Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jenny ja läskimyytinmurtajat pääkuva

Jenny Lehtinen: Annetaan vaaka hyvään kotiin

Jenny Lehtinen tiukkana
Jenny Lehtinen tiukkana Kuva: YLE / Jussi Nahkuri, grafiikka: Hans Weckman Jenny Lehtinen,jenny ja läskimyytinmurtajat

Tekosyitä, selittelyä, laiskuutta ja huonoa itsekuria. Harvasta asiasta ollaan netin keskustelupalstoilla yhtä yksimielisiä kuin lihavuuden syistä. Tai oikeastaan syystä. Syyllinen on nimittäin lihava itse.

Lihava on selvästi haluton ymmärtämään ja tekemään mitään sille, että elää jatkuvassa sairastumisriskissä ja on ihroinensa valmis syöksemään maamme talouden entistä synkempään kuiluun järkyttävine terveysmenoineen. Lisäksi hän lihottaa ja sairastuttaa myös viattomat lapsensa. Hän häiritsee ympäristöä paitsi epämiellyttävällä ulkomuodollaan, myös viemällä konkreettisesti liikaa tilaa kaikkialla missä kulkee.

Inhottavaa. MIKSI SE EI TEE JOTAIN ITSELLEEN?

Siellä sitten lihava yrittää vähän itseään puolustella. Jotkut sortuvat puhumaan geeneistä, toiset isoista luista. Jotkut yrittävät rehvakkaasti kertoa, että minä tykkään itsestäni juuri tällaisena kuin olen, haistakoon muu maailma pitkän paskan.

Harva lihava uskaltaa sanoa totuuden: Minä yritän. Koko ajan. Olen yrittänyt suuren osan elämästäni. Olen piiskannut itseäni, ollut ankara, syytellyt, vihannut, tuntenut alemmuutta. Olen kokeillut kymmeniä ruokavaliota ja onnistunutkin pudottamaan painoa, jopa kymmeniä kertoja.

Ja epäonnistunut aina yhden kerran enemmän.

Minä yritän. Koko ajan. Olen yrittänyt suuren osan elämästäni.

En vieläkään tiedä mikä minussa on vialla.

Miksi tämä menee aina näin?

Yhden selityksen kuulin Dr.Phililtä jo kymmenen vuotta sitten: Jos olet kokeillut jotain seitsemän kertaa ja epäonnistunut, miksi sama keino toimisi kahdeksannella kerralla?

Olin aivan että “No niinpä!! Siinäpä fiksu kysymys!” - ja jatkoin pään hakkaamista seinään vielä kymmenen vuotta.

Dieettien sisältö ja painotukset ovat vaihdelleet, mutta perusajatus on yrityksissäni ollut aina sama: Mahdollisimman paljon painoa alas ruokavaliota reilusti tiukentamalla. Herkut pois ja paljon liikuntaa tilalle.

Näinhän laihdutus periaatteessa toimiikin, mutta kun omaan mieleen on ehtinyt kehittyä monenlaisia vääristyneitä ajatusmalleja, ja kaikesta painonpudotukseen liittyvästä on tullut monimutkaista psykologista peliä, yksinkertaiset ohjeet eivät enää auta.

Asiaa on lähestyttävä täysin toiselta suunnalta.

Painonpudotuksesta on tullut monimutkaista psykologista peliä.

Seuraavan seitsemän kuukauden aikana vaihdan strategiaa. Käynnistän kansanliikkeen Jenny ja Läskimyytinmurtajat, joka pureutuu tiukassa eläviin myytteihin ylipainosta ja painonpudotuksesta. Samalla etsitään yhdessä oikeasti toimivia keinoja saada elämänhallinta syömisen ja liikunnan osalta terveelle pohjalle - ja tällä kertaa vain hyvän mielen kautta.

Ei itseinhoa, ei itsensä kiusaamista, ei mollaamista.

Me olemme jo oppineet, että niin ei saada mitään hyvää aikaiseksi lasten tai eläinten kanssa, miksi ihmeessä ajattelemme itsemme oppivan jotain vihan kautta?

Lähde siis mukaan!

Voin luvata, että Läskimyytinmurtajien asenne sopii kaikille muutosta omaan syömiskäyttäytymiseen toivovalle. Myös sinulle, olipa elämäntilanteesi millainen tahansa, tai haluamasi muutos millainen tahansa.

Ihan ensimmäisenä voit käydä tekemässä Jenny ja Läskimyytinmurtajien voimavaratestin. Se antaa sinulle käsityksen siitä, millaista tahtia sinun kannattaa edes ajatella lähteväsi tekemään muutosta. Sen jälkeen kannattaa liittyä LMM:n Facebook-ryhmään, jossa tarjolla on vertaistukea kaikille!

Seuraavan kerran käyn vaa´alla toukokuussa!

Ja mikä tällä kertaa on omalla kohdallani eri tavalla?

Aloitetaan vaikka siitä, että vaaka todellakin lähtee nyt hyvään kotiin. Koska aiemmin olen aina hypännyt vaa´alla, välillä monta kertaa päivässäkin ja reagoinut tunteella ja aivan liian voimakkaasti sen näyttämään lukemaan.

Tiedän, mitä painoin alkupunnituksessa ja seuraavan kerran käyn vaa´alla toukokuussa. Siihen asti pyrin kuuntelemaan itseäni ja sisäistämään ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin antamia ohjeita syömiseni normalisoimiseksi ja personal trainer Timo Haikaraisen antamia ohjeita sopivan liikuntamäärän saamiseksi osaksi arkea. He ovat mukana läskimyytinmurtajissa, erityisinä taustaguruina.

P.S. Se vaa´an lukema kuitenkin kiinnostaa teitä. Se näytti 103kg.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.