Hyppää pääsisältöön

Supikoirametsällä odotellaan ja hikoillaan

Metsästäjä on pää edellä kuopassa katsomassa näkyykö supikoiria.
Antti-Jussi Pouru on pää edellä kuopassa ja kaverit pitävät jaloista kiinni. Tarkoituksena on katsoa näkyykö supia. Tosin näkyvyys taisi olla tällä kertaa aika huono. Metsästäjä on pää edellä kuopassa katsomassa näkyykö supikoiria. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,supikoira,riistanhoito

Supikoiran metsästys vaatii sitkeyttä ja hyviä hermoja sekä isännältä että koiralta. Koiran pitäisi esimerkiksi maapesällä jaksaa pitää supikoiraa haukulla paikallaan jopa useita tunteja.

Supikoiria jahdataan luolakoirien kanssa latojen alta tai maapesien käytävistä. Tarkoituksena on, että koirat saavat supit liikkeelle pois suojistaan tai sitä vastoin pysymään paikallaan. Maapesillä lapiot viuhuvat tiuhaan ja hiki tulee, kun koiraa ja supia kaivetaan esiin.

“Koiran tulee olla kovapäinen, mutta ei liian uhkarohkea”, kertoilee jo kolme vuosikymmentä luolakoirien kanssa metsästänyt Petri Simola.

Simola sanoo, että hän ei ota omien koiriensa kanssa turhia riskejä. Esimerkiksi jos Simola tietää varmaksi, että koiraa vastassa on mäyrä, ei hän laita koiraa sen perään. Mäyrä kun saattaa olla hyvinkin aggressiivinen.

Tapio Vähä-Jaakkola kurkkii laudan raosta supikoiran sijaintia ladossa.
Tapio Vähä-Jaakkola yrittää paikantaa irrotetun laudan välistä koiran ja supin sijaintia. Samaisesta reiästä Vähä-Jaakkola pääsee hieman myöhemmin ampumaan supin pistoolilla helposti. Tapio Vähä-Jaakkola kurkkii laudan raosta supikoiran sijaintia ladossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,supikoira,riistanhoito
Petri Simola kantaa supikoiran raatoa autolle.
Ladon alta saadaan poistettua supikoirapariskunta. Petri Simola on tyytyväinen, kun ne eivät ehtineet tehdä keväisiä pentuja. Supikoirajahti on riistanhoitotyötä. Niitä vähennetään pois syömästä esimerkiksi linnunpoikasia. Petri Simola kantaa supikoiran raatoa autolle. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,riistanhoito,supikoira
Riikka Simola kantaa mäyräkoiraa autoon metsästyreissulla.
Santeri ei meinannut millään luovuttaa, vaikka molemmat supikoirat olivat jo tapettu. Kun se erehtyi tulemaan pois ladon alta haukkumasta, napattiin se nopeasti kiinni. Santeria kantava Riikka Simola ei itse kanna asetta vaan käy mieluummin metsällä koiran ohjaajana. Riikka Simola kantaa mäyräkoiraa autoon metsästyreissulla. Kuva: YLE/Reetta Arvila mäyräkoirat
Mäyräkoira supikoirasaaliin kanssa.
Eletty elämä metsästyskoirana näkyy hieman Tapio Vähä-Jaakkolan mäyräkoira Santerin naamalla: karvoja on paikoitellen vähemmän ja pieni pala korvasta on lähtenyt mäyrän mukaan. Mitään vakavampaa ei ole kuitenkaan vuosien varrella sattunut. Jo kymmenvuotias veteraani käy pian eläkkeelle. Mäyräkoira supikoirasaaliin kanssa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,mäyräkoirat,supikoira,riistanhoito
Mäyräkoira istuu häkissä.
Momo on Riikka ja Petri Simolan yhdeksänvuotias karkeakarvainen mäyräkoira. Se odottaa kiltisti omaa vuoroaan auton kuljetushäkissä. Emäntä ja isäntä kehuu, että se ei ole koskaan haukkunut tyhjää: jos Momo pitää ääntä, niin se on varma, että ladon alla tai maapesässä on supikoira. Mäyräkoira istuu häkissä. Kuva: YLE/Reetta Arvila mäyräkoirat
Mäyräkoira on menossa supikoiran perässä maapesään.
Tulihan se Momon vuoro! Koira menee mielellään tarkastamaan tilanteen maapesään. Se ei vain meinaa saada supia ulos sieltä, koska käytävä ilmeisesti loppuu siten, että sieltä ei ole useampaa reittiä ulos. Mäyräkoira on menossa supikoiran perässä maapesään. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,riistanhoito,supikoira,mäyräkoirat
Metsästysporukka kaivaa kuoppia supikoirajahdissa.
Maapesällä hujahtaa helposti tunteja ja maahan tulee kaivettua monia reikiä. Tekemisen suola onkin kavereiden kanssa yhdessä tekeminen ja kuulumisten vaihtaminen. Metsästysporukka kaivaa kuoppia supikoirajahdissa. Kuva: YLE/Reetta Arvila metsästys,riistanhoito,supikoira