Hyppää pääsisältöön

"Luomi poistettiin ja yllätyksenä lääkärillekin löydettiin melanooma"

kädet lähikuvassa
kädet lähikuvassa Kuva: Yle, Paulus Markkula kädet

Ihosyövät ovat yleisiä. Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä, ja siihen sairastuu vuosittain noin 8 500 suomalaista. Toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä ovat okasolusyövät, joita löydetään Suomessa vuosittain noin 1 500. Melanooma on kolmanneksi yleisin ihosyöpä. Siihen sairastuu joka vuosi yli 1 400 suomalaista. Akuutin katsojat kertovat, miten heidän ihosyöpänsä löytyi ja hoidettiin.

"Melanooman kanssa pitää oppia elämään, vaikka rasvojen ja vaatteiden kanssa se harmittaakin"

”Hirveä järkytys, kuukauden shokki. Juhannusaaton aattona klo 14.30, juuri kun olin sulkenut työpaikan oven kesälomaa varten, soitti ihotautilääkäri. Diagnoosi oli melanooma.

Aamulla lähtö Miamiin tapaamaan tuttuja, joita ei ole nähty yli 20 vuoteen – lähdetäänkö vai peruutetaanko? Onneksi mies oli odottamassa parkkipaikalla. Nopea päätös, lähdetään ja varmistusleikkaus tehtäisiin matkan jälkeen. Parin tunnin sulattelun jälkeen kertominen tyttärelle, joka asui kotona sekä omalle äidille. Pojan tulevia juhannusjuhlia en halunnut pilata vaan ajattelin kertoa juhannuksen jälkeen.

Lentomatka ja ensimmäinen viikko kului shokissa. Yöt sain nukuttua, mutta itku oli herkässä. Miehen oli vaikea ymmärtää, miksi asia oli ihan koko ajan mielessä. No ehkä jossain vaiheessa viisi minuuttia saattoi kulua muun ajattelemiseen.

Tuttujen tapaamista lyhensimme emmekä kertoneet aiheesta, sillä emännältä oli leikattu vaikea rintasyöpä vuotta aiemmin ja mies oli lääkäri. Päätin, että kerron sitten kun on selvinnyt vakavuusaste, joka oli puhelimessa jäänyt auki, paitsi, että melanooma oli poistettu. Ensimmäistä kertaa elämässäni vietin aurinkolomaa varjon alla ja 30–50 kertoimen rasvoilla. Ihoni kun ei ollut palavaa tyyppiä, saati joskus palanut, ehkä vähän punoittanut. Varmistusleikkaus heinäkuun lopussa kertoi, että oli ollut paikallinen. Se oli suuri helpotus, ja edesauttoi shokkivaiheen loppumista.

Melanooman kanssa pitää oppia elämään, vaikka rasvojen ja vaatteiden kanssa se harmittaakin. Löydöksen jälkeen on poistettu kolme luomea, kaikki puhtaita. Tulosten odottaminen on joka kerta inhottavaa. Olen ollut hyvin tarkka luomien kanssa koko elämän. Ensimmäinen on poistettu 70 luvun alussa ja sen jälkeen 5–10 vuoden välein kaulasta, naamasta jne. Vaikka "läskit" näyttävätkin kauniimmilta ruskettuneina, tänä päivänä menen vaikka ruiskurusketukseen, jos tulee niin suuri tarve. Terveyttä ei osaa arvostaa ennen kuin sen menettää. Pitää paikkansa tänä päivänäkin.”

Ihosyövät ovat yleisiä. Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä, ja siihen sairastuu vuosittain noin 8 500 suomalaista. Toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä ovat okasolusyövät, joita löydetään Suomessa vuosittain noin 1 500. Melanooma on kolmanneksi yleisin ihosyöpä. Siihen sairastuu joka vuosi yli 1 400 suomalaista. Akuutin katsojat kertovat, miten heidän ihosyöpänsä löytyi ja miten sitä hoidettiin.

