Hyppää pääsisältöön

Syövän virushoidot lupaavia

Ruiskuun otetaan lääkettä.
Ruiskuun otetaan lääkettä. Kuva: Yle, Akuutti akuutti

Syöpä on ovela vastustaja ja taistelussa sitä vastaan tarvitaan monenlaisia aseita. Onkolyyttinen immunoterapia on yksi uusista ja tehokkaista taistelukeinoista. Siinä elimistön oma puolustusjärjestelmä aktivoidaan taistelemaan syöpää vastaan.

Onkolyyttinen immunoterapia on osoittanut tehonsa erityisesti levinneen melanooman hoidossa.

– Me injektoimme kasvaimeen viruksia, jotka tuhoavat kasvaimen ja aktivoivat samalla immunologisen puolustusjärjestelmän taistelemaan syöpää vastaan, professori Robert Andtbacka Huntsman Cancer Instituutista Utahista kertoo.

Virus tuottaa kasvaimessa uusia viruksia, jotka tuhoavat kasvaimen. Melanooma on länsimaiden voimakkaimmin lisääntyvä syöpä. Ennen vain 25 prosenttia levinnyttä melanoomaa sairastaneista eli yli vuoden diagnoosin jälkeen. Uusilla viruslääkkeillä hoitotulokset ovat parantuneet huimasti. Vuoden jälkeen oli elossa peräti 94 prosenttia potilaista.

Hoidossa käytettävät virukset paljastavat syöpäproteiinit immuunijärjestelmälle.

– Hoidossa käytettävät virukset paljastavat syöpäproteiinit immuunijärjestelmälle. Virus käskee puolustusjärjestelmää tuhoamaan ne ja samaan aikaan immuunijärjestelmään tallentuu jälki näistä syöpäproteiineista. Elimistö tunnistaa ne myös muualla kehossa, Andtbacka selventää.

Robert Andtbacka
Professori Robert Andtbacka Robert Andtbacka Kuva: Yle, Jyrki Lehtonen robert andtbacka

Syövän hoitoon käytettäviä viruksia muunnellaan ja kehitetään ympäri maailmaa. Kaikki virukset eivät toimi, eivätkä ne tehoa kaikille potilaille. Syövän virushoidon teho näkyy hitaammin kuin perinteisten hoitojen vaikutus.

– Se on vähän samanlainen kuin vanhat diesel-moottorit. Talvella piti odottaa, että se lämpenee ennen kuin auton sai käynnistää. Myös immuunijärjestelmällä kestää aikansa ennen kuin se aktivoituu. Useimmilla potilailla siihen menee noin neljä kuukautta ennen kuin virushoidolle saadaan vaste, Andtbacka tarkentaa.

Hän kuitenkin iloitsee siitä, että kun vaste hoidolle saadaan, niin useimmilla potilailla se myös kestää pitkään.

Andtbacka toteaa, että syövän hoitojen onnistumista mitataan nyt eri tavoin kuin ennen. Nyt seurataan sitä, kuinka pitkä vaste hoidolla on. Ei riitä enää, että vaste saadaan. Sen halutaan kestävän mahdollisimman pitkään. Jos potilaan immuunijärjestelmä aktivoituu ja hoito tehoaa, niin sen vaste kestää pitkään virushoidoilla.

Seurasimme potilaita kolme vuotta ja peräti 78 prosentilla hoito edelleen tehosi, eikä kasvain ollut tullut takaisin.

– Julkaisimme maaliskuun alussa uutta tietoa uuden lääkkeen tehosta, jolla on nyt myyntilupa myös Suomessa. Seurasimme potilaita kolme vuotta ja peräti 78 prosentilla hoito edelleen tehosi, eikä kasvain ollut tullut takaisin, Andtbacka iloitsee.

Kirurgialla on edelleen melanooman hoidossa tärkeä rooli. Andtbacka on itsekin kirurgi. Hän kuitenkin painottaa, että pitää olla tarkkana miten kirurgiaa käytetään.

Ihon alle pistetään piikki
Ihon alle pistetään piikki Kuva: Yle, Jyrki Lehtonen syövän virushoito

– Nykyään yritetään aktivoida immuunijärjestelmä erilaisilla hoidoilla jo ennen leikkausta. Näin saamme kehitettyä vastustuskyvyn syöpää vastaan jo ennen leikkausta ja voimme pienentää uusimisriskiä, Andtbacka kertoo.

Uusi lääke on mullistanut melanooman hoidon täysin. Ennen hoitona oli usein leikkauksen lisäksi kemoterapia ja niillä päästiin vain noin kymmenen prosentin tehoon.

– Uudella immunoterapialla hoidon vaste on niinkin korkea kuin 30-50 prosenttia, joillakin potilailla jopa 70 prosenttia. Osa on saanut myös täydellisen vasteen eli syöpä on täysin parantunut. Lisäksi heillä on todella vähän sivuvaikutuksia hoidosta, Andtbacka toteaa.

Hoitoa voidaan käyttää myös muiden syöpien hoitoon.

Asiantuntija: ROBERT ANDTBACKA, professori, Huntsman Cancer Institute, Utah
Toimittaja: NINA MALMBERG

Kommentit