasta veneestä. Vertaus pohjasi kuitenkin Sipilän lapsuuden rapureissuihin.

2. Stubb: "Sori siitä"

Valtiovarainministeri Alexander Stubb pyysi marraskuussa Ylen Ykkösaamussa anteeksi annettuaan eduskunnalle vääriä lukuja hallintarekisteriä kannattavista viranomaisista.

- Virhe oli ilman muuta minun, sori siitä, pahoitteli Stubb tekoaan.

Lause jäi elämään suomalaisten suuhun. Sori siitä -fraasilla voi huoletta selitellä mitä tahansa laskuvirheitä, joita jokapäiväisessä elämässä tapahtuu. Etenkin silloin, jos käytetyt luvut tulevat täysin omasta päästä.

3. Jussi Niinistö: "Lähden pois"

A-studiossa vieraillut puolustusministeri Jussi Niinistö joutui suorassa lähetyksessä vastaamaan toimittajan epämieluisaan kysymykseen kohutusta kansliapäällikkönimityksestä. Lyhyen ympäripyöreän lausunnon jälkeen ministeri kieltäytyi puhumasta asiasta.

- En kommentoi enää tätä aihetta. Jos ei muita kysymyksiä, niin lähden pois.

Toimittajan kysyttyä miksei Niinistö vastaa kysymykseen, ministeri jatkoi samalla tiukalla linjalla.

- Sanoin jo, että lähden seuraavaksi pois. Lähdenkö pois, Niinistö kysyi, ja tehosti viestiään nousemalla hieman tuolista.

4. Soini: "Immonen harjataan huolella"

Ulkoministeri Timo Soini kommentoi Ilta-Sanomille kansanedustaja Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa some-tekstiä. Soini kertoi, että Immosen lausunto päätyy perussuomalaisten eduskuntaryhmän käsittelyyn.

- Kyllä minä luulen, että se Immonen harjataan siellä ihan huolella, kertoi Soini.

Raviharrastajien piirissä huolella harjaaminen tarkoittaa isoa toto-voittoa.

5. Jaskari: "Hei, me kehitetään!"

Viime syyskuussa kansanedustaja Harri Jaskari puolusti eduskunnan istunnossa hallituksen koulutuspolitiikkaa.

- Hei, me kehitetään, parkaisi Jaskari eduskuntasalissa.

Opposition vastaanotto Jaskarin lausahdukselle ei ollut järin suopea.

Nykyisen hallituksen on määrä jatkaa toimintaansa vuoteen 2019 saakka. Aikaa uusille suomen kieltä rikastuttaville sanoille on vielä kosolti.

Lue myös:

Hallitus leikkaa yli 75-vuotiaiden vaikeasti vammaisten tukia - syytetään heitteillejätöstä

Poliitikkojen fist bump puhututtaa edelleen – pääministeri Sipilä puolusteli tervehdystä Ylen Ykkösaamussa

Arvostelu kansanedustaja Olli Immosen kirjoituksesta kuumenee – Soinia vaaditaan esiin

Hyödylliset idiootit, hevoseton mies ja hulvaton isäntä – Timo Soini taitaa suunsoiton

Turhanpäiväisyyksien latelemista vai hienoa johtamista? Sipilän puhe jakaa nettikansan mielipiteet

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.

 • Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä”

  Nelli Matulan suosiolla on myös varjopuolensa.

  Nelli Matula tähtää supertähdeksi, eikä vielä halua puhua musiikkialan epätasa-arvosta – “Jos suututat väärän ihmisen, se saattaa olla siinä” 24-vuotias poppari puhui YleX:lle visioista, “bränditasapainosta” ja siitä, miten noustaan Suomen tunnetuimmaksi uudeksi artistiksi. Suosiolla on myös varjopuolensa. Seiskan paparazzi päivysti kerran kaksi viikkoa pusikossa hänen etuovellaan. Stalkerit ovat piinanneet verkossa ja kasvotusten.