Hyppää pääsisältöön

Ali Jahangiri: Nationalismi, joka on muilta pois, ei ole isänmaallista!

Ali Jahangirin henkilökuva argumentilla: Nationalismi, joka on muilta pois, ei ole isänmaallista!
Ali Jahangirin henkilökuva argumentilla: Nationalismi, joka on muilta pois, ei ole isänmaallista! Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu yle battle,Ali Jahangiri

Istuin taannoin eräässä tamperelaisessa kahvilassa ja luin Ernesto “Che” Guevaran elämäkertaa, kun eräs herrasmies koputti minua olalle ja sanoi: "Olen sitten hyvin isänmaallinen."

Toivotin hänelle onnea valitsemallaan tiellä ja jatkoin lukemista. Kiristyvästä tunnelmasta huolimatta hän istahti samaan pöytään kanssani ja sanoi: “Olen Antti, skappari.” Hymyilin vaivaantuneesti ja valmistauduin henkisesti jonkin sortin maahanmuuttokeskusteluun.

“Älä sure. En halua puhua kanssasi maahanmuuttopolitiikasta. Minua vain kiinnostaa tietää miten sinä vaalit synnyinmaasi kulttuuria täällä Suomessa.”

En oikein osannut vastata kysymykseen, joten pyysin Anttia tarkentamaan. Hän halusi tietää mitä osaa iranilaisesta kulttuurista minä vaalin, mitä suomalaisesta kulttuurista on juurtunut toimintatapaani ja mitkä ovat ne muut kulttuuriset tekijät, jotka vaikuttavat minuun.

Keskustelimme aiheesta, mutta olin tapani mukaan jokseenkin varautunut. En käsittänyt miksi hän on näin kiinnostunut aiheesta, joten kysyin häneltä miksi tämä keskustelu on hänelle merkityksellinen.

“Rakastan Suomea sekä sen kulttuuria ja haluan suojella sitä kaikin tavoin. En kuitenkaan halua, että joku toinen kärsii siitä samalla.” En alkuun ymmärtänyt mitä hän tarkoitti tällä. Keskustelimme hieman lisää ja sain vastaukseni.

Antti näkee minut ja monet kaltaiseni maahanmuuttajat hyvinä esimerkkeinä ihmisistä, jotka eivät ole vastustaneet uuden kotimaansa kulttuuria kunnioittaakseen synnyinmaansa tapoja, eivätkä ole unohtaneet synnyinmaansa kulttuuria sopeutuakseen uuteen kotimaahansa. Hän kutsuu meitä kulttuurihybrideiksi.

Antin huoli on aiheellinen. Miten Suomen ja suomalaisten käy alati globalisoituvassa ympäristössä? Säilyykö suomen kieli, kulttuuri sekä tavat vielä ensi vuosisadalle?

Hänen lähestymistapansa aiheeseen on kuitenkin minulle uutta. Hän ei näe kulttuurin muuttumisen olevan uhka suomalaisuuden säilymiselle. Hän kokee, että kulttuurit muuttuvat ajan mittaan ja se on hyväksyttävä totuus. Antti siis hakee ratkaisua ongelmaan.

Olin tekemässä lähtöä. Samalla kun puin takkiani käännyin ja tokaisin Antille: ”Et tainnut olla sittenkään erityisen isänmaallinen”. Hän hymähti ja vastasi: ”Kuules Ali; isänmaallinen ei ole se, joka asettaa muut eriarvoiseen asemaan, vaan se, joka keksii miten säilyttää oma kansallinen identiteetti globaalissa ympäristössä.”


Tiesitkö, että Euroopan sisällä elää yhä useita kansoja, joilla ei varsinaisesti ole omaa valtiota? Entä mitä kaikkea tarvitaan, että ajatus erillisestä kansakunnasta syntyy? Battle suunnitteli Heikki Aittokosken kanssa varsinaissuomalaisen separatistiliikeen. Lue koko artikkeli: Hyvä ja paha kansallisuusaate – nationalismin rajat muuttuvat jatkuvasti.

Osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #ylebattle ja liity joukkoihimme Facebookissa!

facebook.com/ylebattle
instagram.com/ylebattle
twitter.com/JKenttamaa
Snapchat: juhanikenttamaa

yle.fi/battle 24/7

Yle Puhe maanantaisin 29.2.–28.3. klo 16.03

Yle TV2 torstaisin 3.–31.3. klo 22.00

Kommentit

Battle

USKONTO

RUOKA

PÄIHTEET

NATIONALISMI

TALOUS

Lue lisää:

Battle

Battle kyseenalaistaa nykyisen maailmanjärjestyksen ja haastaa keskustelemaan viidestä tulevaisuutemme kannalta tärkeästä aiheesta: uskonto, ruoantuotanto, päihteet, nationalismi ja talous. Sinut on haastettu mukaan. Millaisessa maailmassa sinä ja jälkipolvesi haluatte elää? Ota kantaa! –Juhani

Battlen uskontokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rukousnauha.
Battlen uskontokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rukousnauha. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,uskonto (uskominen)

USKONTO

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen ruoantuotantokokonaisuuden teemakuva. Kuvassa verinestettä valuva paisti.
Battlen ruoantuotantokokonaisuuden teemakuva. Kuvassa verinestettä valuva paisti. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,Ruoantuotanto,ruoat (ruokalajit)

RUOANTUOTANTO

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen päihdekokonaisuuden teemakuva. Kuvassa huumetabletteja.
Battlen päihdekokonaisuuden teemakuva. Kuvassa huumetabletteja. Kuva: Jarkko Mikkonen battle

PÄIHTEET

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen nationalismikokonaisuuden teemakuva. Kuvassa polttopullo.
Battlen nationalismikokonaisuuden teemakuva. Kuvassa polttopullo. Kuva: Jarkko Mikkonen battle,kansallisuusaate

NATIONALISMI

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK
Battlen talouskokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rypistynyt US dollarin seteli.
Battlen talouskokonaisuuden teemakuva. Kuvassa rypistynyt US dollarin seteli. Kuva: Jarkko Mikkonen talous

TALOUS

 
1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10 11 OK