Hyppää pääsisältöön

Elävän kuvan metsästäjät: Knight of Cups

Mies katsoo alaspäin.
Christian Balen näyttelemä mies kokee elämäntuskaa Hollywoodissa. Mies katsoo alaspäin. Kuva: Dogwood Pictures elokuva,Christian Bale,Terrence Malick

Terrence Malickin ohjaama elokuva on kuvallisesti ylitsevuotavan runsas. Sen kuvaaja Emmanuel Lubezki on palkittu parhaan kuvauksen Oscarilla kolme kertaa peräkkäin, ja hänen monipuolisuutensa puhuttelee KulttuuriCocktailin raatiakin.

Elävän kuvan metsästäjät -raadissa istuvat tällä kertaa elokuvaohjaaja Pia Andell, elokuvaaja Tahvo Hirvonen ja toimittaja Teemu Laaksonen.

- Se on elokuva neli-viisikymppisestä miehestä kriisissä. Se on kokoelma erittäin hienoja kuvia ja paljon kysymyksiä, Andell luonnehtii.

- Siinä on paljon sisäistä monologia ja fantastista kuvamateriaalia, ja siinä kyllä pannaan Hollywoodin ja Amerikan länsirannikon hedonismi paikallensa, Hirvonen sanoo.

Raadin mielestä Knight of Cups tiivistyy seuraaviin kuviin:

1. Pia Andell: koirat sukeltavat uima-altaaseen pallon perässä.

Kuvassa uima-altaaseen heitetään palloja ja muita esineitä, joiden perään koirat syöksyvät suu ammollaan, mutta eivät koskaan saa esinettä kiinni. Tämä on kuvattu veden alta.

Andellin mukaan kuva edustaa elokuvan ja sen päähenkilön mielenmaisemaa, jossa pyritään koko ajan johonkin, mutta ei päästä perille. Christian Balen esittämä mies kipuilee, koska hän on tajunnut olevansa oman elämänsä sivustakatsoja.

2. Tahvo Hirvonen: mies seisoo maiseman edessä.

Mies katselee jättiakvaariota.
Rick (Christian Bale) etsii suuntaa elämälleen. Mies katselee jättiakvaariota. Kuva: Dogwood Pictures elokuva,Christian Bale,Terrence Malick

Christian Balen esittämä Rick seisoo kuvan reunassa etualalla ja hänen takaansa aukeaa maisema, joka vaihtuu moneen kertaan. Välillä näkyy autiomaa tai merenranta, välillä auringonlasku Los Angelesin keskustassa tai vaikkapa vain vastapäisen talon seinä.

- Ihmiset kuuluvat maisemaan. Päähenkilöt ovat lähempänä kameraa, Bale aina etualalla. Muut ihmiset ovat lähinnä rekvisiittaa. Maisema luo tunnelmaa, Hirvonen sanoo.

3. Teemu Laaksonen: mies katsoo taivaalla lentävää lentokonetta.

Mies katsoo kameraa.
Valtaosa elokuvan puheesta on jälkiäänitettyä sisäistä monologia. Mies katsoo kameraa. Kuva: Dogwood Pictures knight of cups,Christian Bale,Terrence Malick,elokuvat (teokset)

Päähenkilö katselee taivaalle, jossa lentää lentokone. Samaa teemaa varioidaan ja välillä ilmaa halkoo helikopteri, leija tai lintu. Miehen elämä on sekaisin, ja hän kaipaa siitä kauas pois.

4. Lisäksi: Emmanuel Lubezki on monipuolinen mestarikuvaaja

Meksikolainen Lubezki on ainakin Yhdysvaltain elokuva-akatemian mielestä tämän hetken paras elokuvaaja. Hän on voittanut kolme edellistä parhaan kuvauksen Oscar-palkintoa elokuvista The Revenant (2015), Birdman (2014) ja Gravity (2013).

- Hän on erittäin monipuolinen ja pystyy kuvaamaan vaikka minkä näköistä tavaraa. Tämä Knight of Cups on Malickin näköinen elokuva. Lubezki voi kuvata aivan erilaisia elokuvia, ja kuitenkin ne kaikki ovat erittäin upeita, Hirvonen sanoo.

Lubezki on kuvannut myös Malickin elokuvat The New World (2005), The Tree of Life (2011), To the Wonder (2012) ja Weightless (2016), joka ei ole vielä tullut ensi-iltaan.

Valitettavasti elokuvasta ei ollut saatavilla kuvia tismalleen valituista kohdista, joten artikkelin kuvitus on viitteellinen.

Pia Andellin ja Tahvo Hirvosen radiokeskustelu alkaa kohdasta 37 min. 54 sek:

.

Artikkelin alkuun lisätty kaksi sitaattia 25.3.2016.Anna kulttuurin koskettaa joka päivä - liity Kulttuuricocktailin joukkoihin Facebookissa!