Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapään tutkimuksia

Keski-Pasilaan tulevan kauppakeskuksen (Mall of Tripla) työmaa.
Tähän kohoaa Mall of Tripla. Keski-Pasilaan tulevan kauppakeskuksen (Mall of Tripla) työmaa. Kuva: Yle/ Kaisa Kumpula työmaat,Keski-Pasila,mall of tripla

Mikä ihmeen Mall of Tripla? Helsingin Keski-Pasilaan rakennetaan uutta kauppakeskusta. Selvitimme mistä nimi tulee.

Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmässä käydään keskusteluja monista ajankohtaisista ja mielenkiintoisista kielikysymyksistä. Helmikuussa keskusteltiin muun muassa Keski-Pasilaan rakenteilla olevan kauppakeskuksen nimestä Mall of Tripla. Ryhmän keskustelijat ihmettelivät, miksei suomenkielinen nimi ole kelvannut ja mitä kuvaa sana tripla?

Aristoteleen kantapää kysyi, mistä nimi oikein tulee. YIT Rakennus Oy:n viestintäpäällikkö Heidi Kauppinen kertoo:

- Helsingin kaupunki käynnisti muutama vuosi sitten Keski-Pasilan keskusta-alueen kehittämiseksi ja rakentamiseksi suunnittelukilpailun, johon YIT voitokkaasti osallistui ehdotuksella nimeltä Tripla. Nimi Tripla viittaa hankekokonaisuuteen, joka rakentuu kolmesta korttelista (mm. uudestaan rakennettava Pasilan asema on yhdessä korttelissa).

- Kauppakeskus on osa Triplaa ja kun sille pohdittiin nimeä, oli luontevaa yhdistää nimi Tripla myös kauppakeskuksen nimeen. Mall of Tripla tulee olemaan liiketilojen lukumäärällä mitattuna Suomen suurin. Siellä on liiketiloja 250 toimijalle. Vuokralaishankinta ulottuu myös ulkomaille kansainvälisiin toimijoihin, joten nimen tulee olla myös heille ymmärrettävissä. Ulkomailla on lukuisia kauppakeskuksia, joiden nimi on Mall of jotakin, esimerkiksi Mall of America (Minnesota, USA), Mall of Berlin Berliinissä ja muutama kuukausi sitten avattu Mall of Scandinavia Tukholmassa.

Mall of Tripla on siis sujuva sekoitus englantia ja suomea. Kielitoimiston sanakirja kertoo, että sana tripla tarkoittaa kolmen (kappaleen) sarjaa tai keilailussa kolmea peräkkäistä kaatoa. Mutta mitä pienistä, onhan se hienoa olla osa suurempaa kansainvälistä virtausta. Unohtakaamme siis vanhanaikaiset kauppakeskukset ja suunnatkaamme ennakkoluulottomasti ajatuksemme suureen kaupalliseen maailmaan!

Miljardin euron haaste - arkkitehti Kalle Soinin vastuulla on Pasilan Tripla

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri