Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Kesäaika tulee – miten kellojen siirtäminen vaikuttaa terveyteen?

Kello sekaisin.
Kellojen siirtäminen voi saada monen sisäisen kellon sekaisin. Kello sekaisin. Kuva: Yle/Tero Kyllönen kesäaika,kellot,akuutti

Kellojen siirtämisen mielekkyydestä kesä- ja talviajan taitoksissa on puhuttu paljon. Kellojen siirtäminen on taas ajankohtaista ja monien mielestä kaksi kertaa vuodessa tapahtuva viisarien vääntely on täysin turha toimenpide, joka sekoittaa unirytmin ja hankaloittaa arkea entisestään. Turkulaistutkijat päättivätkin selvittää, millainen vaikutus kellojen siirrolla on ihmisten terveyteen ja tulokset olivat yllättäviä. Kellojen siirtämiseen voi liittyä lisääntynyt sydän- ja aivoinfarktiriski. Akuutti selvittää, pitäisikö kellojen siirrosta luopua terveyden nimissä?

Lapsellakin voi olla sydänvika

Moni vastasyntyneen vanhempi säikähtää perinpohjaisesti synnytyslaitoksella, kun vauvan sydämestä löytyy vikaa. Suuri osa sydämen rakennevioista korjaantuu onneksi ajan myötä itsestään. Sydämessä voi esimerkiksi olla yksi tai useampi reikä. Vakavimmat viat vaativat leikkausta, mutta monissa tapauksissa riittää, että lääkäri tutkii sydämen säännöllisesti. Lapsi saa elää tavallista, aktiivista elämää. Akuutti tapaa seitsemänvuotiaan Simo Kääriän, jonka sydämessä huomattiin vikoja heti syntymän jälkeen.

Plastiikkakirurgia ei ole yhtä kuin kauneusleikkaukset – kasvojensiirrossa mukana ollut plastiikkakirurgi Patrik Lassus kertoo työstään

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus Kuva: Yle / Henrik Leppälä akuutti,Yle TV1

Suomen ensimmäinen kasvojensiirtoleikkaus synnytti hämmennystä: siirtyikö myös luovuttajan ulkonäkö siirron saaneelle potilaalle? Muunkinlaiset väärinkäsitykset ovat tavallisia plastiikkakirurgiasta puhuttaessa. Plastiikkakirurgian arki on kuitenkin aivan muuta kuin kauneusleikkauksia. Usein on kyse elintärkeästä korjaavasta kirurgiasta, joita ilman potilas menehtyisi. Kasvojensiirrossa mukana ollut plastiikkakirurgian erikoislääkäri, dosentti Patrik Lassus on viime vuodet erikoistunut kasvojen alueen kirurgiaan. Hän työskentelee Helsingissä Töölön sairaalassa ja Akutti pääsee seuraamaan hänen työpäiväänsä.

Juniorit ja seniorit viihtyvät samassa pihapiirissä

Lapset ja vanhukset viihtyvät samassa pihapiirissä.
Lapset ja vanhukset viihtyvät samassa pihapiirissä. Kuva: Yle, Akuutti päiväkodit,akuutti

Lahdessa on saatettu yhteen seniorit ja juniorit. Samassa pihapiirissä sijaitsevat hoivakoti ja päiväkoti antavat mahdollisuuden monenmoiseen yhteiseen touhuun. Lapsilla on päiväkodin hoitajien lisäksi myös iäkkäämpää aikuisseuraa tarjolla. Pikkuväen kanssa puuhailu tuo puolestaan vipinää hoivakodin asukkaiden arkeen. Akuutti vierailee Lahdessa ja luvassa on ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita”, kuten eräs asukas toteaa.

Omalääkärin vastaanotto

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat pääsiäistunnelmissa. Voiko pääsiäisherkkujen syöminen aiheuttaa vatsassa suolenkiertymän? Lisäksi parivaljakko on luvannut paljastaa katsojan lähettämän vinkin, jonka avulla inhottavaa jalkasientä voi yrittää ennaltaehkäistä. Jalkasienen ehkäisyvälineet pitäisi löytyä lähes jokaisesta kodista.

Akuutti, TV1 maanantaina 28.3. klo 18:30. Uusinnat ke 30.3. klo 5:55 ja su 3.4. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit