Hyppää pääsisältöön

Anssi Kela: ”Eikö jumalauta voitais vain olla?”

”Se mitä toivon tapahtuvan on, että keskityttäisiin mieluummin meitä yhdistäviin kuin erottaviin asioihin”, vastaa Anssi Kela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä Suomessa tapahtuu todella vuonna 2016. Suomi on jakautunut kahtia, mutta Kela peräänkuuluttaa ihmisten inhimillisen puolen näkemistä. #kulttuurinvälikysymys julkaisee Anssi Kelan uuden musiikkivideon.

”Vuoden 2016 Suomessa on jotain pelottavaa, tuntuu että yleinen ilmapiiri on muuttunut hyytäväksi. Mietin maamme historiaa, sitä mitä täällä on tapahtunut sata vuotta sitten. Voiko historia toistaa itseään?” kysyy muusikko Anssi Kela.

Someaktivisti tietää, että vihanpito näyttäytyy ennen kaikkea netin keskustelupalstoilla ja mediassa. Hän pohtii kuitenkin, voiko kaikki lähteä käsistä.

”Synkeitä ajatuksia käy mielessä, kun joutuu kohtaamaan isompia ylilyöntejä.”

Uutiset saivat tarttumaan kitaraan.

#kulttuurinvälikysymys pyysi kuutta suomalaista taiteilijaa tai taiteilijajoukkoa toteuttamaan teoksen, joka vastaa kysymykseen "Suomi 2016 - mitä tapahtuu todella?" Eri alojen taiteilijat suunnittelivat teoksia, jotka on taltioitu Ylen kulttuuritoimituksen työryhmän kanssa. Teosvideot kommentoivat ja haastavat yleistä ilmapiiriä. Ne julkaistaan tuotannon verkkosivulla ja niitä esitetään Yle Teemalla ja 14.4. Vanhalla Ylioppilastalolla puolitoistatuntisessa suorassa tv-lähetyksessä, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Anssi Kela on yksi projektin taiteilijoista. Hänen kanssaan syntyi video kappaleesta Mitä tapahtuu.

”Kirjoitin biisin joitakin vuosia sitten, kun uutisissa kerrottiin lyhyen ajan sisällä tamperelaisen ravintolan tuhopoltosta, jossa kuoli sivullisia, ammuskelusta porvoolaisen McDonaldsin autokaistalla ja Gay Pride -kulkuetta vastaan tehdystä kaasuiskusta. Kaikesta tästä tuli sellainen olo, että mitä helvettiä täällä oikein tapahtuu ja mihin ollaan menossa?”

"Vääränlaiset tuomiolla, miksei nyt jumalauta voitais vain olla?" laulaa Kela biisissään.

”Biisin tematiikka on entistä ajankohtaisempi juuri nyt.”

Mitä tapahtuu -kappaletta ei ole aikaisemmin julkaistu tässä muodossa, Anssi Kela on aikaisemmin esittänyt sitä vain keikoillaan.

Lauluntekijän toimenkuvaan ei ole sisäänrakennettuna yhteiskunnallisen vaikuttamisen velvollisuutta.

Anssi Kela oli yksi Pekka Haaviston tunnetuista kannattajista viime presidentinvaalien aikaan. Hän kirjoitti blogissaan joulukuussa 2011 Haaviston ja Teuvo Hakkaraisen kohtaamisesta: ”Yleinen ilmapiiri kaipaa tuulettamista. Muutoksen kohti henkisesti terveempää Suomea on alettava jokaisesta meistä. Mutta sen on alettava myös valtakunnan huipulta, jonkun on kuljettava edellä ja näytettävä tietä. Kuka sopisi polunraivaajaksi paremmin kuin mies, joka meni Viitasaarelle ja ojensi kätensä kansakunnan tämänhetkiselle sylkykupille? Tarvitsemme juuri tällaista inhimillisyyttä. Rakentamista romuttamisen sijaan. Meidän on vaihdettava suuntaa ennen kuin jotain peruuttamatonta on revitty rikki.”

Mikä on taiteilijan paikka yhteiskunnassa Anssi Kela?

”Lauluntekijän toimenkuvaan ei ole sisäänrakennettuna yhteiskunnallisen vaikuttamisen velvollisuutta tai pakkoa. Itselleni tulee välillä voimakas sanomisen tarve, joskus vain ylittyy malja. En kuitenkaan halua olla mielipideautomaatti enkä ottaa kantaa kaikkiin päivänpolttaviin aiheisiin, koska minulla ei ole kaikesta mielipidettä.”

Voin muuttaa itseni äänitorveksi.

Anssi Kela näkee kuitenkin mahdollisuutena sen, että hän voi omalla pienellä panoksellaan olla vaikuttamassa ihmisten mielipiteisiin.

Anssi Kela ja #kulttuurinvälikysymys
Anssi Kela ja #kulttuurinvälikysymys Kuva: Maria Seppälä Anssi Kela

”Koska minulla on yleisö, voin muuttaa itseni äänitorveksi ja vahvistaa jotain ääntä.”

Pelkääkö Kela nousta barrikadeille?

”Kun artistina nousee barrikadeille, varsinkin jos asia jakaa ihmisä kahteen joukkoon, väistämättä leimautuu johonkin leiriin. Jos asiaa miettii kaupallisista lähtökohdista, mistä kannattaisi puhua ja mistä ei, pitäisi ottaa sipiläläinen linja, ettei sano mistään mitään. Se olisii järkevintä, mutta aina välillä sanomisen pakko tuntuu niin pakottavalta, että asia pitää purskauttaa ulos.”

”Näen oman paikkani ravintoketjussa niin, että maailmassa on tärkeämpiä asioita kuin Anssi Kelan ura. Ja jos koen, että joku asia on tärkeämpi kuin urani, toimin sitten uraani vastaan”, Kela naurahtaa.

Ja maailma on hetken aikaa parempi paikka.

”Mutta en näe itseäni niin kovin merkittävänä lenkkinä tässä ketjussa. Olen ennen kaikkea biisintekijä: rämpytän kitaraa ja välillä tulee mielipide ja sanon sen ääneen.”

Kela ajattelee, että lauluntekijä ei voi yksittäisellä kappaleellaan vaikuttaa yhteiskuntaan, biiseillä ei kaadeta hallituksia, mutta yksittöisellä laululla voi olla vaikutus yksittäiseen ihmiseen.

”Jos pystyn laulun tekemällä parantamaan yksittäisen ihmisen oloa, silloin ollaan ytimessä ja biisi on täyttänyt tarkoituksensa. Ja maailma on hetken aikaa ollut parempi paikka.”

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.