Hyppää pääsisältöön

Henkilöt #Titanicilla

#Titanicilla henkilöt
#Titanicilla henkilöt Kuva: YLE/Annukka Palmén-Väisänen RMS Titanic,#titanic

#Titanicilla matkustavat henkilöt esittäytyvät. Mukana myös matkalaisia opastava ja kielikurssi pitävä Amerikan Matti sekä Amerikan terveisiä välittävä Amerikan kirjeitä. Kaikki hahmot perustuvat todellisiin historiallisiin henkilöihin.

Amerikan Matti #Titanicilla
Amerikan Matti #Titanicilla #titanic

Amerikan Matti, siirtolaisten opastaja New Jerseysistä
@AmerikanMatti

“Amerikan Matti” on oikealta nimeltään Matti Yli-Latvaäijö 32 v. Hän on yrittäjä, kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, Kauhavalta.
Matti on ylioppilas, hän opiskellut englantia ja muuttanut siirtolaisena Amerikkaan vuonna 1910.
Matti elättää itsensä monien suomalaissiirtolaisten tapaan nyt yrittäjänä ja on valinnut alakseen siirtolaisten oppaana toimimisen. Hän on kirjoittanut kielioppaan ja oppaan Amerikaan matkaaville, jotka itse julkaissut. Lisäksi konsultoi Twitterissä Amerikkaan muuttavia siirtolaisia, vastaa kysymyksiin parhaan tietonsa mukaan - joskus hyvinkin vajavaisen tiedon - ja neuvoo matkan käytännön asioissa, antaa tapa- ja kulttuurikoulutusta ja opettaa käytännön englantia. Bisnes on omien kirjojen myyntiä ja luennoimista ja tietenkin "sponsoreiden" hankkimista nettiopastuksen kylkeen. Lisäksi Matti harrastaa viiksikulttuuria ja on vannoutunut poikamies.

Matin hahmon kaikki twiitit on muokattu 1900-luvun alun siirtolaisille tarkoitetuista oppaista. Päälähde on Matti Väänäsen 1909 julkaistu kirja “Opas Amerikaan”, lisäksi lähteinä ovat mm. Konni Zilliacusen “Käsikirja Pohjois-Amerikasta”, S. Ilmosen “Muista kotiasi! Kehotussanoja siirtolaisille ja merimiehille” ja muutamat muut vastaavat aikakauden oppaat.

Matin englanninopetus on myös poimittu ajan siirtolaisille tarkoitetuista oppaista. Englantia ei tuohon aikaan juuri osattu, siirtolaisten kieltenopiskelu jäi usein pienten kirjasten varaan, joissa jouduttiin antamaan kirjoitusasun lisäksi ääntämisohjeet. Twiiteissä on vain ääntämisohjeet, sillä ne olivat silloin tarpeellisimmat. Niiden “käytännöllisyys” oli kuitenkin rajallinen, kuten jokainen niitä kokeileva voi huomata. Ei siis ihme, että yksi siirtolaisten suurimpia ongelmia oli aluksi kielitaidon vajavaisuus.

Helmi Juurakko #titanicilla
Helmi Juurakko #titanicilla #titanic

Helmi Juurakko, piikatyttö Ylistarosta
@HelmiJuurakko

Ylistaron pappilan piika matkalla kohti parempaa maailmaa. 18-vuotias. Haaveena ihmisten välinen rauha ja sydämen ymmärrys. #Titanicilla

Helmin matkan maksaa hänen kolme vuotta vanhempi siskonsa Anna, joka lähti Amerikkaan, Ashtabulaan jo yli kaksi vuotta sitten, vuonna 1909. Sitä ennen Annakin oli piikomassa, Seinäjoella kauppiasperheessä, jonka mukana pääsi Amerikkaan.

Helmi on uskonnollisesta köyhästä perheestä. Helmin äiti kuoli synnytykseen 1907, kun Helmi oli 13-vuotias. Sen jälkeen hänen oli lähdettävä tienaamaan omaa toimeentuloa. Ja siitä lähtien hän on ollut pappilassa piikomassa.

Isä on mäkitupalainen, äiti sai ennen lisätuloja pellavia kutomalla.
Isän kanssa kotona Helmillä on nuorempia sisaruksia kuusi: Amanda, 15, Saimi 14, kaksospojat Erik ja Emil 12, Jooseppi 9, pikku-Matti 7.

Helmi haluaa pois ankaran uskonnollisen pappilan ilmapiiristä. Rangaistuksia tulee töissä hutiloinneista, ja rikkoutuneista astioista ja virran viemistä lakanoista. Pappilan piian mainetta vahditaan erityisen tarkasti, ja ulospäinsuuntautunut Helmi päätyy kyläläisten silmätikuksi, kun häntä epäillään kahden rengin kanssa riiastelusta. Juorujen levittäjänä on Helmille kateellinen piika Miina.

Helmi haaveilee näyttelemisestä ja häntä kiinnostaa salaa sosialismi, johon hän ei ole Ylistarolla päässyt tutustumaan isän ja pastorin pelotteluiden takia.

Hangossa Helmi tapaa Panulan perheen ja Selman. Titanicilla he päätyvät samaan hyttiin.

Karl Myyri #Titanicilla
Karl Myyri #Titanicilla #titanic

Karl Myyri, nuori työmies Helsingistä
@KarlMyyri

Karl Myyri on syntynyt Nurmijärvellä, mutta muuttanut teini-iässä Helsinkiin etsimään töitä. Vanhempien maatila Nurmijärvellä kuuluu ensisijaisesti Karlin isoveljelle, eikä tilalla ole riittävästi tekemistä kahdelle. Nuori Karl muuttaa setänsä luokse Munkkisaareen, jossa asuu myös Karlin serkku, Väinö.

Ilman Väinöä Karl olisi hukassa uudessa kaupungissa. Väinö opiskelee Helsingin Suomalaisessa Reaalilyseossa ja pyörii isänmaallisissa piireissä. Karl imee vaikutteita ylioppilaista ja omaksuu epäluulon Venäjää kohtaan, muttei työmiehenä täysin tunne omakseen heidän radikaaleja esivaltaa vastustavia aatteitaan. Karl löytää Helsingissä uuden lajin, jalkapallon, josta muodostuu hänen rakkain harrastuksensa. Uusi laji on kulkeutunut merimiesten mukana Britanniasta Suomeen.

Karl paiskii hommia sekatyömiehenä ja asuu setänsä luona, kunnes tapaa tulevan vaimonsa Tildan. He rakastuvat, löytävät yhteisen kodin Sörnäisistä ja menevät naimisiin syksyllä 1911.

Venäjän alati kuristava ote Suomesta vuonna 1912, Karlin epävarmat sekätyöolot ja tympäännys Väinön ja muiden ylioppilaiden aktivismiin saa Karlinkin ujosti haaveilemaan jostain paremmasta. Helsinki ei tunnu kodilta. Tildan sisko Amanda on muuttanut Amerikkaan joitakin vuosia sitten ja haluaisi siskonsakin kovasti Atlantin toiselle, “paremmalle” puolelle. Niin kovasti, että hän suostuu lähettämään Myyreille laivaliput ja hankkimaan näille töitä New Yorkista.

Nuori pari tarttuu tarjoukseen ja jättää Helsingin taakseen uuden elämän toivossa.

Tilda Myyri #titanicilla
Tilda Myyri #titanicilla #titanic

Tilda Myyri, kaupungistunut maalaistyttö Helsingistä
@TildaMyyri

Matilda, tai Tilda kuten kaikki häntä kutsuivat, on kotoisin Artjärveltä ja täyttää vuoden 1912 toukokuussa 22 vuotta. Tildan olleessa vielä lapsi, isoveli otti hoitaakseen perheen torpan ja kaksi vanhempaa sisarta lähtivät piikomaan Helsinkiin. Myöhemmin 1900-luvun taitteessa molemmat sisaret päätyivät paremman elämän perässä Amerikkaan.

Vanhin sisar Amanda on sisäkkönä manhattanilaisessa perheessä ja asuu New Yorkissa puolisonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Amanda toivoo kovasti Tildan tulevan myös Amerikkaan ja lupailee hänelle työtä esimerkiksi lastenhoitajana. Iltaisin Tilda usein haaveileekin omasta elämästään valtameren toisella puolella.

Haaveet ovat kuitenkin vain haaveita ja Tilda lähtee 16-vuotiaana piikatytöksi Helsinkiin. Työ on raskasta ja palkka pieni, minkä lisäksi Tilda joutuu asumaan palvelusperheen luona pienessä keittiön alkovissa. Vapaa-aikaa ei juuri ole, eikä koti keittiön alkovissa tarjoa nuorelle paljonkaan mahdollisuutta itsenäiseen elämään. Helsinki on kuitenkin teollistunut 1800-luvun lopulta lähtien ja kaupungin lukuisissa tehtaissa työskentelee paljon nuoria naisia. Nähtyään miten paljon itsenäisempää elämää tehtaan tytöt viettävät, Tilda lähtee kysymään työtä juuri perustetusta Elannon leipätehtaasta.

Tehtaassa työtä tehdään kuutena päivänä viikossa, pitkissä vuoroissa, mutta palkan saa säännöllisesti ja elämä on huomattavasti vapaampaa kuin piikana. Leipätehtaan tytöt viettävät usein vapaailtoja kaupungilla, vaikkapa meren jäällä luistellen. Näiden vapaailtojen aikana Tilda tapaa myös tulevan miehensä Karlin. Pariskunta rakastuu ja häitä vietetään lokakuussa 1911. Yhteinen koti löytyy pienestä hellahuoneesta Sörnäisistä.

Suomessa on 1900-luvun alussa tehty monia uudistuksia, kuten kahdeksantuntinen työpäivä ja naisten äänioikeus, mutta elämä ei ole helsinkiläiselle työläisparille helppoa. Kilpailu työpaikoista on kovaa, koska kaupunki houkuttelee päivittäin uutta sekatyöväkeä maaseudulta eikä, ahtaissa hellahuoneissa ole mitään mukavuuksia. Haave Amerikkaan lähtemisestä pyörii Tildan mielessä päivittäin. Hän myös kertoilee usein Karlille Amanda siskon elämästä Amerikassa. Siskon viimeisimmän kirjeen mukaan New Yorkin rakennustyömailla on jatkuva pula työmiehistä, joten työtä olisi myös Karlille. Tildan innostamana pariskunta päättää lopulta lähteä etsimään parempaa elämää Amerikasta.

Helsingissä käytännön asiat saadaan pian järjestettyä. Vuokrahuoneelle on jonoksi asti ottajia ja vähät huonekalunsa pariskunta luovuttaa naapureille. Myös matkustusasiakirjat hoituvat ongelmitta, mutta laivaliput ovatkin sitten oma lukunsa. Matka Suomesta Amerikkaan on kallis, lippu maksaa monen kuukauden palkkarahat. Tildan ja Karlin onneksi Amanda sisko lupaa järjestää ennakkoliput ja lippulähetys Amerikasta saapuu 20. helmikuuta. Liput ovat Lusitania-laivalle, joka lähtee 9.4. Southamptonista Englannista kohti New Yorkia.

Emil Kelo #titanicilla
Emil Kelo #titanicilla #titanic

Emil Kelo, toiveena työpaikka laivalta
@EmilKelo

Emil Kelo on kotoisin Etelä-Suomesta pieneltä maatilalta. Vanhin veli peri maatilan eikä Emil halua jäädä veljensä tilalle töihin vaan hänen haaveenaan on nähdä maailmaa. Emil on aina tykännyt lukemisesta ja hän toivoo pääsevänsä lähemmäs tapahtumia ja kirjoissa kuvattuja seurapiirejä. Emilin isän mielestä pojan lukuharrastus on hienostelua ja oikea leipä on ansaittavalla kunnon töillä.

Vastoin isän tahtoa Emil lähtee työnhakuun Helsinkiin ja jatkaa pian rahtilaivan kyydillä Saksaan ja sieltä Ranskaan. Emilin unelma toteutuu kun hän pääsee työskentelemään Pariisilaiseen ravintolaan tiskariksi.
Kaksi viikkoa ennen Titanicin lähtöä Emil Kelo saa töitä White Stark Linelta. Hänen kotipaikakseen kirjataan virheellisesti Southampton, Hampshire, England. Henkilökunnasta useat kirjattiin englantilaisiksi, vaikka he olivatkin kotoisin muista maista. Emil Kelon henkilöhahmo pohjautuu useiden Titanicilla työskennelleiden miehistönjäsenten kertomuksiin ja kokemuksiin matkasta. Todellisuudessa laivalla ei työskennellyt suomalaista keittiöapulaista.

Lempi Jokela #titanicilla
Lempi Jokela #titanicilla #titanic

Lempi Jokela, Yksinlaulajatar lähdössä esiintymiskiertueelle Amerikkaan
@LempiJokela

Korpilahdella 1880-luvulla syntynyt Lempi Jokela (o.s. Sallinen) opiskeli musiikkia Jyväskylässä ja Helsingissä intensiivisesti kolmen vuoden ajan viitasaarelaisen musiikinopettaja Dagmar Hagelberg-Raekallion johdolla ja täydensi sittemmin opintojaan aikansa musiikin huippuammattilaisten kanssa. Aktiivisen yksinlaulukonsertoinnin hän aloitti v. 1912 kotimaassa, erityisesti Jyväskylän seudulla ja Pohjanmaalla, ja laajensi pian esiintymisiään myös ulkomaille.

Lempi Jokela omistautui taiteelleen täysillä. Lapsilleen hän ei ehtinyt antaa paljoakaan aikaansa. Lempi Jokela oli tulinen ja herkkä tulkitsija, joka paneutui täysillä konserttiesityksiinsä. Hänet tunnettiin myös erittäin kauniina ja tyylikkäästi pukeutuvana naisena. Poliittisesti tulenarkana aikana myös konserttitilaisuudet leimautuivat helposti poliittisiksi foorumeiksi. Lempi Jokela totesi julkisesti haluavansa taiteessaan irtisanoutua politiikasta. Suomalaisuus oli hänelle kuitenkin kaikki kaikessa.

Jäävuori
Jäävuori #titanic

Jäävuori
@jaevuori

Jäävuori on Grönlannin lounaisosista, pienestä jäätikkörykelmästä kotoisin oleva hidas ajelehtija. Se on noin 120 - 130 metriä pitkä ja painaa siinä 1,5 miljoonaa tonnia. Noin 30 metrin korkuinen osa hänestä pinnan yläpuolella, suurin osa alapuolella. Jäävuori sulaa pikkuhiljaa ja sen myötä se silloin tällöin kiepsahtaa ylösalaisin.

Vuori muistaa ironneensa jäätiköstä leutona talvena 1908. Mutta itse jää, josta se muodostuu, saattaa olla jopa 100 000 vuotta vanhaa.

Koska vuoren elämä on hidasta, tämä jäävuori on ajelehtimisen lisäksi keskittynyt ikuisten totuuksien ajattelemiseen ja filosofien viisauksien tutkiskeluun. Erityisesti stoalainen filosofia puhuttelee sitä, sillä vaikka sen mukaisesti eläminen saattaisi olla ihmiselle lähes mahdotonta, jäävuoren elämäntapaan se sopii erinomaisesti. Mutta myös eksistentialismin tuomat täysin erilaiset ajatukset häiritsevät sitä hetkittäin.

Rajat sulki!
Rajat sulki! #titanic

Rajat sulki!
@rajatsulki

Suomalaisten maastamuutto herätti 1800-1900-luvun vaihteessa närkästystä erilaisten kansallismielisten ryhmien piirissä. Erityisen paheksuttavana nähtiin ns. parempien olojen tavoittelu Atlantin takana. 1900-luvun alkupuolella julkaistiin paljon kirjoituksia ja pieniä kirjasia, joissa kuvattiin näiden "luopioiden" motiiveja. Rajat sulki! perustuu näihin autenttisiin kirjoituksiin.
Amerikan kirjeitä #titanicilla
Amerikan kirjeitä #titanicilla #titanic

Amerikan kirjeitä
@Amerikankirje

Katkelmia Amerikkaan muuttaneiden suomalaisten kirjeistä synnyinmaahan 1900-luvun vaihteesta (1880-1920). Kirjeet löytyvät Siirtolaisinstuutin kokoelmista (www.siirtolaisinstituutti.fi)
Juhani Hiltunen #titanicilla
Juhani Hiltunen #titanicilla #titanic

Juhani Hiltunen, 33v naimaton mies Elimäeltä
@JHiltunen1879

Juhani työskentelee renkinä maatilalla. Koneellistumisen takia työpaikka on kuitenkin muuttunut epävarmaksi, joten hän on sukulaisen tarjoamalla prepaid­lipulla lähtemässä Amerikkaan. Juhani aikoo työskennellä sukulaisen johtamalla työpaikalla ja ansaita siellä elantonsa. Prepaid­lippu on tarkoitus maksaa sukulaiselle töistä saadulla rahalla. Palkka on aivan eri luokkaa kuin Suomessa, joten kannattaa lähteä jo sen puolesta yksinään.
(©Iitin lukio)

