Hyppää pääsisältöön

Supikoirametsällä odotellaan ja hikoillaan

Metsästäjä on pää edellä kuopassa katsomassa näkyykö supikoiria.
Antti-Jussi Pouru on pää edellä kuopassa ja kaverit pitävät jaloista kiinni. Tarkoituksena on katsoa näkyykö supia. Tosin näkyvyys taisi olla tällä kertaa aika huono. Metsästäjä on pää edellä kuopassa katsomassa näkyykö supikoiria. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,supikoira,riistanhoito

Supikoiran metsästys vaatii sitkeyttä ja hyviä hermoja sekä isännältä että koiralta. Koiran pitäisi esimerkiksi maapesällä jaksaa pitää supikoiraa haukulla paikallaan jopa useita tunteja.

Supikoiria jahdataan luolakoirien kanssa latojen alta tai maapesien käytävistä. Tarkoituksena on, että koirat saavat supit liikkeelle pois suojistaan tai sitä vastoin pysymään paikallaan. Maapesillä lapiot viuhuvat tiuhaan ja hiki tulee, kun koiraa ja supia kaivetaan esiin.

“Koiran tulee olla kovapäinen, mutta ei liian uhkarohkea”, kertoilee jo kolme vuosikymmentä luolakoirien kanssa metsästänyt Petri Simola.

Simola sanoo, että hän ei ota omien koiriensa kanssa turhia riskejä. Esimerkiksi jos Simola tietää varmaksi, että koiraa vastassa on mäyrä, ei hän laita koiraa sen perään. Mäyrä kun saattaa olla hyvinkin aggressiivinen.

Tapio Vähä-Jaakkola kurkkii laudan raosta supikoiran sijaintia ladossa.
Tapio Vähä-Jaakkola yrittää paikantaa irrotetun laudan välistä koiran ja supin sijaintia. Samaisesta reiästä Vähä-Jaakkola pääsee hieman myöhemmin ampumaan supin pistoolilla helposti. Tapio Vähä-Jaakkola kurkkii laudan raosta supikoiran sijaintia ladossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,supikoira,riistanhoito
Petri Simola kantaa supikoiran raatoa autolle.
Ladon alta saadaan poistettua supikoirapariskunta. Petri Simola on tyytyväinen, kun ne eivät ehtineet tehdä keväisiä pentuja. Supikoirajahti on riistanhoitotyötä. Niitä vähennetään pois syömästä esimerkiksi linnunpoikasia. Petri Simola kantaa supikoiran raatoa autolle. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,riistanhoito,supikoira
Riikka Simola kantaa mäyräkoiraa autoon metsästyreissulla.
Santeri ei meinannut millään luovuttaa, vaikka molemmat supikoirat olivat jo tapettu. Kun se erehtyi tulemaan pois ladon alta haukkumasta, napattiin se nopeasti kiinni. Santeria kantava Riikka Simola ei itse kanna asetta vaan käy mieluummin metsällä koiran ohjaajana. Riikka Simola kantaa mäyräkoiraa autoon metsästyreissulla. Kuva: YLE/Reetta Arvila mäyräkoirat
Mäyräkoira supikoirasaaliin kanssa.
Eletty elämä metsästyskoirana näkyy hieman Tapio Vähä-Jaakkolan mäyräkoira Santerin naamalla: karvoja on paikoitellen vähemmän ja pieni pala korvasta on lähtenyt mäyrän mukaan. Mitään vakavampaa ei ole kuitenkaan vuosien varrella sattunut. Jo kymmenvuotias veteraani käy pian eläkkeelle. Mäyräkoira supikoirasaaliin kanssa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,mäyräkoirat,supikoira,riistanhoito
Mäyräkoira istuu häkissä.
Momo on Riikka ja Petri Simolan yhdeksänvuotias karkeakarvainen mäyräkoira. Se odottaa kiltisti omaa vuoroaan auton kuljetushäkissä. Emäntä ja isäntä kehuu, että se ei ole koskaan haukkunut tyhjää: jos Momo pitää ääntä, niin se on varma, että ladon alla tai maapesässä on supikoira. Mäyräkoira istuu häkissä. Kuva: YLE/Reetta Arvila mäyräkoirat
Mäyräkoira on menossa supikoiran perässä maapesään.
Tulihan se Momon vuoro! Koira menee mielellään tarkastamaan tilanteen maapesään. Se ei vain meinaa saada supia ulos sieltä, koska käytävä ilmeisesti loppuu siten, että sieltä ei ole useampaa reittiä ulos. Mäyräkoira on menossa supikoiran perässä maapesään. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,riistanhoito,supikoira,mäyräkoirat
Metsästysporukka kaivaa kuoppia supikoirajahdissa.
Maapesällä hujahtaa helposti tunteja ja maahan tulee kaivettua monia reikiä. Tekemisen suola onkin kavereiden kanssa yhdessä tekeminen ja kuulumisten vaihtaminen. Metsästysporukka kaivaa kuoppia supikoirajahdissa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,riistanhoito,supikoira
 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.