Hyppää pääsisältöön

Mikä on #Titanicilla?

Mikä on #Titanicilla -testi
Mikä on #Titanicilla -testi Kuva: YLE/Annukka Palmén-Väisänen #titanic,RMS Titanic

#Titanicilla on tarina ihmisistä, jotka päättivät toteuttaa unelmansa ja aloittaa uuden elämän uudessa maailmassa kymmenien tuhansien muiden suomalaisten kanssa. He ostivat liput maailman uudenaikaisimpaan ja loistokkaimpaan höyrylaivan, RMS Titaniciin.

Vuonna 1912 Titanicilla matkusti 63 suomalaista. Heistä vain 20 pelastui. Nyt, yli sata vuotta Titanicin uppoamisesta, matka on mahdollista kokea uudelleen reaaliajassa. Laivaan astuvat mm. 18-vuotias Helmi Juurakko Ylistarosta, nuoripari Karl ja Tilda Myyri Helsingistä, yksilaulajatar Lempi Jokela, Panuloiden perhe Lapualta sekä Emil Kelo, joka saa pestin Titanicin keittiöstä. Matkalaisia opastaa New Jerseyssä asuva Amerikan Matti samalla kun Amerikan kirjeitä välittää kuulumisia Atlantin takaa matkaa suunnitteleville. Henkilöt pohjaavat oikeisiin historiallisiin henkilöihin. Ja koko matkaa varjostaa jäävuoren lipuminen Grönlannin Jakobshavnista kohti etelää...

Titaniciin matkaavien suomalaisten taivalta seurataan 30.3 - 18.4.2016

Matka alkaa siirtymällä 104 vuotta ajassa taaksepäin. Hangon siirtolaishotelliin, jonne suomalaiset ovat kokoontuneet odottamaan laivan lähtöä Britanniaan 30.3.1912. Hangon satamassa on vielä mahdollisuus ostaa lippu laivalle ja kurkistaa tulevaisuuteen – mitä sinulle olisi käynyt Titanicin kohtalon yönä? Matka kohti unelmia saa dramaattisen käänteen 14.-15.4 välisenä yönä. Silloin selviää, ketkä matkalaisistamme pelastuvat ja keiden kohtaloksi muodostuu hyinen Atlantti. Titanicilla päättyy 18.4, kun haaksirikosta pelastuneet saapuvat Amerikkaan.

Suomalaisten matkaa voi seurata myös Yle puheessa, Titanicin uutisia välitetään 2.4-18.4.

Suomalaisten matkaa pääsee seuraamaan ja siihen voi osallistua reaaliaikaisesti twitterissä, facebookissa sekä instagrammissa hastagilla #titanicilla. Materiaali kootaan yhteen Ylen verkkosivulle: yle.fi/titanicilla, jonka kautta löytää myös kaikki projektiin liittyvät sometilit.

Verkkosivu: yle.fi/titanicilla

Päätilit:

#Titanicille lähtevät myös Lapuan, Iitin ja Kuopion IB-lukion henkilöt.

Panuloiden perhe (Lapuan lukio):

Panuloiden perheen esikuva on Ylihärmässä elänyt viisilapsinen Panuloiden perhe. Perheen Juho-isä odotti Pennsylvaniassa Maria-äidin ja viiden pojan saapumista Titancilla luokseen. Perheen poikien nimet olivat Ernesti, Jaakko, Juho, Urho ja Eino.

Juhani Hiltunen (Iitin lukio)
Ida-Sofia Rosblom (Iitin lukio)
Johannes Voutilainen (Iitin lukio)

Yle Historia facebook #Titanicilla
Instagram #Titanicilla

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

  Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

  Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

  Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

  Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.