"Luomi kutisi pitkään ja sitten se vuoti verta"

”Luomi kutisi pitkään ja sitten se vuoti verta. Se poistettiin ja yllätyksenä lääkärillekin löydettiin melanooma. Tieto ei tuntunut todelta. Sairaalaankin menin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Aika vain kului kuin unessa. Onneksi imusolmukkeet tutkittiin ja ne olivat puhtaat. Kontrolleja tehtiin, varsinkin keuhkoihin. Selvisin kuitenkin leikkauksella. Nyt 13 vuotta leikkauksen jälkeen ihmettelen, kuinka pystyin suojelemaan itseäni kieltämällä vakavan sairauden. Käsittelen tapahtunutta vasta nyt ja olen kiitollinen siitä että selvisin. Monet saman kokeneet eivät selvinneet.” -Nainen 66

"Luomi poistettiin ja kuten tapana on, se lähetettiin tutkittavaksi"

”Oli vuosi 1997. Olimme lähdössä Lappiin viettämään talvilomaa. Päätin kuitenkin ennen lähtöä käydä terveyskeskuksessa kovan yskän takia. Nuori mieslääkäri kuunteli keuhkot ja samalla hän kiinnitti huomion selässäni olevaan luomeen. Hän pyysi minua tilaamaan ajan luomenpoistoon palattuani lomalta. Luomi poistettiin ja kuten tapana on, se lähetettiin tutkittavaksi. Oli kulunut pari viikkoa kun sain puhelun samalta lääkäriltä. Lääkäri kertoi, että luomi on pahanlaatuinen ja todettu melanoomaksi. Hän oli varannut minulle ajan vastaanotolle, jossa hän kertoi lisää asiasta. Olen todella kiitollinen, että lääkäri huomioi tämän luomen vaikka olin mennyt vastaanotolle yskän takia. Lääkäri kertoi minulle että hän oli erikoistumassa kirurgiaan. Meilahden sairaalassa tehtiin poistetun luomen alueelle radikaalileikkaus. Sen jälkeen mitään tautiin liittyvää ei ole todettu. Olen todella kiitollinen nuorelle lääkärille, joka nykyisin on kirurgian erikoislääkäri.” - nainen 66 v.

"Hoitajan tarkkuuden vuoksi luomi poistettiin ajoissa"

”Menin poistattamaan hyvälaatuista sidekudosluomea paikalliseen terveyskeskukseen – luomea, joka oli enemmän kosmeettinen haitta. Samalla tarkkasilmäinen hoitaja huomautti sattumalta samalla alueella olevasta toisesta luomesta. Varattiin senkin poistoaika ja se oli melanoomaluomi. Tämän hoitajan tarkkuuden vuoksi luomi poistettiin ajoissa, ja 50-vuotiaana jatkan elämääni hänelle kiitollisena. Vein hänelle ison kimpun kukkia leikkauksen jälkeen. Olin onnellinen, mutta toisaalta mieleen jäi tunne kuinka sattumanvaraista ihmisen elämä on...”

Lue myös muut syöpätarinat alla olevien linkkien kautta:

"Enpä ymmärtänyt diagnoosin saatuani, mitä kaikkea se tuo tullessaan" – Syövän fyysiset ja henkiset vaikutukset
Lapsen syöpä vaikuttaa koko perheeseen – ”Elämä ei ole enää koskaan entisensä”
Syöpä pelottaa myös läheistä – ”Pelko ei väisty, mutta sen kanssa on oppinut elämään”
"Radikaalileikkauksen jälkeen alkoivat ennenaikaiset vaihdevuosioireet" – Naisten tarinoita gynekologisista syövistä
"Olihan se isku vasten kasvoja" – Naiset kertovat, miten rintasyöpä vaikuttaa elämään

Kaikki syövästä – Ihosyöpä
Terveyskirjasto: Melanooma ihossa
Käypä hoito