Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapään tutkimuksia

Keski-Pasilaan tulevan kauppakeskuksen (Mall of Tripla) työmaa.
Tähän kohoaa Mall of Tripla. Keski-Pasilaan tulevan kauppakeskuksen (Mall of Tripla) työmaa. Kuva: Yle/ Kaisa Kumpula työmaat,Keski-Pasila,mall of tripla

Mikä ihmeen Mall of Tripla? Helsingin Keski-Pasilaan rakennetaan uutta kauppakeskusta. Selvitimme mistä nimi tulee.

Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmässä käydään keskusteluja monista ajankohtaisista ja mielenkiintoisista kielikysymyksistä. Helmikuussa keskusteltiin muun muassa Keski-Pasilaan rakenteilla olevan kauppakeskuksen nimestä Mall of Tripla. Ryhmän keskustelijat ihmettelivät, miksei suomenkielinen nimi ole kelvannut ja mitä kuvaa sana tripla?

Aristoteleen kantapää kysyi, mistä nimi oikein tulee. YIT Rakennus Oy:n viestintäpäällikkö Heidi Kauppinen kertoo:

- Helsingin kaupunki käynnisti muutama vuosi sitten Keski-Pasilan keskusta-alueen kehittämiseksi ja rakentamiseksi suunnittelukilpailun, johon YIT voitokkaasti osallistui ehdotuksella nimeltä Tripla. Nimi Tripla viittaa hankekokonaisuuteen, joka rakentuu kolmesta korttelista (mm. uudestaan rakennettava Pasilan asema on yhdessä korttelissa).

- Kauppakeskus on osa Triplaa ja kun sille pohdittiin nimeä, oli luontevaa yhdistää nimi Tripla myös kauppakeskuksen nimeen. Mall of Tripla tulee olemaan liiketilojen lukumäärällä mitattuna Suomen suurin. Siellä on liiketiloja 250 toimijalle. Vuokralaishankinta ulottuu myös ulkomaille kansainvälisiin toimijoihin, joten nimen tulee olla myös heille ymmärrettävissä. Ulkomailla on lukuisia kauppakeskuksia, joiden nimi on Mall of jotakin, esimerkiksi Mall of America (Minnesota, USA), Mall of Berlin Berliinissä ja muutama kuukausi sitten avattu Mall of Scandinavia Tukholmassa.

Mall of Tripla on siis sujuva sekoitus englantia ja suomea. Kielitoimiston sanakirja kertoo, että sana tripla tarkoittaa kolmen (kappaleen) sarjaa tai keilailussa kolmea peräkkäistä kaatoa. Mutta mitä pienistä, onhan se hienoa olla osa suurempaa kansainvälistä virtausta. Unohtakaamme siis vanhanaikaiset kauppakeskukset ja suunnatkaamme ennakkoluulottomasti ajatuksemme suureen kaupalliseen maailmaan!

Miljardin euron haaste - arkkitehti Kalle Soinin vastuulla on Pasilan Tripla

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

 • Avaruusromua: Siis teitä kiinnostaa tämä musiikki?

  Erikoista, että Lontoossa oltiin kiinnostuneita.

  En ole koskaan kuullut hänestä, eikä minulla sitä paitsi ole aikaa kuunnella mitään BBC:tä! Näin vastasi Edgar Froese, kun eräs saksalainen musiikkijournalisti soitti hänelle keväällä 1973 ja kysyi tunsiko hän Lontoossa asuvaa John Peel -nimistä tiskijukkaa. Soittaja kertoi John Peelin soittaneen Tangerine Dreamin musiikkia ohjelmissaan BBC:llä jo useasti. Pian yhtye sai telexin brittiläiseltä Virgin -levy-yhtiöltä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tarvitaanko nyt onnellisia loppuja?

  Hikmet: "Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin."

  “Lähettäkää minulle kirjoja, jotka päättyvät hyvin.” Olen hyräillyt viime päivinä turkkilaisen runoilijan Nâzim Hikmetin 1940-luvulla kirjoittamaa runoa. Runosta on nimittäin sävelletty laulu, jota itsekin sain laulaa keikoilla 1990-luvun puolivälissä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri