Hyppää pääsisältöön

Liity kantasolurekisteriin – voit pelastaa jonkun hengen

Kuvassa teksti "Liity kantasolurekisteriin"
Kuvassa teksti "Liity kantasolurekisteriin" Kuva: Puoli seitsemän kantasolurekisteri

Millaisia sairauksia kantasoluilla hoidetaan?

Veren kantasolusiirtoja käytetään vaikeiden veritautien hoitoon. Suurin osa kantasolusiirtoja saavista potilaista sairastaa verisyöpiä, eli leukemioita tai lymfoomia. Kantasolurekisteri on kansainvälinen, joskus apua saadaan kaukaakin. Vastaavasti ulkomaiset, erityisesti suomalaistaustaiset potilaat saavat apua suomalaisilta kantasoluluovuttajilta.

Kantasolurekisteri tarvitsee uusia jäseniä

Suomen kantasolurekisterissä on noin 30 000 jäsentä, mutta kahdenkymmenen vuoden aikana vain noin 500 ihmistä on luovuttanut kantasolujaan. Mitä isommasta määrästä sopivaa kudostyyppiä haetaan, sitä varmemmin löydetään täysin sopiva kudostyyppi. Joskus joudutaan tekemään kompromisseja, koska täydellistä kudostyyppiä ei ole saatavilla.

Kantasolurekisteriin liittyjä sitoutuu auttamaan ketä tahansa potilasta, lasta tai aikuista, kotimaasta tai ulkomailta. Rekisterin jäsen ei voi itse valita, kenelle hän luovuttaa, sillä luovuttajan valinnan määräävät ensisijaisesti kudossopeutuvuustekijät.

Voitko sinä liittyä?

  1. Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–40-vuotias, perusterve henkilö.
  2. Testaa, sovitko sinä veren kantasolujen luovuttajaksi täällä.
  3. Täytä liittymislomake netissä.
  4. Liittymislomakkeeseen pääset tästä (ei toimi mobiililaitteella).
  5. Ota näyte suun sisäpinnalta.

Kun olet täyttänyt liittymislomakkeen netissä, Veripalvelu postittaa sinulle pumpulitikun ja ohjeet näytteen antamiseksi. Sylkinäytteestä tehdään alustava kudostyypitys, jota käytetään apuna sopivan luovuttajan löytämiseksi. Vasta näytteen palauttaminen mahdollistaa rekisterin jäsenyyden.

Liittymisnäyte lähetetään Yhdysvaltoihin. Kun kudostyypitystiedot ovat valmiina, ne tallennetaan sekä Suomen että koko maailman kantasolurekistereihin (Bone Marrow Donors World Wide).

Vain harva päätyy lopulta luovuttamamaan

Rekisterin jäsenellä on noin yhden prosentin mahdollisuus tulla valituksi luovuttajaksi.

Lisätietoa aiheesta täältä.

Katso Antin tarina:Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän