Hyppää pääsisältöön

Caj Bremer, valokuvaaja

Caj Bremer pystyttämässä näyttelyä Gumbostrandissa.
Kasvoista kasvoihin: Caj Bremer pystyttämässä näyttelyä Gumbostrandissa. Caj Bremer pystyttämässä näyttelyä Gumbostrandissa. Kuva: Raimo Uunila / Yle Caj Bremer,kulttuuridokumentti,valokuvaajat

Caj Bremerin seurassa ei koskaan ole tylsää. Uudessa tv-dokumentissa yritetään pysyä 87-vuotiaan valokuvaajan vauhdissa mukana.

Suomalaisen lehtivalokuvauksen grand old man Caj Bremer, 87, on yhä tiukasti ajassa kiinni. Hän rakentaa näyttelyitä, kalastaa, juhlii, kokkaa, naurattaa tarinoillaan Facebookissa – sekä tietysti valokuvaa.

Caj Bremerin seurassa ei koskaan ole tylsää. Hän kuvaa, pulahtaa uimaan, keskustelee nuoren kollegan Meeri Koutaniemen kanssa valokuvauksen etiikasta, paistaa silakoita kirjamessuilla, rakentaa pienoismallia, tekee värivedostuskokeita kuvataiteilija Gary Wornellin kanssa, pystyttää näyttelyä, polkee rypäleistä viiniä sekä tarinoi "bremerin kielellään" murhamiesten oikeudenkäynneistä, Kekkosen valtiovierailujen kommelluksista ja suvun kesänvietoista. Ja kuvaa taas.

Leskeksi jäätyään Bremer asuu yksin suvun kesäpaikassa Kaptensuddenissa Sipoossa. Seuranaan hänellä ovat meri, kukat, talon rakennuttaneen merikapteenin hammas sekä sadat Facebook-kaverit.

Uuden tv-dokumentin ensimmäiset kuvat on taltioitu Bremerin kotona syyssumussa 2013. Kaptensuddenin vuodenajoista ovat dokumentin kuviin tarttuneet myös kevät ja kesä.

Promootiotanssit aamuyöllä Mannerheimintiellä Helsingissä 1960. Kuva: Caj Bremer.
Promootiotanssit aamuyöllä Helsingissä 1960. Promootiotanssit aamuyöllä Mannerheimintiellä Helsingissä 1960. Kuva: Caj Bremer. Kuva: Caj Bremer Caj Bremer,valokuvaajat,caj bremer valokuvaaja
Savupirtti Joutsassa 1960. Kuva: Caj Bremer.
Savupirtti Joutsassa 1960. Savupirtti Joutsassa 1960. Kuva: Caj Bremer. Kuva: Caj Bremer Caj Bremer,savupirtti,valokuvaajat
Caj Bremer: Presidentti Urho Kekkonen Puijon hiihtokisoissa Kuopiossa 1957.
Urho Kekkonen Puijon hiihtokisoissa 1957. Caj Bremer: Presidentti Urho Kekkonen Puijon hiihtokisoissa Kuopiossa 1957. Kuva: Caj Bremer Caj Bremer,caj bremer valokuvaaja,Urho Kekkonen,valokuvaajat

Caj Bremer on suomalaisen kuvajournalismin tärkeimpiä edustajia. Hänen tarkka, myötäelävä ja humoristinen katseensa on ikuistanut vallanpitäjät juhlasaleissaan ja köyhät savupirteissään, ihmiskasvot meillä ja maailmalla, muotinäytökset ja mansikkapaikat, jäänmurtajat ja maanjäristykset. Bremerin valokuviin on taltioitu suuri tarina Suomen muutoksesta 1950-luvulta alkaen.

Vastikään vuoden 2016 Finnfoto-palkinnon saanut Caj Bremer on toiminut lehtikuvaajana Hufvudstadsbladetissa, Helsingin Sanomissa ja Viikkosanomissa, Valokuva-lehden päätoimittajana, taiteilijaprofessorina sekä kuvajournalismin opettajana. Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2009. Bremer on julkaissut useita valokuvakirjoja, muistelmakirjan Mämmikoiran muistelmat ja keittokirjan Mämmikoiran keittiöstä sekä pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyitä, uusimman tänä keväänä.

Caj Bremer, valokuvaaja sai ensiesityksensä Teemalla maanantaina 28.3.2016 kello 18. Dokumentti on katsottavissa Areenassa vuoden ajan, myös ulkomailla.

Dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja on Laura Joutsi. Toimittaja on Kati Sinisalo, kuvaajat ovat Raimo Uunila ja Jouni Soikkeli, leikkaaja on Jorma Höri. Tuottaja on Marjaana Mykkänen / Yle Kulttuuri & Viihde 2016.

Caj Bremer kuvaa sumussa Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer kuvaa syyssumua Kaptensuddenissa. Caj Bremer kuvaa sumussa Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,kulttuuridokumentti,valokuvaajat
Meeri Koutaniemi valokuvaa meressä kelluvaa Caj Bremeriä. Kuva tv-dokumentin Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Meeri Koutaniemi kuvaa meressä kelluvaa Caj Bremeriä. Meeri Koutaniemi valokuvaa meressä kelluvaa Caj Bremeriä. Kuva tv-dokumentin Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,Meeri Koutaniemi,kulttuuridokumentti,valokuvaajat
Caj Bremer ja Meeri Koutaniemi nauravat ruokapöydässä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer ja Meeri Koutaniemi ruokapöydässä. Caj Bremer ja Meeri Koutaniemi nauravat ruokapöydässä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,caj bremer valokuvaaja,valokuvaajat,Meeri Koutaniemi
Caj Bremer valmistautuu silakoiden perkuuseen Helsingin kirjamessuilla. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer valmistautuu silakoiden perkuuseen kirjamessuilla. Caj Bremer valmistautuu silakoiden perkuuseen Helsingin kirjamessuilla. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,kulttuuridokumentti,valokuvaajat
Caj Bremer matkalla jatkoille näyttelynsä avajaisista. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer matkalla jatkoille näyttelynsä avajaisista. Caj Bremer matkalla jatkoille näyttelynsä avajaisista. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Caj Bremer,caj bremer valokuvaaja,valokuvaajat
Caj Bremer seuraa jäidenlähtöä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista.
Caj Bremer seuraa jäidenlähtöä. Caj Bremer seuraa jäidenlähtöä Kaptensuddenissa. Kuva dokumenttielokuvan Caj Bremer, valokuvaaja kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle caj bremer valokuvaaja,Caj Bremer,valokuvaajat
 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.