Hyppää pääsisältöön

Vietätkö onnistuneen vai epäonnistuneen loman?

Kaksi ihmistä rantatuoleissa meren rannalla.
Kaksi ihmistä rantatuoleissa meren rannalla. Kuva: Freeimages marja hintikka live

Loma-aikojen jälkeen pariterapia-vastaanotot täyttyvät. Avioerohakemuksia jätetään eniten tammi- ja elokuussa. Tämä johtuu siitä, että pareilla on aikaa ajatella tilannettaan lomalla. Heillä on aikaa tehdä päätöksiä ja tilata lomakkeet. Heillä on aikaa tehdä suunnitelmia ja miettiä selviytymistään eron jälkeen. Lomakriisit kannattaa kuitenkin ennakoida ja ratkoa etukäteen, neuvoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Arjen kiireessä tunnetarpeet ja seksuaaliset toiveet voivat jäädä muiden kiireiden alle, mutta lomalla ne nousevat pintaan. Erityisesti lomalla tyhjä, rakkaudeton, kosketukseton olo tuntuu ylivoimaiselta. Ihmisen rakkauden tarve on niin suuri, että rakkauden puute aiheuttaa hänelle suurta, jopa fyysistä tuskaa. ”Nyt olisi aikaa, mutta et huomiokaan minua!”

On tärkeää osata ennakoida lomalla syntyvät, yllättävän voimakkaat tunteet itsessä ja kumppanissa. Yhtä tärkeää on miettiä niihin rakentavat ratkaisut.

Seuraavassa 5 ongelmatilannetta ja 5 ratkaisua niihin:

1. Rakkaudennälkäinen mies tai vaimo helposti ryhtyy hyökkäämään tai syyttämään toista saadakseen aikaiseksi edes jonkin reaktion.

Ratkaisu: Lue syytösten takaa, miten paljon puoliso tarvitsee sinua ja huomiotasi.

2. Konflikti syntyy siitä, että kahdella puolisolla on erilaiset tavoitteet. Kun yksi yrittää muuttaa toisen tavoitteita, syntyy riita.

Ratkaisu: Yritä toteuttaa molempien tavoitteet. Ole ratkaisija ja kuuntele kumppanin erilaisia tavoitteita tuomitsematta.

3. Jos työvuoden mittaan kaikki asiat ovat jääneet puhumatta ja käsittelemättä, lomalla voi odottaa iso riita. Kattila kiehuu yli.

Ratkaisu: Kumpikin puhuu vuorotellen. Älä keskeytä. Kuvaa lyhyesti miltä itsestäsi tuntuu ja anna puheenvuoro toiselle. Jotta osoittaisit ymmärtäneesi mitä puoliso sanoo, toista ääneen, mitä kuulet hänen sanovan. Keskity löytämään ydinasia, jonka kumppanisi haluaa sinulle viestittää, ja ota se vastaan.

4. Lomalla elämänrytmi muuttuu ja jokaisesta tulee tarvitsevampi kuin miltä tavallisessa arjessa tuntuu.

Ratkaisu: Ymmärrä, että parisuhteessa on kysymys yhteenkuuluvuudesta. Ihminen tarvitsee kumppaninsa hyväksyntää ja tunnetta kiinteästä yhteydestä häneen. Ilman näitä lyhytkin yksinolo on erittäin stressaavaa. Poista kumppanisi yksinäisyys. Kun puoliso tuntee sinun olevan saatavilla, hänen on helpompaa keskittyä omaan lomailuunsa.

5. Lomalla tarvitset enemmän organisointikykyä kuin töissä, ja se ärsyttää.

Ratkaisu: Helpotat perhelomalla kaikkien elämää hyvällä organisoinnilla. Puhu parisuhdetta hiertävät asiat halki ennen lomaa. Älä unohda lomalla puolisosi läheisyyden tarvetta. Valitse kohde, jossa kaikille lapsille on tekemistä. Säästä itseäsi ja pakkaa vain tarvittava. Pidä kiinni ruoka-ajoista ja nukkumisesta. Touhua lasten kanssa päivällä niin, että vanhemmille jää rauhallinen ilta lasten nukkuessa.

Hyvää lomaa!
Toivoo Heli Vaaranen, Parisuhdekeskuksen johtaja, Väestöliitto

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.