Hyppää pääsisältöön

Mitä saa, kun yhdistää Kim Kardashianin ja filosofi Kierkegaardin? Ainakin iätöntä viisautta

Tanskalaisen teologi-filosofin ajatukset asettavat Kardashianin mietteet aivan uudenlaiseen valoon. Myös muut Twitterin leikkifilosofit ovat tutustumisen arvoisia tapauksia.

Sekä Kimin että Kanyen ajatuksia yhdistellään huolettomasti eri filosofien näkemyksiin. // Kuva: EPA/ JUSTIN LANE

YleX kertoi eilen Ylen uudesta #Titanicilla-projektista, jonka yhtenä osana filosofinen jäävuori twiittailee syvällisiä mietteitään Titanicia odotellessaan. Esimerkiksi tähän tapaan:

Filosofiaa pidetään puhujasta riippuen joko varsin vaikeasti lähestyttävänä tieteenä tai pseudotieteellisenä höpöhöpönä. Jälkimmäisen näkemyksen esittäjät eivät yleensä ole tutustuneet kovin syväliisesti sen paremmin mannermaisen kuin analyyttisen filosofian traditioon, mutta nyt heilläkin on oiva tilaisuus sivistää itseään.

Varsin vakavasta luonteestaan huolimatta filosofia taipuu myös hassuttelun välineeksi.

Twitterissä on lukuisia hupitilejä, jotka yhdistävät ihmiskunnan historian merkittävimpien ajattelijoiden ajatuksia viihteellisemmillä ansioilla profiloituneiden julkimoiden puheisiin. Lajin kuningas – tai kuningatar – on Kim Kierkegaard, joka yhdistää Kim Kardashianin ja Søren Kierkegaardin ajatuksia. Kierkegaard (5.5 1813–11.11. 1855) oli tanskalainen filosofi ja teologi, jolla oli huomattava vaikutus fenomenologiaan ja eksistentialismiin.

Twitterin kautta saa varsin kattavan käsityksen myös siitä, miltä kuuloistaisi Kanye Westin ja Immanuel Kantin (22.4.1724–12.2.1804) yhdistelmä. Kanyen läheiset voisivat olla tyytyväisiä, jos Kanye omaksuisi esimerkiksi Kantin kategorisen imperatiivin opin sydämeensä. Ei tosin fuusiossa syntynyttä Kantye Westiäkään voi turhan vaatimattomaksi mieheksi väittää. Hahmo muun muassa uhoaa twiiteissään, ettei Hegel ikinä saisi huippumallia tyttöystäväkseen.

Oman filosofi-aisaparin sai myös poppari Justin Bieber. Justin Buber -nimimerkillä twiittaileva Bieberin ja filosofi Martin Buberin (8.2.1878–13.6.1965)yhdistelmä on valitettavasti pahoin hyytynyt, eikä jaa iätöntä viisauttaan enää kovin aktiivisesti. Menneiden pohdintojen ansiot eivät silti ole menettäneet merkitystään. Buberin kärkiteemoihin kuului inhimillisten suhteiden jaottelu Minä-Sinä ja Minä-Se-suhteisiin. Ehkäpä Bieber on hakenut kappaleisiinsa inspiraatiota juuri häneltä.

Harmittavan epäaktiiviseksi on jäänyt myös Nicki Minajin ja nykyaikaisen lääketieteen isänä pidetyn persialaisen Avicennan (980–1037) ajatuksia yhdistelevä Nicki Minavicenna. Avicenna pyrki ajattelussaan yhdistämään uusplatonismin ja aristotelismin. Hieman vaikeampi on sanoa, mitä Nicki Minavicenna oikein yhdistelee, mutta ainakin lopputulos on todella, todella höyryinen.

Edellä mainittujen ajattelijoiden lisäksi ainakin Friedrich Nietzsche, Georg Wilhelm Friedrich Hegel ja Nein Quarterly päivystävät enemmän tai vähemmän aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Kaksi ensiksi mainittua ovat valitettavasti poistuneet elävien kirjoista jo hyvin aikaa sitten, mutta jälkimmäistä ylläpitävä Eric Jarosinski on vahvasti elossa. Jarosinski kertoo tilillään monimutkaisia filosofisia vitsejä. Niiden oivaltaminen vaatii jo sen tason pohjatietoja filosofiasta, että niiden avulla voi kerrata viikon päästä koittaviin filosofian ylioppilaskokeisiin.

Lue myös:

Mitä jäävuori ajatteli odottaessaan Titanicia? Ainakin mannermaisen filosofian traditiota