Hyppää pääsisältöön

Jugurtti valmistuu melkein itsestään

Jugurtti löytää tiensä ostoskärryyn kaupan hyllyltä helposti. Lähes yhtä helposti sen voi valmistaa myös kotona, tarvitset vain aikaa, maitohappobakteereita ja sopivasti lämpöä.

Tarvitset:
1 l maitoa
1 dl siemenjugurttia, esimerkiksi kreikkalaista tai bulgarian jugurttia
(1dl maitojauhetta)

1. Kiehauta maito. Nosta maito sivuun ja jäähdytä 40-asteiseksi. Jos sinulla ei ole digitaalista lämpömittaria, voit mitata lämpötilan myös sormella: kun pystyt pitämään pikkurilliäsi maidossa 10 sekunnin ajan on maito sopivan lämmintä.

2. Lämmitä uuni 50-asteiseksi.

3. Vispaa joukkoon siemenjugurtti ja maitojauhe. Maitojauhe ei ole välttämätön, mutta se tekee lopputuloksesta paksumman. Siemenjugurtti tarkoittaa valmista jugurttia ja toimii kuten leipätaikinan juuri, sen bakteerit hapattavat maidon.

4. Kaada seos uunivuokaan. Laita kannella tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitetty vuoka uuniin, ja sammuta uuni.

5. Anna jugurtin hapattua uunissa 6-12 tuntia tai esimerkiksi yön yli. Älä ole malttamaton ja kurki maidon muuttumisprosessia välillä – jugurtin pitää antaa hapattua rauhassa! Uunin sijasta voit käyttää myös mikroaaltouunia, lämmitettyä kylmälaukkua tai muuta vedotonta paikkaa.

6. Aika on tehnyt taikoja – nyt vuoassa pitäisi olla valmista valuvaa jugurttia. Jos haluat paksumman ja kermaisemman lopputuloksen, voit valuttaa jugurttimassan siivilässä ohuen keittiöpyyhkeen avulla. Anna jugurtin valua jääkaapissa ja käytä massasta valunut hera esimerkiksi sämpylätaikinaan.

7. Jugurtti on valmista nautittavaksi! Jugurtti säilyy jääkaapissa tiiviissä kannellisessa astiassa noin viikon. Voit käyttää valmistamaasi jugurttia siemenjugurttina.

Itse tehty jugurtti on hauska keittiöaskare vaikkapa pääsiäisviikonlopun ratoksi. Lämmitä maito, sekoita raaka-aineet ja anna ajan hoitaa loput!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän