Hyppää pääsisältöön

Oksennustauti ja kaatosade - näin lapsiperheiden lomat menevät pieleen

Perhe rannalla
Perhe rannalla Kuva: Freeimages loma

"Loma lapsen kanssa on aikuiselle sitä, että koti siirtyy siihen paikkaan, mihin lomamatka suuntautuu, mutta suurin osa elämää helpottavista asioista jää sinne oikeaan kotiin." Näin toteaa yksi MHL:n ikimuistoiset lomat -kyselyyn vastanneista. Lue, millaisia kokemuksia lapsiperhelomista MHL:n ystävillä on!

Kivaahan se on totta kai katsoa kun lapsi viihtyy rannalla ja uima-altaassa, mutta samalla huolehtiminen ruoista, hygieniasta, auringolta suojautumisesta ja ylipäätään lapsen perään katsominen koko hänen hereilläoloaikansa saa aikaan tunnelman, joka ei "ennen vanhaan" lomalle kuulunut.

Näinhän se on. Loma muuttaa muotoaan lasten saamisen myötä. Lomailusta saattaa tulla raskasta, kun kaikki suunnitelmat kaatuvat ja oletukset sopuisasta perheestä loikoilemassa kookosdrinkit kätösissään kuuntelemassa aaltojen liplatusta muuttuvat vain harhaiseksi unelmaksi. Pian parhaaksi asiaksi lomassa muuttuu kotiinpaluu.

Silti, kerta toisensa jälkeen, ajattelemme: jospa tällä kertaa kukaan ei tulisikaan kipeäksi ja aurinko paistaisi ainakin välillä.

Lomatuholainen numero yksi: oksennus ja muut taudit

MHL:n lomakyselyn perusteella yleisin syy loman epäonnistumiseen on lapsen sairastuminen ja vieläpä yleisimmin sairauteen, johon liittyy yrjö, oksu ja laattaus epäsopivissa tilanteissa - kuten täyteen ahdetussa köysiradan vaunussa, jossa sankari-äiti pitelee käsikupissa jälkikasvunsa tuotosta koko matkan ylös asti tai lokaatiossa, jossa ei ole sisävessaa tai juoksevaa vettä.

Porukka sairastui yön kähmeessä toista aikuista lukuunottamatta vatsatautiin. Terve aikuinen juoksutti oksennusämpäreitä lumihangen keskellä ulkohuussiin. Onnistuipa yksi lapsista oksentamaan omaan makuupussiinsakin.

Suomalainen nainen ei päästänyt vessajonossa ohi ja lapsella oli ripuli.

Jotkut reippaista vastaajista osasivat löytää positiivisiakin puolia.

Norovirus, ei juoksevaa vettä, ulkohuussi, kotiin 220 km. Tarviiko kertoa enempää? Onneksi sentään sairastettiin vuorotellen.

Tällä perheellä ei ollut onni myötä, mutta on hienoa, että lapsoselle jäi kiva muisto ensimmäisestä etelänlomasta. Toiselle matkalle pääseminen saattaakin sitten kestää tovin.

Etelänmatka konttausikäisen kanssa ja koko perhe räkätaudissa. Vauvavuosi takana, väsymys valtaisa, koko loma muutaman tunnin yöunilla ja kipeänä. Lapsi kitisi, kun ei viihtynyt vaunuissa ja yhtä kahviakaan ei saanut juoda rauhassa, saati syödä. Lapselle ei maistunut mikään paikallinen ruoka. Eli viikon banaanilla, puurolla ja hedelmäsoseella. Vieraasta korvikkeesta meni vatsa sekaisin. Reissussa parasta lapsen mielestä oli hotellin suihku. Oishan tuon suihkukokemuksen saanu helpommallakin. Ei enää ikinä matkalle alle 1-vuotiaan kanssa!

Päivärytmi hukassa - loma pelkkää kaaosta

Ilman vatsatautiakin on lasten ulostus- ja päivärytmiä vaikeaa ennakoida myös lomalla. Ja varsinkin silloin, kun on tehnyt jotain erityisiä suunnitelmia.

Kerran hotellipakettiin kuului yksi illallinen hienommassa ravintelissa. Taksikuljetukset ja kaikki. Varattiin pöytä jo puoli kuudeksi, jotta ehditään takaisin ennen kuin beibi menee nukkumaan. Ennen illallista yritettiin väsyttää lapsi uima-altaalla, jotta vetäisi sikeitä, kun ruokaillaan. No ei onnistunut mikään! Tuloksena oli niskapaskojen pesu tosi pienessä vessassa ja nikotteleva lapsi, joka kyllä lopulta nukahti jälkkärin tullessa pöytään. Seitsemän ruokalajin safkat lapattiin suuhun ennätysvauhtia ja ulos mennessä huomattiin, että se oli kahden Michelintähden rafla. Jee!

