Hyppää pääsisältöön

#kulttuurinvälikysymys: Mikä meille lopulta on tärkeintä?

Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi
Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi Kuva: Yle Kuvapalvelu Anna Tulusto,#kulttuurinvälikysymys

#kulttuurinvälikysymys kysyy: Mitä tapahtuu todella? Millainen kulttuurimaa Suomi on vuonna 2016, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi? Mikä on taiteilijan paikka? Ketä taide palvelee, vai kuuluuko sen palvella ketään? Pelastaako luova luokka Suomen? Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

Hyvät ihmiset, 19. huhtikuuta 2015 me suomalaiset valitsimme uuden eduskunnan. Tänään 21. maaliskuuta 2016 #kulttuurinvälikysymys kysyy, onko tällä eduskunnalla kanttia puolustaa taidetta ja kulttuuria.

Näyttää siltä, että tämä eduskunta ja sen riveistä muodostettu hallitus hoitavat kestävyysvajeeksi nimettyä ongelmaa myös kulttuurin kustannuksella. On käynnistetty poikkeuksellisen raskaita julkisen talouden kiristyksiä, jotka saattavat kansallisen sivistyksen uhanalaiseksi.

Kansanedustajat ja ministerit puhuvat uudistusten tärkeydestä, vaikka ovat heikentäneet henkisen työn tekemisen edellytyksiä.

Kansanedustajat ja ministerit puhuvat uudistusten tärkeydestä, vaikka he ovat heikentäneet henkisen työn tekemisen edellytyksiä niin sivistyspalveluissa kuin kulttuurityöläisten keinoissa hankkia elantonsa.

Väitämme myös, että taiteilijat ja kulttuurialan työläiset eivät ole tehneet riittävästi työnsä tarpeellisuuden perustelemisessa. He ovat keskittyneet omien etujensa varjelemiseen ja nurkkapatriotismiin, niin että heidän työnsä tulokset ovat hämärtyneet ja vastuunsa kulttuurin ylläpidosta on siirretty valtiolle.

Taiteilijat, älkää tehkö itsestänne marttyyreja, sillä sivistysvaltio tarvitsee teitä!

Kulttuuriväki ei ole onnistunut puhaltamaan yhteen hiileen, minkä takia on syntynyt vääristynyt kuva, että he olisivat yhteiskunnan ulkopuolinen haara. Taiteilijat, älkää tehkö itsestänne marttyyreja, sillä sivistysvaltio tarvitsee teitä, vahvoina ja sinnikkäinä!

Anssi Kela ja #kulttuurinvälikysymys
Anssi Kela ja #kulttuurinvälikysymys Kuva: Maria Seppälä Anssi Kela,#kulttuurinvälikysymys

Hyvät ihmiset, #kulttuurinvälikysymys kysyy: Mitä tapahtuu todella? Niin kysyi myös suomalaisen runouden legenda Pentti Saarikoski vuonna 1962. Saarikosken kokoelma Mitä tapahtuu todella? sai alkunsa uutisista: Neuvostoliitto lähetti avaruuteen ensimmäisen ihmisen Juri Gagarinin. #kulttuurinvälikysymyksen ensimmäinen tänä keväänä julkaistava video, Anssi Kelan kappale Mitä tapahtuu, sai myös alkusykäyksensä uutisista: tuhopoltto, ammuskelu, Gay Pride -kulkuetta vastaan tehty kaasuisku. Saarikoski on kertonut kirjoitusmetodistaan: ”Kokosin erilaisia lauseita sanomalehdistä, ihmisten puheista, kirjoista --- erilaiset mielipiteet saivat teoksessa vapaasti taistella keskenään.” Hän halusi ilmentää maailman kaoottisuutta ja leireihin jakautumista.

Onko taide provokaattori vai ratkaisija, vai eikö kumpikaan?

Hyvät ihmiset, sanotaan että Suomi on jakautunut leireihin, erivärisiin kupliin. Mutta onko asia sittenkään niin? #kulttuurinvälikysymys lupaa selvittää. Me tilasimme kuudelta suomalaiselta taiteilijalta tai taiteilijajoukolta teokset, jotka vastaavat kysymykseen ”mitä tapahtuu todella”.

Kysyimme myös kansanedustajilta ja kulttuurijärjestöiltä kulttuurin uhkakuvista ja haastattelimme kulttuuria tuntevia poliitikkoja. Seuraavien viikkojen aikana kerromme, kuinka monta kuplaa ympärillämme leijuu ja miten niitä voi puhkaista.

Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi
Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi Kuva: Yle Kuvapalvelu Anna Tulusto,#kulttuurinvälikysymys

Huhtikuun 14. päivän iltana Vanhalla ylioppilastalolla Yle Teeman suorassa lähetyksessä keskustellaan siitä, mitä Suomessa todella tapahtuu vuonna 2016. Onko taide provokaattori vai ratkaisija, vai eikö kumpikaan? Suorassa lähetyksessä keskusteluissa kohtaavat poliitikot ja taiteilijat. Musiikki soi ja taide puhuu. Ilmoittaudu yleisöksi mukaan.

Asettaisimmeko yhä taiteen yhtä korkealle inhimillisen kulttuurin saavutuksissa, vai olisiko avaruusluotaimemme täynnä kansantalouden tuottavuuden parantamiseksi säädettyjä lakeja?

Hyvät ihmiset, vuonna 1977, ihmiskunta lähetti ulkoavaruuteen viestin lajistamme. Avaruusluotain Voyager 1 sisälsi paitsi keskeisen tietämyksemme luonnonlaeista myös taiteen huippusaavutukset. Silloin käsitimme taiteen saavutukset lajimme tärkeimmäksi aarteeksi. Jos tänä päivänä lähettäisimme uuden viestin, mitä se pitäisi sisällään? Asettaisimmeko yhä taiteen yhtä korkealle inhimillisen kulttuurin saavutuksissa, vai olisiko avaruusluotaimemme täynnä kansantalouden tuottavuuden parantamiseksi säädettyjä lakeja?

#kulttuurinvälikysymys haluaa saada suomalaiset miettimään, mikä meille lopulta on kaikkein tärkeintä.

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.