Johannes Voutilainen #titanicilla
Johannes Voutilainen #titanicilla #titanic

Johannes Voutilainen, 28-vuotias nuori mies
@Johannes_Vouti

Johannes syntyi Vaasassa vuonna 1884. Hänen isänsä toimi Vaasassa veronkerääjänä, mutta joutui perheensä kanssa lähtemään pois kaupungista, koska kaduilla liikkui huhuja että hänen sukunsa olisi kerännyt liikaa veroja, joista he olisivat ottaneet itselleen ylimääräistä palkkaa. Perhe muutti Sorsakoskelle kun Johannes oli kahden vanha. Hänen isänsä meni sahalle töihin. Menneisyys seurasi heitä, kun yhdentoista vuoden jälkeen joukko vaasalaisia tuli perimään ''liikaa maksettuja'' veroja takaisin. Hänen vanhempansa murhattiin ja Johannes lähti pakoon. Hän matkusti eri ihmisten kanssa ja päätyi lopulta Helsinkiin, jossa hän opetteli varastelemaan ja kerjäämään matkien muita köyhiä ihmisiä.

Johanneksen elämään tulee käänne, kun hän ryöstää todella varakkaalta ruotsalaiselta rouvalta käsilaukun. Käsilaukussa on jonkin verran rahaa ja koruja, mutta myös kirjekuori, jonka sisältä paljastuu lippu laivalle, joka on menossa Amerikkaan.

Johannes on kuullut villejä huhuja Amerikassa menestymisestä ja siitä ettei siellä tunne kukaan toisiaan ollenkaan. Johannes ostaa laukussa olleella rahalla siistimmät vaatteet ja valmistautuu lähtöön.

Titanicilla hän joutuu eläytymään ''säädylliseksi'' ihmiseksi. Kaikki laivalla oleva irtaimisto houkuttelee häntä varastamaan. Ruokaillessa hänen on vaikea olla erottumatta joukosta, huonojen käytöstapojensa takia. Johannes viettää suurimman osan ajastaan kannella suunnitellen uutta elämäänsä rapakon takana. Hän kyselee muiden Suomalaisten suunnitelmia uteliaana.
(©Iitin lukio)

Ida-Sofia Rosblom #titanicilla
Ida-Sofia Rosblom #titanicilla #titanic

Ida-Sofia Rosblom, 17-vuotias tyttö Iitin Perheniemestä
@idasofiarosblom

Ida-Sofian perhe elää suurella maatilalla ja hän hallitsee hyvin kädentaidot ja ruoanlaiton. Varakkaaseen perheeseen kuuluu äiti, pappina toimiva isä, isovanhemmat sekä kaksi isoveljeä ja pikkusisko. Ida-Sofialla on jo aiemmin Amerikkaan muuttaneita sukulaisia, joiden puheet herättävät hänessä kiinnostuksen päästä näkemään suurta maailmaa ja uusia ihmisiä.
(©Iitin lukio)

Panulan perhe

Jack Panula #titanicilla
Jack Panula #titanicilla #titanic

Jack Panula, perheenisä Lapuan Haapakoskelta
@Jack_Panula

Jack Panula on kokenut Amerikan kävijä. Hän on asunut aiemmin muutamia vuosia Michiganissa vaimonsa kanssa. Siellä ollessaan heille syntyi kaksi poikaa. He palasivat Suomeen ja ostivat tilan Lapuan Haapakoskelta. Heille syntyi tytär Emma. Emma hukkui kevättalvella 1910 Lapuanjokeen. Lapsen kuolema sai perheen suunnittelemaan muuttoa takaisin Atlantin taakse.

Niinpä 11.11.1911 isä-Jack lähtee etsimään työpaikkaa ja kotia jo neljälapsiseksi kasvaneelle perheelleen. Hän matkustaa Lusitania-laivalla ja asettuu Coal Centeriin Pennsylvaniaan.
Todellisessa Panulan perheessä oli viisi poikaa. Isä John odotti turhaan perhettään Titanicilta.
(©Lapuan lukio)

Martta Panula #titanicilla
Martta Panula #titanicilla #titanic

Martta Panula, viisilapsisen perheen äiti
@mamapanula

Martta Panula oli asunut miehensä Jacin kanssa vuosia Amerikassa. He olivat hankkineet pienen omaisuuden ja muuttaneet takaisin Suomeen Lapuan Haapakoskelle ja hankkineet sieltä tilan. Emma-tyttären hukkuminen oli kuitenkin muuttanut suunnitelmia ja perhe päätti palata Amerikkaan. Emma oli jättänyt äidille merkillisen ennustuksen hukkumisensa jälkeisenä yönä. Unessa Emma oli ilmestynyt ja sanonut: “Älä äiti sure, ei veteen ole paha kuolla ja veteen sinunkin pitää kuolla.”

