Hyppää pääsisältöön

Caj Bremer, valokuvaaja

Caj Bremer pystyttämässä näyttelyä Gumbostrandissa.
Kasvoista kasvoihin: Caj Bremer pystyttämässä näyttelyä Gumbostrandissa. Caj Bremer pystyttämässä näyttelyä Gumbostrandissa. Kuva: Raimo Uunila / Yle Caj Bremer,kulttuuridokumentti,valokuvaajat

Caj Bremerin seurassa ei koskaan ole tylsää. Uudessa tv-dokumentissa yritetään pysyä 87-vuotiaan valokuvaajan vauhdissa mukana.

Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man Caj Bremer, 87, on yhä tiukasti ajassa kiinni. Hän rakentaa näyttelyitä, kalastaa, juhlii, kokkaa, naurattaa tarinoillaan Facebookissa – sekä tietysti valokuvaa.

Caj Bremerin seurassa ei koskaan ole tylsää. Hän kuvaa, pulahtaa uimaan, keskustelee nuoren kollegan Meeri Koutaniemen kanssa valokuvauksen etiikasta, paistaa silakoita kirjamessuilla, rakentaa pienoismallia, tekee värivedostuskokeita kuvataiteilija Gary Wornellin kanssa, pystyttää näyttelyä, polkee rypäleistä viiniä sekä tarinoi "bremerin kielellään" murhamiesten oikeudenkäynneistä, Kekkosen valtiovierailujen kommelluksista ja suvun kesänvietoista. Ja kuvaa taas.

Leskeksi jäätyään Bremer asuu yksin suvun kesäpaikassa Kaptensuddenissa Sipoossa. Seuranaan hänellä ovat meri, kukat, talon rakennuttaneen merikapteenin hammas sekä sadat Facebook-kaverit.

Uuden tv-dokumentin ensimmäiset kuvat on taltioitu Bremerin kotona syyssumussa 2013. Kaptensuddenin vuodenajoista ovat dokumentin kuviin tarttuneet myös kevät ja kesä.

Promootiotanssit aamuyöllä Mannerheimintiellä Helsingissä 1960. Kuva: Caj Bremer.
Promootiotanssit aamuyöllä Helsingissä 1960. Promootiotanssit aamuyöllä Mannerheimintiellä Helsingissä 1960. Kuva: Caj Bremer. Kuva: Caj Bremer Caj Bremer,valokuvaajat,caj bremer valokuvaaja
Savupirtti Joutsassa 1960. Kuva: Caj Bremer.
Savupirtti Joutsassa 1960. Savupirtti Joutsassa 1960. Kuva: Caj Bremer. Kuva: Caj Bremer Caj Bremer,savupirtti,valokuvaajat
Caj Bremer: Presidentti Urho Kekkonen Puijon hiihtokisoissa Kuopiossa 1957.
Urho Kekkonen Puijon hiihtokisoissa 1957. Caj Bremer: Presidentti Urho Kekkonen Puijon hiihtokisoissa Kuopiossa 1957. Kuva: Caj Bremer Caj Bremer,caj bremer valokuvaaja,Urho Kekkonen,valokuvaajat

Caj Bremer on suomalaisen kuvajournalismin tärkeimpiä edustajia. Hänen tarkka, myötäelävä ja humoristinen katseensa on ikuistanut vallanpitäjät juhlasaleissaan ja köyhät savupirteissään, ihmiskasvot meillä ja maailmalla, muotinäytökset ja mansikkapaikat, jäänmurtajat ja maanjäristykset. Bremerin valokuviin on taltioitu suuri tarina Suomen muutoksesta 1950-luvulta alkaen.

Vastikään vuoden 2016 Finnfoto-palkinnon saanut Caj Bremer on toiminut lehtikuvaajana Hufvudstadsbladetissa, Helsingin Sanomissa ja Viikkosanomissa, Valokuva-lehden päätoimittajana, taiteilijaprofessorina sekä kuvajournalismin opettajana. Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2009. Bremer on julkaissut useita valokuvakirjoja, muistelmakirjan Mämmikoiran muistelmat ja keittokirjan Mämmikoiran keittiöstä sekä pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyitä, uusimman tänä keväänä.

Caj Bremer, valokuvaaja sai ensiesityksensä Teemalla maanantaina 28.3.2016 kello 18. Dokumentti on katsottavissa Areenassa vuoden ajan, myös ulkomailla.

Dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja on Laura Joutsi. Toimittaja on Kati Sinisalo, kuvaajat ovat Raimo Uunila ja Jouni Soikkeli, leikkaaja on Jorma Höri. Tuottaja on Marjaana Mykkänen / Yle Kulttuuri & Viihde 2016.

Caj Bremer kuvaa sumussa Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer kuvaa syyssumua Kaptensuddenissa. Caj Bremer kuvaa sumussa Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,kulttuuridokumentti,valokuvaajat
Meeri Koutaniemi valokuvaa meressä kelluvaa Caj Bremeriä. Kuva tv-dokumentin Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Meeri Koutaniemi kuvaa meressä kelluvaa Caj Bremeriä. Meeri Koutaniemi valokuvaa meressä kelluvaa Caj Bremeriä. Kuva tv-dokumentin Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,Meeri Koutaniemi,kulttuuridokumentti,valokuvaajat
Caj Bremer ja Meeri Koutaniemi nauravat ruokapöydässä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer ja Meeri Koutaniemi ruokapöydässä. Caj Bremer ja Meeri Koutaniemi nauravat ruokapöydässä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,caj bremer valokuvaaja,valokuvaajat,Meeri Koutaniemi
Caj Bremer valmistautuu silakoiden perkuuseen Helsingin kirjamessuilla. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer valmistautuu silakoiden perkuuseen kirjamessuilla. Caj Bremer valmistautuu silakoiden perkuuseen Helsingin kirjamessuilla. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,kulttuuridokumentti,valokuvaajat
Caj Bremer matkalla jatkoille näyttelynsä avajaisista. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer matkalla jatkoille näyttelynsä avajaisista. Caj Bremer matkalla jatkoille näyttelynsä avajaisista. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,caj bremer valokuvaaja,valokuvaajat
Caj Bremer seuraa jäidenlähtöä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer seuraa jäidenlähtöä. Caj Bremer seuraa jäidenlähtöä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle caj bremer valokuvaaja,Caj Bremer,valokuvaajat
  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri