Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Elina Knihtilä: Huumori on aina lääkettä

”Hyvän komedian alla asuu tragedian syvä olemus”, tuumaa näyttelijä Elina Knihtilä.
”Hyvän komedian alla asuu tragedian syvä olemus”, tuumaa näyttelijä Elina Knihtilä. ”Hyvän komedian alla asuu tragedian syvä olemus”, tuumaa näyttelijä Elina Knihtilä. Elina Knihtilä,Yle TV1

”Hyvän komedian alla asuu tragedian syvä olemus”, tuumaa näyttelijä Elina Knihtilä.

Mustaa huumoria, ihmisiä äärimmäisissä tilanteissa. Draamasarja Kohtuuttomuuksia raaputtaa erilaisten ilmiöiden pintaa sekä naisten ja miesten valta-asemia.

Näyttelijä Elina Knihtilä on iloinen sarjan hyvästä vastaanotosta. ”Huumori on aina lääkettä. Suomalaiset ovat mustan huumorin ystäviä. Itsekin pidän aika överiksi vedetyistä tilanteista.”

Kumpi on enemmän älyissään?

Kohtuuttomuuksia-sarjan Kiekkovaimo-tarinassa NHL-pelaajan Pirjo-vaimolla menee lujaa. Pirjon kaltaisia rooleja Knihtilä rakastaa.

”Saan maalata hahmoa todella isolla pensselillä ja antaumuksella. Tällaiset roolit ovat näyttelijän herkkupaloja.”

Sarjan käsikirjoittajan Tiina Lymin näyttelemä Anne elää SM-liigaa pelaavan miehensä elämää varten.

”Pirjon riehumisen takaa löytyy surua ja kipua. Annen elämä on omalla tavallaan vielä traagisempaa. Jokainen voi miettiä, kumpi on enemmän älyissään. Kenen elämää nainen elää?”, Knihtilä sanoo.

Kotikatsomon Kohtuuttomuuksia on neliosainen musta komedia, yle tv1
Pirjo (Elina Knihtilä, vas.) ja Anne (Tiina Lymi). Kotikatsomon Kohtuuttomuuksia on neliosainen musta komedia, yle tv1 yle tv1

Kauaskantoisia päätöksiä

Keskustelussa naisten asemasta Elina Knihtilä on nähnyt viime aikoina huolestuttavia piirteitä.

”Suomessa tasa-arvo on toteutunut tähän asti hyvin. Nyt on ilmassa uhkakuvia, että yhä useampi nainen joutuisi jäämään kotiin. Kuka haluaa tehdä sellaisia päätöksiä?”

”Ainakaan naisten ei kannata suostua tällaiseen. Aina on oltava vapaus valita.”

Opiskeluun ja sivistykseen liittyvät päätökset ovat Knihtilän mukaan myös kauaskantoisia.

”Miten pitkälle vaikutuksia oikein ajatellaan? Sivistys auttaisi löytämään aitoa dialogia, joka nyt tuntuu kadonneen, kun kaikki ovat toistensa sanomisista kovia loukkaantumaan.”

Tiina (Tiina Lymi) ja Ellu (Elina Knihtilä) Kohtuuttomuuksia-sarjan päätöstarinassa.
Ellu (Elina Knihtilä) ja Tiina (Tiina Lymi) paljastavat sarjan päätöstarinassa, mitä kuvauksissa todella tapahtui. Tiina (Tiina Lymi) ja Ellu (Elina Knihtilä) Kohtuuttomuuksia-sarjan päätöstarinassa. yle tv1

Miksi pelätä erilaisuutta?

Erilaisuuden pelko on kohtuuttomuus, johon Elina Knihtilä itse haluaisi puuttua.

”Pelkoa on helppo lietsoa. Toivoisin, että voisimme elää ilman erilaisuuden pelkoa ja tasapäistämisen pakkoa. Toivon, että ihmiset olisivat uteliaampia toisistaan ja avoimempia toisilleen.”

Elina Knihtilä toimii Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina.

”Sanon aina opiskelijoilleni, että kädenlämpöinen ei ole kiinnostavaa. Pitää olla kylmää tai kuumaa. Hyvä kohtuuttomuus on sitä, että ottaa riskin ja toimii asioiden puolesta.”

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.