Hyppää pääsisältöön

Petos – tanskalainen draamasarja talousrikollisuudesta

Natalie Madueño som Claudia i dramaserien Bedrägeriet.
Natalie Madueño som Claudia i dramaserien Bedrägeriet. Kuva: Christian Geisnæs Yle Fem,Natalie Madueño

Petos (Bedrag) on tanskalainen draamasarja, joka vie katsojan talousrikosten maailmaan. Pankkeihin, pörssiin ja hallitushuoneisiin. Sarja kertoo pikavoittoja havittelevista pelureista, huijareista, yritysjohtajista ja keinottelijoista, ja niistä rikoksista, joihin he syyllistyvät tavoitellessaan rahaa ja valtaa. Kunnianhimo vie korruption tielle ja rikollisliigat pesevät rahaa.

Petos kuvaa maailmaa, jonka finanssikriisi miltei kaatoi, ja joka edelleen seisoo huteralla pohjalla ennen seuraavaa taloudellista tsunamia. Tarina kertoo myös ihmisistä – rikkaista, köyhistä, ahneista, huijareista ja rikollisista, jotka panevat kaikkensa peliin toteuttaakseen unelmaelämänsä.

Nuoren juristin, Claudian, ura on kovassa nousussa hänen nuoresta iästään huolimatta. Claudia ei tunteile, hän on itsevarma ja tekee 70-tuntisia viikkoja Energreenissa, joka tunnetaan innovatiivisena uusiutuvan energian osaajana.

Mads on rikostutkija Pohjois-Sjellannin poliisissa ja huomaa sattumalta, että yksi maan menestyneimmistä yrityksistä syyllistyy laittomuuksiin. Mads haluaa paljastaa totuuden ja saada syylliset rikosvastuuseen, ja ryhtyy yhteistyöhön talousrikospoliisin kanssa. Pian selviää, että tutkittavat kaupat ovat paljon kuviteltua suuremmat ja kuvio väkivaltaisempi.

Nicky puolestaan on 22-vuotias, rikoksesta tuomittu automekaanikko, joka yrittää jättää rikokset taakseen ja keskittyä uuteen perheeseensä. Nickylle ja hänen puolisolleen syntyi poika, kun Nicky lusi vankilassa. Tuomion suoritettuaan puoliso hankki Nickylle työn isänsä autokorjaamolta.

Sarja ei perustu pelkästään fiktioon. Jos jokin on mahdollista, se myös tapahtuu todellisuudessa.― Gjervig Gram

Perusteellinen taustatutkimus mutta myös fiktiota

Sarja sai valtavan suosion Tanskassa ja keräsi enemmän katsojia kuin Silta-sarjan kolmas tuotantokausi. Tuotanto on myyty kolmeen maanosaan, Euroopassa Pohjoismaiden ohella Iso-Britanniaan, Portugaliin, Hollantiin, Belgiaan ja Luxemburgiin. Petos esitetään Kanadassa ja Australiassa ja Yhdysvalloissa sarjasta tuotetaan oma versio.

Sarjan pääkäsikirjoittaja on Jeppe Gjervig Gram, joka käsikirjoitti puolet Vallan linnake-menestyssarjan jaksoista.

- Sarja ei perustu pelkästään fiktioon. Olemme tehnet runsaasti taustatutkimusta. Jos jokin on mahdollista, se myös tapahtuu todellisuudessa, kertoo Gjervig Gram.

- Kuvaamme ihmiskohtaloita lain oikealla ja väärällä puolella. Emme halua osoittaa syyttävää sormea suurpääomaa kohtaan, vaan päästä lukittujen ovien taakse seuraamaan ahneita ja vallanhimoisia henkilöhahmoja lain kummaltakin puolelta, käsikirjoittaja jatkaa.

Sarjan konseptista vastaava ohjaaja on tanskalainen Per Fly, joka sai Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2005 elokuvastaan Tappo (Drapet).


Bedrag / Tanska
Uusinta vuodelta 2016
10 jaksoa.
14 päivää Yle Areenassa.

Pääosissa näemme Natalie Madueñon, Thomas Bo Larsenin, Nikolaj Lie Kaasin ja Esben Smedin.

Toisen tuotantokauden uudet jaksot Yle Fem -kanavalla 4.9.2017 alkaen.

Sarjan päähenkilöt

Claudia (Natalie Madueño).
Claudia (Natalie Madueño): Voinko luottaa sinuun? Claudia (Natalie Madueño). Kuva: Christian Geisnæs draamasarjat

Claudia
(Natalie Madueño)

”If your dreams don’t scare you, they are not big enough” on Claudian motto - jos haaveesi eivät pelota sinua, ne eivät ole riittävän isot. Tämän mukaan Claudia elää ja etenee urallaan. Hän on viileä ja päättäväinen ja tekee 70-tuntista viikkoa maan nopeimmin kasvavassa yrityksessä, Energreenissa. Yritys tunnetaan innovatiivisuudestaan uusiutuvan energian alalla. Claudia on nuori mutta jo ehtinyt toteuttaa monta unelmaa ja tavoitetta. Jokaiseen päämäärään päästyään häntä odottaa kuitenkin uusi tavoite.

Claudian seuraava nimitys ei tule ilman vaateita. Kun Energreenin karismaattinen toimitusjohtaja Sander nimittää hänet huippupestiin, Claudia ei aavista taustalla olevaa suunnitelma. Eikä liioin aavista, ettei mikään yrityksessä ole sitä, miltä se näyttää.

Claudia on myös 7-vuotiaan Bertramin äiti ja jakaa huoltajuuden ex-miehensä Steenin kanssa. Hän rakastaa Bertramia, mutta äitiys ei saisi jarruttaa uraa. Bertram asuu äitinsä luona 5 päivää ja isänsä luona 9 päivää.

Mads (Thomas Bo Larsen).
Mads (Thomas Bo Larsen): Aion penkoa joka kolon... Mads (Thomas Bo Larsen). Kuva: Christian Geisnæs draamasarjat

Mads
(Thomas Bo Larsen)

Mads on vanhan koulukunnan poliisi ja hän on nähnyt miltei kaiken. Hän työskentelee tutkijana Pohjois-Sjellannin poliisissa. Hän on itsepäinen ja usein törmäyskurssilla pomonsa Prebenin kanssa. Madsilla on tapana kaivaa niin syvälle, että se lopulta osuu omaan nilkkaan. Näin käy etenkin jos kotona on raskasta.

Mads huomaa, että menestyvä yritys Energreen toimii epäilyttävästi ja ryhtyy selvittämään tapausta. Hän etsii syyllisiä ja ryhtyy yhteistyöhön talousrikospoliisin kanssa. Pian ilmenee, että tapaus on mittasuhteiltaan valtava. Poliisit yrittävät taistella elinkeinoelämän eliittiä vastaan, eikä Mads aio luovuttaa.

Kotona mies käy miltei yhtä epätoivoista taistelua. Hän asuu perheensä kanssa isolla lainalla hankitussa 70-luvun omakotitalossa. Vaimo Kristina, jota Mads rakastaa yli kaiken, sairastaa MS-tautia, ja sairaus vaikuttaa koko perheen arkeen.

Kristina on työkyvytön ja perhe elää Madsin palkalla. Mads ei valita, eikä hän aavista, että petos ja ahneus uhkaavat myös perhettä.

Alexander ”Sander” Sødergren (Nikolaj Lie Kaas)
Sander (Nikolaj Lie Kaas): Olen vain yksinkertainen liikemies. Alexander ”Sander” Sødergren (Nikolaj Lie Kaas) Kuva: Christian Geisnæs draamasarjat

Alexander "Sander" Sødergren
(Nikolaj Lie Kaas)

Sander on syntynyt yritysjohtajaksi. Hänessä on kunnianhimoa, kylmäveristä päättäväisyyttä, visioita ja häntä kunnioitetaan. Hän innostaa ihmisiä, on vasta 40, mutta hänellä on valtaa.

Euroopan energiamarkkinat reagoivat Sanderin päätöksiin. Miestä viedään palkintogaalasta toiseen, sijoittajakokouksiin New Yorkiin ja energiaseminaareihin Abu Dhabiin.

Sanderin unelma toteutui, kun hänet 9 vuotta aiemmin palkattiin Energreenin toimitusjohtajaksi. Energisen johtajansa kaudella yritys on investoinut uusiutuvaan energiaan, kuten tuulivoimaan. Nykyään Energreen on paitsi Tanskan myös koko Euroopan kiinnostavimpia yrityksiä. Liikevaihto lasketaan miljardeissa, mutta tavoite on korkeammalla. Kunnianhimolle ei ole rajaa.
Energreen listautuu pörssiin ja ikävä salaisuus muhii pinnan alla.

Nicky (Esben Smed).
Nicky (Esben Smed): Sinä lupasit! Nicky (Esben Smed). Kuva: Laust Trier Mork draamasarjat

Nicky
(Esben Smed)

Vain joitakin vuosia aikaisemmin Nicky oli varsinainen pahis, ja vaikutti siltä, että hänen kohtalonsa oli olla pikkurikollinen lopunelämää. Hän oli jo jäänyt kiinni pikkurikoksista, mutta kun poliisi nappasi miehen useista autovarkauksista, Nickyn elämä muuttui. Vankilatuomio vaikutti hänen asenteeseen ja Nicky lupasi sekä itselleen että raskaana olevalle rakkaalleen, Linalle, jättää rikokset taakseen.

