Hyppää pääsisältöön

Margin Call

Kevin Spacey (keskellä) elokuvassa Margin Call
Kevin Spacey (keskellä) elokuvassa Margin Call teeman elokuvat

Sijoituspankin työntekijän laatima ennuste luo paniikin talouskriisin taustoihin pureutuvassa elokuvassa.

J. C. Chandorin esikoiselokuva Margin Call kertoo puolentoista vuorokauden tapahtumista New Yorkin Wall Streetillä finanssikriisin alkuhetkillä vuonna 2008. Tiukan draaman pääosissa nähdään muun muassa Jeremy Irons, Kevin Spacey, Zachary Quinto ja Demi Moore. Elokuva ei suoranaisesti perustu tositapahtumiin, mutta suurissa pankeissa nähtiin tuolloin hyvin samankaltaisia hetkiä.

Pankkiiriliikkeen riskianalyytikot toteavat eräänä sinänsä aivan tavallisena päivänä, että firman omistamat asuntolainoihin sidotut arvopaperit ovat aikapommi: on vain ajan kysymys, milloin niiden arvo laskee niin alas, että firma kärsii omaa markkina-arvoaan suuremmat tappiot. On pian keksittävä, miten vaarallisesta omaisuudesta voisi päästä eroon aiheuttamatta sekasortoa markkinoilla.

J.C. Chandor sai elokuvasta parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden.

  • Margin Call, USA 2011. O: J. C. Chandor. N: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Paul Bettany, Zachary Quinto, Demi Moore, Stanley Tucci.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa