Hyppää pääsisältöön

Mikä on #Titanicilla?

Mikä on #Titanicilla -testi
Mikä on #Titanicilla -testi Kuva: YLE/Annukka Palmén-Väisänen #titanic,RMS Titanic

#Titanicilla on tarina ihmisistä, jotka päättivät toteuttaa unelmansa ja aloittaa uuden elämän uudessa maailmassa kymmenien tuhansien muiden suomalaisten kanssa. He ostivat liput maailman uudenaikaisimpaan ja loistokkaimpaan höyrylaivan, RMS Titaniciin.

Vuonna 1912 Titanicilla matkusti 63 suomalaista. Heistä vain 20 pelastui. Nyt, yli sata vuotta Titanicin uppoamisesta, matka on mahdollista kokea uudelleen reaaliajassa. Laivaan astuvat mm. 18-vuotias Helmi Juurakko Ylistarosta, nuoripari Karl ja Tilda Myyri Helsingistä, yksilaulajatar Lempi Jokela, Panuloiden perhe Lapualta sekä Emil Kelo, joka saa pestin Titanicin keittiöstä. Matkalaisia opastaa New Jerseyssä asuva Amerikan Matti samalla kun Amerikan kirjeitä välittää kuulumisia Atlantin takaa matkaa suunnitteleville. Henkilöt pohjaavat oikeisiin historiallisiin henkilöihin. Ja koko matkaa varjostaa jäävuoren lipuminen Grönlannin Jakobshavnista kohti etelää...

Titaniciin matkaavien suomalaisten taivalta seurataan 30.3 - 18.4.2016

Matka alkaa siirtymällä 104 vuotta ajassa taaksepäin. Hangon siirtolaishotelliin, jonne suomalaiset ovat kokoontuneet odottamaan laivan lähtöä Britanniaan 30.3.1912. Hangon satamassa on vielä mahdollisuus ostaa lippu laivalle ja kurkistaa tulevaisuuteen – mitä sinulle olisi käynyt Titanicin kohtalon yönä? Matka kohti unelmia saa dramaattisen käänteen 14.-15.4 välisenä yönä. Silloin selviää, ketkä matkalaisistamme pelastuvat ja keiden kohtaloksi muodostuu hyinen Atlantti. Titanicilla päättyy 18.4, kun haaksirikosta pelastuneet saapuvat Amerikkaan.

Suomalaisten matkaa voi seurata myös Yle puheessa, Titanicin uutisia välitetään 2.4-18.4.

Suomalaisten matkaa pääsee seuraamaan ja siihen voi osallistua reaaliaikaisesti twitterissä, facebookissa sekä instagrammissa hastagilla #titanicilla. Materiaali kootaan yhteen Ylen verkkosivulle: yle.fi/titanicilla, jonka kautta löytää myös kaikki projektiin liittyvät sometilit.

Verkkosivu: yle.fi/titanicilla

Päätilit:

Titanicilla:

Helmi Juurakko:

Karl Myyri:

Tilda Myyri:

Emil Kelo:

Lempi Jokela:

Amerikan Matti:

Amerikan kirjeitä:

Jäävuori:

Rajat sulki!

#Titanicilla in English:

#Titanicille lähtevät myös Lapuan, Iitin ja Kuopion IB-lukion henkilöt.

Panuloiden perhe (Lapuan lukio):

Jack Panula
Martta Panula
Aukusti Panula
Taneli Panula
Väinö Panula
Yrjö Panula
Selma Riihivuori/lapsenlikka

Panuloiden perheen esikuva on Ylihärmässä elänyt viisilapsinen Panuloiden perhe. Perheen Juho-isä odotti Pennsylvaniassa Maria-äidin ja viiden pojan saapumista Titancilla luokseen. Perheen poikien nimet olivat Ernesti, Jaakko, Juho, Urho ja Eino.

Juhani Hiltunen (Iitin lukio)
Ida-Sofia Rosblom (Iitin lukio)
Johannes Voutilainen (Iitin lukio)

Yle Historia facebook #Titanicilla
Instagram #Titanicilla

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Titanicilla

#Titanicilla

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

  Anna jäi kuuntelemaan orkesteria ja oli vähällä hukkua

  Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

 • Testaa, ajatteletko kuin Jäävuori

  Onko oma filosofiasi cool?

  #Titanicilla projektin filosofinen Jäävuori muistuttaa Muumilaakson mörköä: tuntematon, kylmä möhkäle, joka tahtomattaan saa aikaan seurauksia, joita ei osaisi edes kuvitella. Sillä on aikaa ajatella. Testaa tästä, miten paljon sinun ajattelusi arjen tilanteissa muistuttaa jäävuoren filosofiaa.

 • Lunasta lippu Titanicille ja testaa selviytyisitkö hengissä!

  Jos uskallat voit myös painaa kohtalonnappia

  Titanicin ensimmäisellä kannella on fiineintä seuraa, mutta kolmannella kannella on ehdottomasti parhaat soitannot. Me tarjoamme sinulle nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden lunastaa lippu jollekin Titanicin kolmesta kannesta. Eikä tässä kaikki, jos uskallat voit myös painaa kohtalon nappia. Mitä juuri sinulle tapahtuu kohtalonyönä 14.-15. huhtikuuta vuonna 1912.