Hyppää pääsisältöön

Riston valinnan maaliskuun kuva - Rafael: La Déposition

Rafael Ristiltäotto
Rafael Ristiltäotto Kuva: Yle/ Risto Nordell Riston Valinta

Riston valinnan kuukauden kuva -ohjelmissa keväällä 2016 Risto Nordell uppoutuu kuvataiteen maailmaan ja tutkailee kuvien ja musiikin välisiä yhteyksiä. Maaliskuun kuva on pääsiäisen tapahtumiin liittyvä Rafaelin teos La Déposition, eli Ristiltäotto vuodelta 1507, josta Risto keskustelee piispa Arsenin kanssa. Ohjelma lähetetään keskiviikkona 23.3.2016 klo 11.00 ja sunnuntaina 27.3. klo 14.00.

Teos on esillä Roomassa Galleria Villa Borghesessa.

Rafael Ristiltäotto
Rafael Ristiltäotto Kuva: Yle/ Risto Nordell Riston Valinta

”Rafael eli hyvin lyhyen, mutta intensiivisen elämän. Hän syntyi Urbinossa, vaikutti myös Firenzessä ja työskenteli Roomassa, minne hänet on haudattu. Hän oli yksi merkittävimmistä renessanssiajan maalareista. Tämän teoksen Rafael maalasi vain 24-vuotiaana”, kertoo piispa Arseni.

• Teoksen sommitelma muistuttaa Andreaksen ristiä. Pohja on miltei neliönmuotoinen ja kun kulmista vetää viivat, niin huomaa, että sommitelma on tehty ristin muotoon niin, että keskikohta jää Kristuksen polvien tietämille. Kultainen leikkaus rajaa maiseman taivaaseen ja etualan tapahtumaan.

• Ristimäinen sommitelma tässä teoksessa vahvistaa aihetta. Teoksessa Kristuksen jalkopäässä olevasta kantajasta kantautuu linja taustalle Golgatalle ja toisaalta Joosef Arimatialaisesta, Magdalan Mariasta ja Apostoli Johanneksesta jatkuva linja johtaa toiseen nurkkaan. Toinen linja synnyttää uhkan ja toinen lämmön tunnelman. Juuri tuon sommitelman kautta teokseen tulee dramatiikkaa.

• Sommitelmallisesti kuvassa on kaksi kokonaisuutta, Kristusta hautaan kantavat miehet ja toisaalta oikealle jäävä naisryhmä.

• Maalauksen henkilöitä saattavat olla eri evankeliumeissa tapahtuman yhteydessä mainitut Kristuksen äiti Maria, Joosef Arimatialainen, Nikodemus, Johanna, sekä apostoli Johannes.

• Henkilöiden vaatetus on renessanssiajan Italian tyylin mukaista. Tapahtumaa on siis maalauksessa ”päivitetty” noin 1400-1500-luvun kuvastoon.