Kun Nicky pääsi vapaaksi, Linan isä palkkasi tämän autokorjaamolleen rauhoittaakseen tilanteen. Nickyn osaamisesta olisi hyötyä. Levottoman Nickyn elämä vaikuttaa vihdoin löytäneen uomansa, mutta hän kaipaa luksusautojen varastamisen jännitystä.

Kun Nicky tapaa uuden työntekijän, Bimsen, ongelmat alkavat kasautua. Bimse tuntee ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan Nickyn taidoista. Bimse lupaa, että kaikki on riskitöntä, mutta pian automekaanikot ovat syvässä suossa ja osallisia valtavassa petoksessa.

Kristina (Line Kruse)
Kristina (Line Kruse). Kristina (Line Kruse) Kuva: Jonas Alarik draamasarjat

Kristina
(Line Kruse)

Kristina ei ole koskaan tuntenut itsensä niin avuttomaksi kuin päivänä, jolloin hänellä todettiin MS-tauti. Siitä lähtien hän on yrittänyt pitää mieltä korkealla. Hän ei tunnusta, ettei kykene suorittamaan edes helppoja kotiaskareita.
Hän pelkää alati ja tietää, että sairaus vaikuttaa myös Madsiin ja heidän lapsiinsa. Mads tekee kaikkensa auttaakseen Kristinaa ja on päättänyt selvitä kaikesta. Kristina on avusta kiitollinen, mutta ärsyyntyy. Hän haluaa olla oma entinen minänsä.

Alf (Thomas Wan).
Alf (Thomas Hwan) Alf (Thomas Wan). Kuva: Christian Geisnæs draamasarjat

Alf
(Thomas Hwan)

Alfista tulee Madsin oikea käsi. Poliisikoulussa Alf oli parhaimpia oppilaita. Hän on älykäs ja sisäänpäin kääntynyt, eikä hänellä ollut mitään yhteistä seikkailunhaluisten opiskelukavereiden kanssa. Hän halusi työskennellä talousrikosten parissa.

Kun Alf saa unelmatyönsä, osoittautuu se haasteelliseksi. Miten saada kiinni korruptoituneita liikemiehiä? Työ vaatii istumalihaksia ja siinä on poliittinen ulottuvuus. Tutkijoilla on vastassaan liikemaailman ihmisiä, joilla on valtavat resurssit käytössään.
Mutta Alf ei anna periksi eikä valita. Hän selvittää paperin kerrallaan ja löytää lopulta etsimänsä.

Lina (Julie Grundtvig Wester).
Lina (Julie Grundtvig Wester). Lina (Julie Grundtvig Wester). Kuva: Jonas Alarik draamasarjat

Lina
(Julie Grundtvig Wester)

Lina ja Nicky ovat seurustelleet teinivuosistaan lähtien, mutta vakavaksi suhde muuttui vasta kun Lina tuli raskaaksi. He eivät halunneet aborttia vaan päättivät pitää lapsen. Pian Nicky joutui vankilaan autovarkauksista ja Lina asetti hänelle ehdon – rikokset tai hän.

Valinta oli helppo. Kun Nicky vapautettiin Lina osoitti jälleen toimintakykynsä ja ylipuhui isänsä Janin palkkaamaan Nickyn korjaamolleen. Jan epäröi mutta mistä muualta Nicky löytäisi työtä ja pystyisi lunastamaan lupauksensa Linalle?
Lina nauttii perhe-elämästä Nickyn ja Milas-pojan kanssa. Ainut miinus on heidän pieni asuntonsa. Kun Lina saa enemmän päivystysvuoroja, ongelma ratkeaa ja he muuttavat isompaan.

Bimse (Lucas Hansen).
Bimse (Lucas Hansen). Bimse (Lucas Hansen). Kuva: Christian Geisnæs draamasarjat

Bimse
(Lucas Hansen)

Bimse työskentelee Nickyn appiukon autokorjaamolla. Hän on ulkopuolinen, ja sitä hän on aina ollut. Hänen lapsuutensa oli sekava. Äiti joi ja toi miehiä kotiin. Bimse joutui menemään väliin useissa riidoissa. Vuodet eivät ole muuttaneet menoa. Sopii ihmetellä, miten Bimse on selvinnyt ilman vankilatuomioita.

Bimsellä on tuttuja muttei todellisia ystäviä. Hän pitää ajatuksensa omana tietonaan. Hän on optimisti ja hakeutuu naisten ja juhlien pariin. Myös helposti ansaittu raha kelpaa hänelle.

Kommentit