Hyppää pääsisältöön

Janis: Little Girl Blue

Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Janis Joplin Tanskassa huhtikuussa 1969. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,teeman rockdokumentit,Amy J. Berg,populaarimusiikki

Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo ainutlaatuisen laulajan Janis Joplinin tarinan.

Janis oli paljon enemmän kuin hotellihuoneeseen yksin jätetty nainen. Halusin ylistää hänen elämäänsä."― Amy J. Berg

Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän ei mahtunut 1960-luvun Amerikan naisille tarjoamaan lokeroon. Joplin mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena. Hän rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä.

Musiikillisesti Janis Joplin oli kuin luonnonvoima. Konservatiivisen valkoisen perheen epävarmasta tytöstä kuoriutui väkevä-ääninen ja emotionaalisesti pelottavan avoin blueslaulaja. Ruma ankanpoikanen muuttui eksoottiseksi riikinkukoksi. Esiintyjänä hän oli tavallaan paradoksi: vahva nainen joka repi sydämensä esiin, aneli rakkautta ja melkein hajosi yleisön edessä.

Janis Joplin löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan 4.10.1970. Hän oli 27-vuotias. Kuolinsyyksi todettiin heroiinin yliannostus.

Joplinin viimeiseksi levytykseksi jäi kolme päivää ennen kuolemaa taltioitu säestyksetön blueslaulu Mercedes Benz. Se oli osa Pearl-albumia, joka julkaistiin postuumisti tammikuussa 1971.

Amy J. Bergin ohjaaman, Janis Joplinista kertovan dokumenttielokuvan kerronnan punaisena lankana toimivat Joplinin läheisilleen kirjoittamat kirjeet, joille äänen lainaa muusikko Cat Power. Janis: Little Girl Blue sai maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla elokuussa 2015. Suomen-ensi-iltansa se sai Teemalla pääsiäissunnuntaina 2016.

Janis Joplinin kenkä. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Joplinin kengät Monterey Popissa 1967. Janis Joplinin kenkä. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,populaarimusiikki
Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Joplin Dick Cavett Show'ssa 1970. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,populaarimusiikki
Freedom's just another word for nothing left to lose."― Me and Bobby McGee

Port Arthurin pikkukaupungissa Texasissa syntynyt ja varttunut Janis Joplin oli erilainen nuori. Hän pakeni koulukiusaajia ja moraalinvartijoita San Franciscoon heti kun kykeni. Haight-Ashburyn hippikommuunissa hän sukelsi syvälle huumeiden, seksin ja musiikin täyttämään vapaaseen elämään. Folklaulajana aloittanut Joplin löysi oman äänensä mustasta musiikista. Hänen esikuviaan olivat muun muassa Odetta ja Otis Redding.

Psykedeelistä rockia soittanut Big Brother and the Holding Company tarjosi hänelle laulusolistin paikkaa, ja tie tähteyteen aukeni. Menestyksekkään Cheap Thrills -albumin ilmestyttyä Joplin lähti soolouralle ja kokosi oman bändin, ensin Kozmic Blues Bandin, sitten Full Tilt Boogie Bandin.

Dokumentissa käydään läpi niin D.A. Pennebakerin taltioima läpimurtoesiintyminen Monterey Pop -festivaalilla 1967 kuin huumeinen ja huuruinen keikka Woodstockissa kaksi vuotta myöhemmin. Joplinia muistelevat muun muassa sisarukset, Big Brother & the Holding Companyn jäsenet Peter Albin, Sam Andrew ja Dave Getz, Grateful Deadin kitaristi Bob Weir, talk show -tähti ja Joplinin ystävä Dick Cavett sekä Joplinin suurimpiin hitteihin kuuluneen Me and Bobby McGee -kappaleen säveltänyt Kris Kristofferson.

Tutkivana journalistina ja dokumentaristina tunnetun Amy J. Bergin ensimmäisen musiikkielokuvan tuottajana toimi skientologiaa käsittelevän Going Clearin ja lukuisten musiikkidokumenttien (Mr. Dynamite: The Rise of James Brown, Sinatra: All or Nothing at All) ohjaaja Alex Gibney.

Ei voi laulaa bluesia ja näyttää cheerleaderiltä."― Janis Joplin

Janis Joplin oli legendaarisen radiojournalistin Studs Terkelin haastateltavana vuonna 1968. Joplin ja Terkel puhuivat muun muassa siitä, voiko valkoinen nainen laulaa bluesia, sekä siitä, mitä nuorilta naisilta odotetaan. Pitää olla sievä:

"Useimmat naislaulajat käyttäytyvät kuin hienot naiset. Siksi he eivät usko voivansa laulaa bluesia. Ei voi laulaa bluesia ja näyttää cheerleaderiltä. Täytyy pystyä toimimaan, tuntemaan ja ajattelemaan, tarvitaan sisua. Useimmat amerikkalaiset tytöt eivät halua muuta, ja jos se kelpaa heille hyvä niin", Joplin totesi. "Mutta minulle se ei kelpaa. Minun pitää saada tehdä omia juttujani, minusta tuli tällainen."

 • Janis: Little Girl Blue, USA 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Amy J. Berg.
Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Janis Joplin 1968. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,populaarimusiikki
Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Janis Joplin 1969. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,teeman rockdokumentit,populaarimusiikki
Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Janis Joplin 1970. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,populaarimusiikki

Dokumenttielokuvan Suomen-ensi-ilta oli Teemalla 27.3.2016. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot.

Kommentit
 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

 • Musiikkilegenda Brian Pern kertoo rockin noususta ja tuhosta

  BBC:n parodiasarjassa tosi ja fiktio sekoittuvat.

  Musiikkilegenda Brian Pern on nähnyt progen nousun ja rockin tuhon. Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui. Teema esittää kaikki kolme tuotantokautta BBC:n komediasarjasta, jossa tosi ja fiktio sekoittuvat, yhteensä yhdeksän osaa. Teema tiistaisin 20.11.2018–22.1.2019 klo 20.30. Uusinnat perjantai-iltaisin.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!