Hyppää pääsisältöön

Mitä jäävuori ajatteli odottaessaan Titanicia? Ainakin mannermaisen filosofian traditiota

Yle herättää Titanicin tapahtumat henkiin Twitterissä. Mukana on sekä laivan matkustajia että itse jäävuori.

YleX:n saamien tietojen mukaan Leo ja Kate eivät ole mukana #titanicilla-projektissa. // Kuva: Paramount Pictures

Twitterissä voi lähiviikkoina seurata todellista jännitysnäytelmää. Yle seuraa "reaaliajassa", mitä Titanicilla tapahtuu ennen kohtalokasta yötä. Tapahtumia voi seurata #titanicilla-tunnisteella.

Titanicin lähtöön on vielä aikaa, mutta matkalle lähtijöiden tunnelmiin voi tutustua jo nyt. Matkalla kohti parempaa maailmaa on muun muassa Ylistaron pappilan piika, 18-vuotias Helmi Juurakko.

Skip Twitter post

Historiallisten tapahtumien lisäksi #Titanicilla kertoo myös niistä syistä, joiden takia suomalaiset lähtivät siirtolaisiksi Amerikkaan. Fiktiiviset suomalaiset myös pohtivat Twitterissä, millaista se elämä siellä "Ameriikassa" oikein on, ja josko sieltä löytyisi ihana "haspänti". Toiveet, unelmat ja pelot välittyvät twiittien kautta.

Skip Twitter post

Skip Twitter post

#Titanicilla-projekti on sukua viime vuonna nähdylle #sota39-projektille, jossa muun muassa Väinö Tanner, J.K. Paasikivi ja aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen raportoivat sodan käänteistä.

Jäävuori, antiikin ja valistusajan ajattelijoiden rakastaja

Twitter-performanssin ehdottomasti kiinnostavin hahmo on kuitenkin jäävuori, joka twiittailee odottaessaan Titanicia Atlantilla. "Jäinen ajattelija" julkaisee Twitterissä kulloisetkin koordinaattinsa ja korkealentoisia filosofisia pohdintoja.

Skip Twitter post

Jäävuori ei tyydy mihinkän puolivillaisiin mindfulness-höpinöihin, vaan siteeraa tottuneesti esimerkiksi saksalaisen idealismin kärkihahmoa Georg Wilhelm Friedrich Hegeliä. Jäävuoren suosikkeihin kuuluvat myös antiikin ajattelijat Perikles, Sokrates ja Platon. Myös ranskalainen valistusajan filosofi Jean-Jacques Rousseau on inspiroinut vuorta.

Skip Twitter post

Helmi Juurakolla, Karl Myyrillä, Ida-Sofia Rosblomilla, Amerikan Matilla ja muilla Titanicin matkustajilla on vielä muutama viikko aikaa, ennen kuin rysähtää.

Titanic törmäsi suureen jäävuoreen huhtikuun 14. ja 15. päivän välisenä yönä vuonna 1912. Koko laiva upposi parissa tunnissa, ja yli 1500 ihmistä kuoli. Titanicilla olleista 63 suomalaisesta vain 20 pelastui.

Nähtäväksi jää, kuinka myöhään suomalaismatkustajat jatkavat twiittaamista. Mutta viimeisenä pystyssä on todennäköisesti – kukapa muukaan kuin jäävuori.

Lue myös:

Titanicin ykkösluokan viimeinen lounasmenu huutokaupattiin, hinta kipusi 88 000 dollariin

Mythbusters selvitti: Olisivatko Titanic-elokuvan molemmat päähahmot voineet oikeasti selvitä hengissä…