Hyppää pääsisältöön

Näillä neuvoilla lapsiperheen lomamatka onnistuu!

Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeilemässä tyttärensä kanssa. Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)

Islantiin perheineen asettunut Salamatkustaja-blogin Satu Rämö on kahden lapsen reissaava äiti. Vanhempi lapsista on ehtinyt kiertää maailmaa vanhempiensa kanssa mm. Thaimaassa, Uudessa-Seelannissa, Samoalla ja Yhdysvalloissa. Tässä jutussa Rämön 6 neuvoa onnistuneeseen lomamatkaan - sekä MHL:n fanien parhaat reissuvinkit.

1. Turhat luulot pois

Mietin aina etukäteen, onko todella järkevää lähteä reissuun ja mitä siellä ihan oikeasti voi muksujen kanssa tehdä.

En lähtisi vaativalle luontomatkalle ihan pienen lapsen kanssa - suurin osa ajasta menisi säätämiseen, eikä siihen luonnosta nauttimiseen. Tämän takia kieltäydyin lähtemästä muutaman ystäväperheemme yhteiselle kiipeilymatkalle Kreikkaan. Tiesin, että alle vuoden ikäisen kanssa ei hirveästi hengailla siellä kiipeilypaikoilla ja pusikoissa. Kuusivuotiaan kanssa olisi ollut eri juttu. Hän tykkää kiipeilemisestä.

2. Lastenvahti on ässä

Jos tilanne vaatii lapsenvahtia, ota sellainen mukaan reissuun.

Olimme Lapissa vuodenvaihteessa viikon ja halusin nimenomaan hiihtää sillä reissulla. Oli itsestään selvää, että maksoimme minun äitini matkan, koska hän oli lapsenvahtina. Näin me pääsimme ladulle 3-5 tunniksi joka päivä ja äiti, joka ei hiihdä, katsoi lasten perään. En koskaan lähtisi tuollaiselle "aktiivireissulle" pienten lasten kanssa ilman lapsenvahtia/sukulaista, koska silloin lomailusta ei tulisi mitään.

3. Loman pitää olla loma kaikille

Kaikkien pitää voida nauttia lomasta - niin mutsin, puolison kuin lastenkin.

Lapset pitää siis ottaa lomalla huomioon eli siksi myös me olemme alkaneet tehdä kompromisseja. Saatamme valita hotellin, jossa on lapsille sopiva uima-allas. Pyrimme pitämään aikataulun löysänä, että säätämiselle jää aikaa. Meidän puolen vuoden mittainen maailmanympärireissumme pari vuotta sitten meni ihan nappiin ja yksi suuri syy oli se, että otimme vain muutaman kohteen ja niissä kaikissa vietettiin rauhallisesti aikaa.

Lapsiperhelomailun ei tarvitse olla pelkkää Bamse-kerhoilua all inclusivessa, vaikka toki se voi sitäkin olla, jos se on se, mistä vanhemmatkin tykkäävät. Mutta ei loma voi olla myöskään sitä, että ohjelma rakennetaan vanhempien mukaan ja lapset roikkuvat väsyneinä messissä ipad kainalossa. Lomasta pitäisi jäädä kaikille hyvä muisto.

4. Kannattaa pakata toimintalaukku

Yritän pakata aina yhden ns. toimintalaukun, joka on helposti saatavilla.

Laukussa on varavaatekerrat, vararuokaa (esim. tuubeihin palattuja hedelmäsoseita), muutama pillimehu ja piirustusvälineet. Jossain elämänvaiheessa laukkuun pakattiin myös vaipat ja puhdistusliinat.

Laukku on ollut hitti pitkillä juna- ja automatkoilla. Jos pakkaat toimintalaukun lentomatkaa varten, huomioi turvamääräykset.

5. Maksa matkustusmukavuudesta

Muksujen kanssa siirtymiset paikkojen välillä ovat raskain osa reissaamista.

Siksi en mielelläni ota lentoja, joita varten pitää herätä aamuyöstä tai jotka ovat perillä keskellä yötä. Mieluummin maksan lentolipuista vaikka 300 euroakin ylimääräistä, kunhan saan lennnot, jotka lähtevät päiväsaikaan. On myös hyvä olla perillä sellaiseen aikaan, ettei rytmi ole ihan sekaisin. Voin yksin tai miehen kanssa mennä Tokioon vaikka neljän päivän lomalle, mutta lasten kanssa en. Jos lentoaika on yli viisi tuntia, vaadin, että perillä ollaan vähintään kaksi viikkoa.

6. Puhu lapsille matkasta etukäteen

Valmistelen vanhemman lapsen - joka jo tajuaa asioista - ennen matkalle lähtöä.

Kerron millaista siellä on ja mitä siellä voidaan tehdä ja mitä ei. Näin ei lapselle tule vääriä odotuksia ja pettymyksiä. Olen esimerkiksi kertonut, että Kuala Lumpurissa nähdään isoja taloja, Lapissa voi leikkiä lumessa ja Lontoossa voi nähdä ihan oikean kuningattaren linnan. Olen myös vääntänyt rautalangasta, että Suomessa ei voi talvella mennä rannalle uimaan, eikä Lontoon-matkalla ole hotellissa ulkoilmauima-allasta, ja että Thaimaassa voi olla hauskoja liskoja joskus hotellissa sisälläkin ja että ne on ihan ookoo.

Mitä muuta kannattaa tehdä, että lomamatka lasten kanssa onnistuu?

Tässä vinkkien helminauha MHL:n lomakyselyn vastausten joukosta:

– Asenne ratkaisee. Jos asenne on valmiiksi sellainen, että hei, kaikesta selvitään ja reissussa rähjääntyy joka tapauksessa, on helpompaa suhtautua pieniin vastoinkäymisiinkin. Kannattaa suhtautua niin, että matkalla vastassa on joka tapauksessa mölyä, kahnauksia takapenkillä, vinkumista ja mankumista, joitakin vastoinkäymisiä yms, ne kuuluvat asiaan eivätkä pilaa lomamatkaa!

– Lataa. Lataa. Ja lataa. Ja muista pakata laitteiden laturit mukaankin.

– Tarpeeksi evästä mukaan, ettei kenenkään verensokeri laske liian matalaksi. Tarpeeksi viihdykettä ja täysinäinen lääkelaukku.

– Pitkälle automatkalle kannattaa ottaa mukaan evästä (ei mielellään karkkia) ja/tai pysähtyä huoltoasemalle tms. syömään. Kesällä voi pitää myös uimatauon, sillä uimarantoja löytyy joka paikasta. Välillä voi pelata myös autopelejä eli arvataan esim. seuraavien kolmen vastaantulevan auton värejä tai arvataan, kuinka monta hirvivaaramerkkiä (tai muuta liikennemerkkiä) on seuraavan 50 km:n aikana.

– Vaikka muut miten nauraisivat, niin OIKEASTI helpottaa jos vaipat, maidot yms. on jo valmiiksi mukana, eikä tarvitse käyttää puolta lomaa tarvikkeiden etsimiseen. Mitä pienemmät lapset, sitä tarkemmin mieti etukäteen päivän syömiset - toisin sanoen mieti, missä vaiheessa päivää tarvitaan minkäkinlaista ruokaa ja suunnittele päivän tekemiset sen mukaan.

– Lasten kanssa lomailu on erilaista kuin aikuisten kesken ja se pitää vain hyväksyä ja unohtaa rauhallinen hetki viinilasin ja muotilehden kera lentokoneessa ja sen sijaan pelata vaikka ristinollaa lapsen kanssa, niin kaikilla (kanssamatkustajat mukaan lukien) on kivempaa.

– Ole realistinen: kun arjessa on paljon työtä lasten hoitamisessa, on se siellä lomakohteessa kaksinkertaisena mukana, kun kaikki on paljon vaikeampaa. Turha olettaa, että Bahamassa lapsilla ei olisi nälkä, kiukku ja väsy - kyllä heillä on, vieläpä vähän useammin.

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Kaksi ihmistä rantatuoleissa meren rannalla.
Kaksi ihmistä rantatuoleissa meren rannalla. Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.