#kulttuurinvälikysymys kysyy: Mitä tapahtuu todella? Millainen kulttuurimaa Suomi on vuonna 2016, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi? Mikä on taiteilijan paikka? Ketä taide palvelee, vai kuuluuko sen palvella ketään? Pelastaako luova luokka Suomen? Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
Hyvät ihmiset, 19. huhtikuuta 2015 me suomalaiset valitsimme uuden eduskunnan. Tänään 21. maaliskuuta 2016 #kulttuurinvälikysymys kysyy, onko tällä eduskunnalla kanttia puolustaa taidetta ja kulttuuria.
Näyttää siltä, että tämä eduskunta ja sen riveistä muodostettu hallitus hoitavat kestävyysvajeeksi nimettyä ongelmaa myös kulttuurin kustannuksella. On käynnistetty poikkeuksellisen raskaita julkisen talouden kiristyksiä, jotka saattavat kansallisen sivistyksen uhanalaiseksi.
Kansanedustajat ja ministerit puhuvat uudistusten tärkeydestä, vaikka ovat heikentäneet henkisen työn tekemisen edellytyksiä.
Kansanedustajat ja ministerit puhuvat uudistusten tärkeydestä, vaikka he ovat heikentäneet henkisen työn tekemisen edellytyksiä niin sivistyspalveluissa kuin kulttuurityöläisten keinoissa hankkia elantonsa.
Väitämme myös, että taiteilijat ja kulttuurialan työläiset eivät ole tehneet riittävästi työnsä tarpeellisuuden perustelemisessa. He ovat keskittyneet omien etujensa varjelemiseen ja nurkkapatriotismiin, niin että heidän työnsä tulokset ovat hämärtyneet ja vastuunsa kulttuurin ylläpidosta on siirretty valtiolle.
Taiteilijat, älkää tehkö itsestänne marttyyreja, sillä sivistysvaltio tarvitsee teitä!
Kulttuuriväki ei ole onnistunut puhaltamaan yhteen hiileen, minkä takia on syntynyt vääristynyt kuva, että he olisivat yhteiskunnan ulkopuolinen haara. Taiteilijat, älkää tehkö itsestänne marttyyreja, sillä sivistysvaltio tarvitsee teitä, vahvoina ja sinnikkäinä!
Hyvät ihmiset, #kulttuurinvälikysymys kysyy: Mitä tapahtuu todella? Niin kysyi myös suomalaisen runouden legenda Pentti Saarikoski vuonna 1962. Saarikosken kokoelma Mitä tapahtuu todella? sai alkunsa uutisista: Neuvostoliitto lähetti avaruuteen ensimmäisen ihmisen Juri Gagarinin. #kulttuurinvälikysymyksen ensimmäinen tänä keväänä julkaistava video, Anssi Kelan kappale Mitä tapahtuu, sai myös alkusykäyksensä uutisista: tuhopoltto, ammuskelu, Gay Pride -kulkuetta vastaan tehty kaasuisku. Saarikoski on kertonut kirjoitusmetodistaan: ”Kokosin erilaisia lauseita sanomalehdistä, ihmisten puheista, kirjoista --- erilaiset mielipiteet saivat teoksessa vapaasti taistella keskenään.” Hän halusi ilmentää maailman kaoottisuutta ja leireihin jakautumista.
Onko taide provokaattori vai ratkaisija, vai eikö kumpikaan?
Hyvät ihmiset, sanotaan että Suomi on jakautunut leireihin, erivärisiin kupliin. Mutta onko asia sittenkään niin? #kulttuurinvälikysymys lupaa selvittää. Me tilasimme kuudelta suomalaiselta taiteilijalta tai taiteilijajoukolta teokset, jotka vastaavat kysymykseen ”mitä tapahtuu todella”.
Kysyimme myös kansanedustajilta ja kulttuurijärjestöiltä kulttuurin uhkakuvista ja haastattelimme kulttuuria tuntevia poliitikkoja. Seuraavien viikkojen aikana kerromme, kuinka monta kuplaa ympärillämme leijuu ja miten niitä voi puhkaista.
Huhtikuun 14. päivän iltana Vanhalla ylioppilastalolla Yle Teeman suorassa lähetyksessä keskustellaan siitä, mitä Suomessa todella tapahtuu vuonna 2016. Onko taide provokaattori vai ratkaisija, vai eikö kumpikaan? Suorassa lähetyksessä keskusteluissa kohtaavat poliitikot ja taiteilijat. Musiikki soi ja taide puhuu. Ilmoittaudu yleisöksi mukaan.
Asettaisimmeko yhä taiteen yhtä korkealle inhimillisen kulttuurin saavutuksissa, vai olisiko avaruusluotaimemme täynnä kansantalouden tuottavuuden parantamiseksi säädettyjä lakeja?
Hyvät ihmiset, vuonna 1977, ihmiskunta lähetti ulkoavaruuteen viestin lajistamme. Avaruusluotain Voyager 1 sisälsi paitsi keskeisen tietämyksemme luonnonlaeista myös taiteen huippusaavutukset. Silloin käsitimme taiteen saavutukset lajimme tärkeimmäksi aarteeksi. Jos tänä päivänä lähettäisimme uuden viestin, mitä se pitäisi sisällään? Asettaisimmeko yhä taiteen yhtä korkealle inhimillisen kulttuurin saavutuksissa, vai olisiko avaruusluotaimemme täynnä kansantalouden tuottavuuden parantamiseksi säädettyjä lakeja?
#kulttuurinvälikysymys haluaa saada suomalaiset miettimään, mikä meille lopulta on kaikkein tärkeintä.