Martta lähtee siis poikiensa kanssa miehensä perässä uudelleen Amerikkaan. Mukaan pääsee myös naapurin tyttö Selma Riihivuori.
(©Lapuan lukio)

Aukusti Panula #titanicilla
Aukusti Panula #titanicilla #titanic

Aukusti Panula, Panulan perheen 17-vuotias esikoinen.
@A_Panula

Aukusti Panula on syntynyt Ishpemingissa Michiganissa Jackin ja Martan ensimmäisen Amerikan reissun aikana. Hänellä on jonkinlaisia muistikuvia synnyinmaastaan.
Aukusti ei kuitenkaan lähde mielellään takaisin, koska hän on ihastunut naapurin tyttöön ja haaveilee perheen perustamisesta Lapualle. Isä on kuitenkin puhunut hänellekin hyvän työpaikan hiilikaivoksesta Pennsylvaniassa.
Siksipä Aukusti lähtee kohti uutta elämää.
(©Lapuan lukio)

Yrjö Panula #titanicilla
Yrjö Panula #titanicilla #titanic

Yrjö Panula, Panulan perheen 15-vuotias poika.
@Y_Panula

Yrjö Panula on perheen toiseksi vanhin poika. Yrjökin on syntynyt Michiganissa perheen edellisen siirtolaisjakson aikana. Yrjö ei muista mitään synnyinmaastaan ja onkin suurella mielenkiinnolla lähdössä matkaan. Yrjö on hyväoppinen poika ja hän on myös kiinnostunut lukemisesta on opiskelusta. Laivalla hän tapaa Amerikan Matin ja ryhtyy opiskelemaan ahkerasti englantia. Äiti-Martasta ei ole ollut opettajaksi,sillä Martta ei osaa sanaakaan englantia.
(©Lapuan lukio)

Väinö Panula #titanicilla
Väinö Panula #titanicilla #titanic

Väinö Panula, perheen toiseksi nuorimmainen 8-vuotias rasavilli
@Panula_V

Väinö Panula on vilkas pikkupoika, joka aiheuttaa äidillensä harmaita hiuksia. Väinö on kiinnostunut kaikesta, mikä liikkuu. Niinpä juna- ja laivamatkat ovat Väinölle suuria seikkailuja. Väinö vaan pakkaa saattamaan itsensä turhan päiten vaaroihin, mikä lisää äiti-Martan huolia matkan edetessä.
Väinö on myös kova puhumaan ja siksi saattaa matkaseurueen noloihin tilanteisiin.
(©Lapuan lukio)

Taneli Panula #titanicilla
Taneli Panula #titanicilla #titanic

Taneli Panula, perheen kuopus 5-vuotias pikkuisäntä Lapualta.
@tanelipanula

Taneli on vielä pieni poika. Häntä jännittää matka kovasti. Taneli pyörii enimmäkseen äidin helmoissa. Hänellä on myös suuria vaikeuksia tottua uusiin asioihin kuten ruokaan, laivan pieniin hytteihin. Ja laivalla Taneli tulee tietysti merisairaaksi.
Taneli ikävöi kovasti Lapualle jäänyttä isän tekemää keinuhevosta.
(©Lapuan lukio)

Selma Riihivuori #titanicilla
Selma Riihivuori #titanicilla #titanic

Selma Riihivuori, 22-vuotias herännyt körttiflikka Pohojanmaalta, Lapualta!
@rvselma

Hänen kotinsa on Lapuan kirkkoherran Wilhelmi Malmivaaran väkevien saarnojen vuoksi herännäishenkinen. Selma tuntee olonsa kotoisaksi Siionin Virsien hyrinässä.
Selman äiti on saanut kuitenkin päähänsä, että hänen pitää mennä valmisteilla olevaan Karhunmäen kristilliseen kansanopistoon. Opistoa suunnitellaan kauas Simpsiön taakse, pois pahasta maailmasta. Selma ei kuitenkaan halua mennä opistoon. Siellä on varmaan ankara kuri.

Selmalle tarjoutuu tilaisuus lähteä naapurin perheen lapsenlikaksi. Isä Jack Panula on lähettänyt rahaa myös Selman matkalippua varten.
Hangossa Selma tulee tapaamaan ylistarolaisen Helmi Juurakon. Heillä on yhteisiä ajatuksia ja niinpä he ystävystyvät. Todelline henkilö Titanicilla oli Sanni Riihivuori Ylihärmästä.
(©Lapuan lukio)

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

  Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

  Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

  Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

  Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.