Toisilla on niskassa paskat - ja toisilla univelat.

Vuoden univelat niskassa on ihan järkevää lähteä viikoksi etelään valvomaan taaperon kanssa... Pakkaaminen ja lentokentällä pyrähtely koko retkueen kanssa saa myöskin kivasti kyseenalaistamaan omat valinnat lähtien parisuhteesta ja päättyen lapsilukuun…

Sää - aina yhtä yllättävä lomakaveri

Sairauksien lisäksi toinen ennalta arvaamaton loman tyrijä on sää. Suomen kesä ei anna armoa kenellekään. Yleensä siis sataa, vaikka olisi missä.

Mökillä satoi koko ajan, oli hirveästi itikoita ja koko perhe sairastui vuorotellen oksennustautiin.

Eikä pakoon pääse, vaikka yrittäisi vähän etelämpään.

Kylmää Juhannusta viettämään huonoon hotelliin Ahvenanmaalle, jossa ravintolat olivat kiinni.

Kokeilimme kaupunkilomaa ja omenahotellia kolmen lapsen kera. Ekana iltana vauva yrjösi matkasängyn. Vettä satoi kaatamalla kaksi päivää. Kaikki suunniteltu tekeminen oli ulkona olemista. Tokana päivänä vauva yrjösi rattaat ravintolassa. Kotiin lähdettiin vuorokausi sovittua aikaisemmin ja se oli sen loman paras päätös.

Ulkomaille mentäessä voi lämmönkin kanssa sitten joutua yllättävien haasteiden eteen.

Ensimmäinen reissu vauvani kanssa oli kaikkea muuta kuin rentouttava. Vaikka olin kolunnut blogit ja vinkkipalstat, ei kaikkeen osannut varautua millään. Puolet loman alusta meni sopeutuessa lämpöön ja vauva oli tissillä koko ajan. Vietimme enimmäkseen aikaa ilmastoidussa huoneessa, mutta silti vauva ei nukkunut päivisin ja tämä aiheutti pahaa mieltä kaikille. Hetkeksikään ei voinut pysähtyä, joten edes ruoasta ei kerennyt nauttimaan. Sitten kun viimein kaikki alkoi sujumaan, saimme koko perhe ruokamyrkytyksen ja salmonellan.

Eikä tässä vielä kaikki

Loman voivat tietenkin torpedoida myös muut tekijät kuten...

...Läheiset

Anoppi ja appiukko matkanjohtajina - virhe.

Yhteinen matka toisen lapsiperheen kanssa. Omat lapset näyttivät suorastaan enkeleiltä toisen perheen lapsiin verrattuna. En muuten toista kertaa lähde!

Elimme kaksi viikkoa ilman seksiä. Ei enää ikinä sukulaisten ja kavereiden nurkkiin.

Mies päätti aloittaa "pienen kesälomaprojektin"= leikkimökin rakentamisen. Siinä sitten miehen ainoat lomaviikot muu perhe katsoi sisältä ikkunasta, kun hän rakensi.

...Lemmikkieläimet

Koira katosi 2 päiväksi perjantaina ja aateltiin että se on jo metsässä jossain kuolleena, kun oli pakkasyöt ja outo seutu. Palasi sitten sunnuntaina noin 3 tuntia ennen lähtöä.

...Tapaturmat

Heti ensimmäisenä päivänä lapsi sohaisi isänsä silmään huonoin seurauksin. Se loma oli osaltani siinä.

...Ylipäätään huonot valinnat

Asuntovaunu, ei juoksevaa vettä, talvi ja tietysti lapset mukana. Se on siinä...

3-vuotias JUOKSI koko Korkeasaaren ympäri, ei jaksanut keskittyä yhteenkään eläimeen ja tivasi että "milloin pääsee hurjaan laitteeseen" (tyhminä paljastimme hänelle jo aamulla, että eläintarhan jälkeen mennään Linnanmäelle.....)

Tai sitten lomalla on oikeasti ihan kivaa

Meillä on aina lomalla kivaa!

Ei ole surkeita muistoja ja toivottavasti ei koskaan tule - ennakkovalmistelu ja suunnittelu on ainakin auttanut, sekä realismi, miten pienten lasten kanssa lomailla.

Kaikki lomat perheen kanssa ovat olleet ikimuistoisia. En vaihtaisi pois yhtäkään. Elämä on lyhyt ja perhe paras!

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Kaksi ihmistä rantatuoleissa meren rannalla.
Kaksi ihmistä rantatuoleissa meren rannalla. Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.