Hyppää pääsisältöön

Svenska Ylen johtajan lausunto Yleisradion tehtävää arvioivalle parlamentaariselle työryhmälle

Lausunnossaan Ylen toimintaa arvioivalle Arto Satosen johtamalle parlamentaariselle työryhmälle Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten toteaa, että julkisen palvelun tehtävä perustuu ajatukseen yhteisestä julkisesta tilasta, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Ylen tehtävä on kohdella ohjelmatoiminnassaan yhtäläisin perustein kaikkia kansalaisia, ja tässä tehtävässä kielellinen ja kulttuurinen samastuminen on keskeistä. Jotta ruotsinkieliset suomalaiset voivat olla osa poliittista ja kulttuurista yhteiskuntaa samalla tavalla kuin suomenkielinen enemmistö, heidän on voitava käyttää ja hyödyntää maan toista kansalliskieltä tasavertaisesti myös joukkoviestimissä.

Svenska Ylellä on suuri merkitys suomenruotsalaiselle elokuvalle ja ruotsinkielisille lastenohjelmille. Vain Ylen radiokanavilla voi Suomessa kuulla puhuttua ruotsia ja suomenruotsalaista musiikkia. Ne myös ovat ainoita, jotka levittävät paikallista kulttuuria laajemmalle. Millään muulla mediatalolla ei liioin ole tavoitteena kattaa ja yhdistää koko ruotsinkielistä Suomea yhdistämällä alueellinen näkökulma valtakunnalliseen.

Svenska Ylen tuottamalla sisällöllä toisaalta arvoa täysin kielestä riippumatta. Lähtökohta on se, että kaikki Svenska Ylen rahoittama sisältö on kaikkien käytettävissä, mitä helpottaa se, että miltei kaikki Yle Fem -kanavan tv-ohjelmat tekstitetään suomeksi. Erityisesti kiinnostaa Svenska Ylen tarjoama ikkuna Pohjoismaihin etenkin niiden laatudraamojen kautta, jotka tuotetaan yhdessä muiden pohjoismaisten julkisen palvelun yhtiöiden kanssa. Sillan rakentaminen suomen- ja ruotsinkielisten välille on tärkeää osana Ylen tavoitteita. Merkittävää on myös se, että sisällöt kerätään Ylen arkistoon osaksi yhteistä kulttuuriperintöä. Suomenruotsalaisuudessa on omat erityispiirteensä, mutta samalla se on merkittävä osa kansallista suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa.

Marit af Björkestenin lausunto Ylen toimintaa arvioivalle parlamentaariselle työryhmälle

Marit af Björkestens utlåtande till parlamentariska arbetsgruppen som utvärderar Yles ställning