Hyppää pääsisältöön

Mikä on #Titanicilla?

Mikä on #Titanicilla -testi
Mikä on #Titanicilla -testi Kuva: YLE/Annukka Palmén-Väisänen #titanic,RMS Titanic

#Titanicilla on tarina ihmisistä, jotka päättivät toteuttaa unelmansa ja aloittaa uuden elämän uudessa maailmassa kymmenien tuhansien muiden suomalaisten kanssa. He ostivat liput maailman uudenaikaisimpaan ja loistokkaimpaan höyrylaivan, RMS Titaniciin.

Vuonna 1912 Titanicilla matkusti 63 suomalaista. Heistä vain 20 pelastui. Nyt, yli sata vuotta Titanicin uppoamisesta, matka on mahdollista kokea uudelleen reaaliajassa. Laivaan astuvat mm. 18-vuotias Helmi Juurakko Ylistarosta, nuoripari Karl ja Tilda Myyri Helsingistä, yksilaulajatar Lempi Jokela, Panuloiden perhe Lapualta sekä Emil Kelo, joka saa pestin Titanicin keittiöstä. Matkalaisia opastaa New Jerseyssä asuva Amerikan Matti samalla kun Amerikan kirjeitä välittää kuulumisia Atlantin takaa matkaa suunnitteleville. Henkilöt pohjaavat oikeisiin historiallisiin henkilöihin. Ja koko matkaa varjostaa jäävuoren lipuminen Grönlannin Jakobshavnista kohti etelää...

Titaniciin matkaavien suomalaisten taivalta seurataan 30.3 - 18.4.2016

Matka alkaa siirtymällä 104 vuotta ajassa taaksepäin. Hangon siirtolaishotelliin, jonne suomalaiset ovat kokoontuneet odottamaan laivan lähtöä Britanniaan 30.3.1912. Hangon satamassa on vielä mahdollisuus ostaa lippu laivalle ja kurkistaa tulevaisuuteen – mitä sinulle olisi käynyt Titanicin kohtalon yönä? Matka kohti unelmia saa dramaattisen käänteen 14.-15.4 välisenä yönä. Silloin selviää, ketkä matkalaisistamme pelastuvat ja keiden kohtaloksi muodostuu hyinen Atlantti. Titanicilla päättyy 18.4, kun haaksirikosta pelastuneet saapuvat Amerikkaan.

Suomalaisten matkaa voi seurata myös Yle puheessa, Titanicin uutisia välitetään 2.4-18.4.

Suomalaisten matkaa pääsee seuraamaan ja siihen voi osallistua reaaliaikaisesti twitterissä, facebookissa sekä instagrammissa hastagilla #titanicilla. Materiaali kootaan yhteen Ylen verkkosivulle: yle.fi/titanicilla, jonka kautta löytää myös kaikki projektiin liittyvät sometilit.

Verkkosivu: yle.fi/titanicilla

Päätilit:

#Titanicille lähtevät myös Lapuan, Iitin ja Kuopion IB-lukion henkilöt.

Panuloiden perhe (Lapuan lukio):

Panuloiden perheen esikuva on Ylihärmässä elänyt viisilapsinen Panuloiden perhe. Perheen Juho-isä odotti Pennsylvaniassa Maria-äidin ja viiden pojan saapumista Titancilla luokseen. Perheen poikien nimet olivat Ernesti, Jaakko, Juho, Urho ja Eino.

Juhani Hiltunen (Iitin lukio)
Ida-Sofia Rosblom (Iitin lukio)
Johannes Voutilainen (Iitin lukio)

Yle Historia facebook #Titanicilla
Instagram #Titanicilla

 • Kylmässä sodassa IBM oli tietotekninen silta länteen

  Amerikkalaisyritys dominoi tietokonemarkkinoita

  Suomen ensimmäinen tietokone käynnistettiin vuonna 1958. Ei ollut sattumaa, että Postisäästöpankin "Ensi"-tietokone oli amerikkalaisen IBM:n valmistama. Suomen läntistä teknologiayhteyttä oli ryhdytty rakentamaan jo ennen tietokoneiden aikaa. Jatkosodan jälkeen läntisen tietotekniikan saatavuus haluttiin varmistaa ylintä poliittista johtoa myöten.

 • Wiurilan kartanon perintö – vanhaa eurooppalaisuutta ja uutta yrittäjyyttä Varsinais-Suomessa

  Wiurilan kartano linkittyy Ranskan hoviin

  Wiurilan kartano linkittyy historiassa Ranskan hoviin. Euroopan tärkeimpiin diplomaatteihin ja valtiomiehiin kuulunut Maurice de Tallyerand, jo Ludvig XVI:n, sittemmin keisari Napoleon I:n ja kuningas Ludvig Filipin oikea käsi, voidaan jäljittää suomalaisiin Armfelteihin Kuurinmaan ruhtinatar Wilhelminen kautta. Gustaf Mauritz Armfelt ihastui tähän kauniiseen neitoon ja he saivat tyttären, Gustavan eli "Vavan", joka asettui Wiurilaan. Hänen tuomansa ranskalaisvaikutteet kukoistavat edelleen 1830-luvun sisustuksessa kartanon pääsalongissa. Wiurila on ollut Armfeltin aatelissuvun omistuksessa vuodesta 1787 lähtien – ja on edelleen, vaikka sukunimi onkin vaihtunut Aminoffiksi. Maatalouskartanosta tila on muuttunut innovatiiviseksi matkailukohteeksi, jossa historia saa vapaasti hengittää.

 • Metsään pysähtynyt juna – Matti Johannes Koivun sukellus modernin Suomen historiaan

  Matti Johannes Koivun kehityskertomus päättyy.

  Modernin Suomen tarina on ihmeellinen, mutta se on aina kesken. Valtavalla sinnikkyydellä ihmiset ovat yrittäneet luoda järjestystä ja hallittua yhteiskuntaa, mutta aina jokin pilaa järjestyksen. Keskeneräisyyden historia päättää Matti Johannes Koivun esseesarjojen trilogian. Mutta miksi muusikko ryhtyi selvittämään mammuttimaisia kysymyksiä? Matti Johannes Koivu kertoo.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Titanicilla

#Titanicilla

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

  Anna jäi kuuntelemaan orkesteria ja oli vähällä hukkua

  Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

 • Testaa, ajatteletko kuin Jäävuori

  Onko oma filosofiasi cool?

  #Titanicilla projektin filosofinen Jäävuori muistuttaa Muumilaakson mörköä: tuntematon, kylmä möhkäle, joka tahtomattaan saa aikaan seurauksia, joita ei osaisi edes kuvitella. Sillä on aikaa ajatella. Testaa tästä, miten paljon sinun ajattelusi arjen tilanteissa muistuttaa jäävuoren filosofiaa.

 • Lunasta lippu Titanicille ja testaa selviytyisitkö hengissä!

  Jos uskallat voit myös painaa kohtalonnappia

  Titanicin ensimmäisellä kannella on fiineintä seuraa, mutta kolmannella kannella on ehdottomasti parhaat soitannot. Me tarjoamme sinulle nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden lunastaa lippu jollekin Titanicin kolmesta kannesta. Eikä tässä kaikki, jos uskallat voit myös painaa kohtalon nappia. Mitä juuri sinulle tapahtuu kohtalonyönä 14.-15. huhtikuuta vuonna 1912.