Hyppää pääsisältöön

Kokoaa suomiräppärit yhteen – ja seitsemän muuta syytä fanittaa Ruger Haueria

Kappaleillaan yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottavan Ruger Hauerin uusi Mature-levy soi tällä viikolla YleX:n Viikon albumina.

Ruger Hauer on julkaissut aiemmin kolme albumia. // Kuva: Promokuva / Ramin Välitys

Etenkin underground-piireissä suosittu Paperi T:n, Pyhimyksen ja Tommishockin Ruger Hauer julkaisee 24. maaliskuuta kolmen vuoden odottelun jälkeen uuden albumin. Mature-nimiseltä levyltä on julkaistu jo sinkut Sekasin ja Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa. Levyllä on mukana myös Regina-yhtyeestä tuttu Iisa.

Alla kahdeksan syytä, joiden vuoksi Ruger Haueria on todellakin syytä fiilistellä.

1. Ruger Hauer tuo suomalaisräppärit yhteen

Viime vuosina suomiräppäreiden keskenäistä naljailua on puitu mediassa asti. Mikael Gabriel on käynyt sanasotaa Mäkin ja Kuben kanssa ja on Facebook-päivityksessään kehottanut provosoivasti kaikkia suomiräppäreitä JVG:tä, Cheekiä ja Tippa-T:tä lukuun ottamatta nostamaan tasoaan ja vaihtamaan flow'taan.

Cheekistä kertovassa Jare vs. Cheek -dokumentin poistetussa osiossa taas muisteltiin vuoden 2004 Pipefestin takahuoneessa tapahtunutta Cheekin ja Memmy Possen välisten jengien tappelua.

Siinä missä monet muut heiluttelevat nyrkkejään, Ruger Hauer tuo porukan kasaan. Yhtyeen vuonna 2011 julkaistulla Jokaiselle jotakin -biisin musiikkivideolla nähdään yli 120 suomalaisräppäriä, jotka laulavat kappaleella.

2. Ruger Hauer ei tähtää kaupalliseen menestykseen

Ruger Hauerin kappaleet eivät ole lähtökohtaisesti suunnattuja kaupallisille markkinoille tai listahiteiksi. Paperi T on sanonut, ettei yhtye kuitenkaan ole underground-bändi, vaikka nauttiikin vaihtoehtomusiikkipiirien suosiota.

Ruger Hauer esiintyi H2Ö-festivaalilla vuonna 2015. Keikan aikana Paperi T sanoi, että yhtye on toistaiseksi tehnyt yhden hittibiisin, Täällä-nimisen kappaleen.

Toisaalta Paperi T:n sooloprojektikaan ei tähdännyt kaupalliseen menestykseen. Siitä huolimatta artisti voitti tänä vuonna kaksi Emma-palkintoa.

3. Ruger Hauerin biisit käsittelevät oikeasti tärkeitä asioita

Valtaosa räppäreistä ja muusikoista yleensä haluaa sanoa kappaleillaan jotain. Biisit ovat harvoin pelkkää sanahelinää.

Ruger Hauer vie tämän ajatuksen keskimääräistä pidemmälle. Ruger Hauerin kappaleilla käsitellään vakavia yhteiskunnallisia asioita sekä metaforien kautta että suoraan. Kappaleiden aiheet saattavat vaihdella päihde- ja mielenterveysongelmista politiikan kautta Ukrainan kriisiin ja maailmaan, jota ihmiset saastuttavat.

Oiva esimerkki metaforien käytöstä tärkeiden asioiden kertomisessa on Ukraina-albumilla oleva Lyricat-kappale, jossa puhutaan (mahdollisesti) siitä, kuinka ihminen on omilla toiminnoillaan ja valinnoillaan vaikuttanut siihen, että elämä ei ole luonnollista, vaan teknologian hallitsemaa.

4. Keväästä voi masentua yhdessä Ruger Hauerin kanssa

Kevät, tuo ihana vuodenaika. Aurinko alkaa hiljalleen lämmittää, lumi sulaa, räystäiltä roikkuvista jääpuikoista putoileva vesi synnyttää pieniä puroja jalkakäytävän reuniin.

Toisaalta me suomalaiset, synkät ja hiljaiset hissukat, saatamme viihtyä paremmin pimeänä sydäntalvena. Kevään auringonpaiste pakottaa menemään ulos, talvella voi olla hyvällä omalla tunnolla neljän seinän sisällä omassa rauhassa.

Kevätahdistus ei ole häpeä, sillä kesään päin siirtyminen nakertaa myös Ruger Haueria.

Yhtyeen Erectus-albumin avauskappaleella _Ruger Erectus l_auletaan:

Mistä tietää, et kevät on täällä? Ku lumi sulaa ruiskujen päältä,
ku kylmää vain sisältä päin. Halla meihin itämään jäi.
Huhtikuu on kuukausist julmin. Se työntää sireenejä kurviin.
Harva sun kavereis sen ironiaa näkee, et sun matkas sattu loppuun leikkipuiston liukumäkeen.

5. Ruger Hauer on niin kova, että se joutuu kilpailemaan itseään vastaan

YleX:n suoraan soittarille -äänestyksessä kaksi kappaletta kilpailee siitä, kumpi nostetaan suoraan YleX:n soittolistalle. Voittaja selviää yleisöäänien perusteella.

Viime viikon suoraan soittarille -äänestyksessä vastakkain olivat Ruger Hauerin Sekasin ja Ruger Hauerin Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa.

Vain harvat artistit ovat niin kovia, että eivät joudu kilpailemaan ketään vastaan soittolistapaikasta.

Äänestyksen voittoon ja soittolistalle päätyi kappale Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa.

6. Ruger Hauer on hyvää seurapeliseuraa

Näin on.

7. Ruger Hauer on sosiaalisen median edelläkävijä

Suomalaisessa musaskenessä sosiaalinen media on yleensä suositumpien artistien temmellyskenttä. Ruger Hauerin kaltaiset vaihtoehtobändit eivät useinkaan ole kovin aktiivisia somettajia saati räiskyviä Snapchat-persoonia.

Ruger Hauerkaan ei ole some-suosion tai -tilien määrässä lähelläkään esimerkiksi JVG:tä, mutta on ottanut käyttöön sovelluksen, jota vain harvat vielä käyttävät: Arilynin.

Ruger Hauer julkaisi Instagram-tilillään kuvan, joka sisältää Arilyn-koodin. Kun kuvaa katsoo Arilyn-sovelluksen läpi, se herää henkiin.

Avaa Instagram postaus

Ja kappas – kuvan kautta alkaa soida Ruger Hauerin Mature-levyltä löytyvä Krebatorio-kappale.

8. Ruger Hauer otti hentoäänisen Iisan mukaan tuotantoihinsa

Ruger Hauerin melankolishenkiset biitit ja räpit yhdistettynä Regina-yhtyeestä tutun Iisan taianomaiseen, heleään äänimaisemaan kuulostaa kombolta, jota Suomen musamaailma tarvitsee.

Ja kuten Viikon albumista voi tämän viikon aikana kuulla, kombo on varsin onnistunut.