Hyppää pääsisältöön

Kauhusta nauruun

Kuunnelma
Minka Kuustonen: Hännänsyöjä -kuunnelmassa Yle Radio1, Areena ja Radioteatteri 2016 Kuunnelma Kuva: ILMARI FABRITIUS hännänsyöjä

Kuinka käsittelemme kauhua?

Joskus kuunnelman aihe valitsee tekijänsä, eikä tekijä aihettaan. Hännänsyöjän tarina juontaa juurensa muutama vuosi sitten tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa olimme tavalla tai toisella molemmat osallisina. Kaikki sai alkunsa yhdestä sattuman sanelemasta iskusta, kuoleman hipaisusta,
hetkestä jolloin trauma syntyy. Hännänsyöjä rysähti voimalla elämäämme. Oli selvää, että aihe on synkkä. Fyysinen loukkaantuminen avaa kuunnelman päähenkilön (Minka Kuustonen) mielen sisällä kannen kaikkeen sinne suljettuun ja kätkettyyn pahaan oloon. Kuinka surusta ja murheesta voisi kasvaa jotain puhdistavaa, raskaasta jotain kepeää?

Ymmärsimme vastauksen olevan huumori

Joskus jokin voi olla jotain niin kauheaa, että se muuttuu äärimmilleen vietynä naurettavaksi. Lähdimme kulkemaan kohti äärirajoja vain huomataksemme ettei niitä oikeastaan ole olemassakaan.

Luottopeli, mistä se syntyy?

Hännänsyöjän tekoprosessia kuvaa äänisuunnittelija-ohjaaja -työparimme yhteenhioutuminen. Tätä ilmiötä olemme kutsuneet leikillämme termillä "yhteiset aivot". Tiivis työskentelymme kuunnelma- ja elokuvaprojektien parissa sekä työkuvioiden ulkopuolinen ystävyytemme on hitsannut meistä kaksikon, joka työskentelee kuin vanha aviopari: toistensa ajatuksia lukien.

Olemme voineet pallotella hullujakin ideoita toisiimme luottaen
.

Hännänsyöjän äänellinen tyyli on rosoinen ja ilotulitusmaisen kirjava, vailla turhaa silottelua ja pehmeyttä. Äänimaisemassa nousevat esiin yhteiset sukupolvikokemuksemme useiden kulttuurireferenssien muodossa. Ammensimme häpeilemättä elementtejä muun muassa lapsuuden kasettisaduista, tv-ohjelmista ja lauluista kuorruttaen ne reippaalla annoksella mustaa huumoria.

Kohti uutta ja vastasyntynyttä

Matkamme kulkiessa läpi päähenkilön ilon ja surun syntyi prosessin aikana myös uutta elämää sen konkreettisimmassa muodossa äänisuunnittelija Pinjan saadessa esikoisensa. Ajatus kahden kuukauden ikäisen vauvan ottamisesta mukaan kuunnelman äänityksiin tuntui hullulta vasta jälkikäteen. Tuottaja ja järjestäjä pitivät huolta pikkuvauvasta, kun studiossa matkattiin keväisillä kaduilla, sairaalan käytävillä ja mielikuvitusmaailman ihmeellisissä syövereissä.Tuntuu, että lopulta saimme kuunnelman tekemisen kautta kivuta myös yhteisten traumaattisten muistojemme yli. Hännänsyöjän tarkoitus ei ole herättää kuulijassaan sääliä vaan antaa voimaa jatkaa eteenpäin. Elämässä voi tapahtua mitä vaan. Joskus pelon vallassa elämisen sijaan on sattuman varaan heittäytyminen sitä todellista vapautta.

Milla Pelkonen
Milla Pelkonen Milla Pelkonen,hännänsyöjä

Milla Pelkonen, ohjaaja/käsikirjoittaja
Pinja Mustajoki
Pinja Mustajoki Pinja Mustajoki,hännänsyöjä

Pinja Mustajoki, äänisuunnittelija
Kommentit