Kun minuus murtuu, voi ihminen kadota itseltään joko omaan mieleensä, tai vaikka tuttuun kotiympäristöönsä. Tavallisesti tutut paikat saattavat näyttää aivan vierailta ja olo tuntua eksyneeltä. Näin on käynyt Sonjalle useita kertoja. Läheinen ihminen voi kuitenkin olla kadonneen ankkuri todellisuuteen.
Dissosiatiiviset häiriöt ovat monimuotoisia ja vaikeasti diagnosoitavia tiloja, joissa minuuden osat ovat lohkoutuneet toisistaan erillisiksi, eri seurauksin. Jokaisen minuus muodostuu eri kokemuksiin perustuvista osista, olemme kaikki monitahoisia yksilöitä. Kuitenkin joissain tapauksissa eri kehitysvaiheissa koetut vaikeat tapahtumat ja tunteet saattavat olla niin kivuliaita, että mieli suojelee muuta identiteettiä lohkomalla kokemukseen liittyvän osan tietoisen minuuden ulkopuolelle.
Ei tiedetä, miksi mieli toimii näin, ja miksi, tai millä tavalla vaikeiden kokemusten pois sulkeminen tuottaa toisille vakavampia mielen häiriöitä. On myös kyseenalaista vaatiiko lohkoutuminen tapahtuakseen koetun trauman. On mahdollista, että toisten mieli lohkoutuu muista syistä. Vakavimmassa muodossaan lohkoutumisesta saattaa seurata dissosiatiivinen identiteettihäiriö, eli tavallisemmin sivupersoonahäiriö. Tällöin mielen eri osat eivät välttämättä ole lainkaan tietoisia toisistaan ja yksilön arki saattaa olla hyvin haastavaa eri osien hallitessa toimintaa vuorotellen.
Mieli on kuitenkin alati kehittyvä ja muuttuva ajatusten, kokemusten ja tunteiden verkosto. Jopa vakavimmista dissosiaatiöhäiriöiden muodoista on mahdollista eheytyä, ainakin osittain. Ratkaisuna lääkitys ei ole riittävä. Monet löytävät avun psykoterapiasta, jossa minuuden eri osia tuodaan hiljalleen lähemmäs tietoisuutta turvallisessa ja hallitussa ympäristössä. Tämän seuraukset voivat olla järisyttäviä. Eräässä tapauksessa dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä kärsivä 15 vuotta aiemmin sokeutunut nainen sai näkönsä takaisin psykoterapian avulla.
Se rauhoittaa mua tosi paljon ja mulle on tullut tolkku siitä, että missä mä oikeasti olen... että kyllä mä pääsen täältä takaisin.
Stressi ja äkilliset vaikeita tunteita herättävät tapahtumat ovat haasteellisia jokaisen mielelle. Dissosiaatiohäiriöstä kärsivälle nämä yleensä pahentavat dissosiatiivista oireilua. Vastavuoroisesti turvallinen ja tasapainoinen ympäristö edesauttaa yksilön selviytymistä. Läheisten rooli on mielenterveyden ongelmista kärsivän hyvinvoinnille suuri.
Sonjan tapauksessa avomiehen tapaaminen oli käänteentekevä tapahtuma, joka muutti Sonjan elämän suunnan. Uuden henkilön tulo omaan elämään tuo mukanaan vääjäämättä uuden näkemyksen itsestä, kun molemmat näkevät toisensa itselle uusin silmin. Toisen hyväksyvä läsnäolo ja tuki voi olla kimmoke, jonka avulla oman mielenterveyden ongelmat saattaa ensi kertaa tunnistaa ja kohdata.