Hyppää pääsisältöön

Keskustelu lihavuudesta käy kiivaana – Läskimyytinmurtajien Saara: "Läski tarkoittaa samaa kuin epäonnistuja"

Suomalaisten mielipiteet roihahtivat, kun seksologi arvosteli kolumnissaan lihavien ihmisten ulkonäköä.

YleX Jatkojen Saara on mukana Läskimyytinmurtajat-projektissa. // Kuva: Annika Miettinen

Sanomalehti Keskisuomalaisen kolumnisti Tarja Pölkin kirjoitus on levinnyt viime päivinä vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Kolumnissaan Pölkki hämmästelee ihmisten lihavuutta ja pukeutumistyyliä kuubalaisessa all inclusive -hotellissa. Monien mielestä Pölkki arvosteli ihmisiä kohtuuttomasti vain heidän ulkonäkönsä perusteella. Seksologina työskentelevä Pölkki saikin nopeasti niskaansa palauteryöpyn ja pahoitteli, että oli tiedostamattaan loukannut lukijoita.

- Pölkin tapa puhua lihavuudesta oli surullista luettavaa, Jenny ja läskimyytinmurtajat -projektissa mukana oleva Saara Sarvas sanoo.

Jenny ja läskimyytinmurtajat on Marja Hintikka Live -sarjan Jenny Lehtisen käynnistämä ryhmä, jossa tavoitteena on elämäntapamuutos. YleX Jatkoja juontava Sarvas on tiiviisti mukana auttamassa osallistujia hyväksymään itsensä ja vartalonsa. Juontaja itse toipuu syömishäiriöiden kierteestä.

Vaikka Pölkin kirjoitus sai Läskimyytinmurtajien naiset surulliseksi, enemmän heitä on mietityttänyt ihmisten tapa puhua itsestään.

- Meihin on ottanut yhteyttä paljon ihmisiä, jotka puhuvat itsestään todella paljon karummin kuin Pölkki lihavuudesta. Liian monet ajattelevat olevansa läskejä, joista ei ole mihinkään, Jenny Lehtinen kertoo.

Huolitrollaus huolestuttaa

Pölkin ulostulon voi ajatella olevan osa fat shamingia, ajattelutapaa, jossa ihmisiä syyllistetään ja lokeroidaan heidän painonsa perusteella. Fat shamingista ja sen vastakohdasta vartalomyönteisyydestä (body positivism) on puhuttu viime aikoina paljon.

Monet innostuivat tasa-arvon kohentumisesta, kun yhdysvaltalalainen Ashley Graham oli ensimmäinen pluskokoinen malli Sports Illustrated -lehden kannen bikinikuvassa. Ennakkoluuloja ei kuitenkaan helpolla horjuteta.

- Ajatellaan esimerkiksi, että kaikki lihavat ovat joko ilkeitä, tyhmiä tai tosi hauskoja, Sarvas sanoo.

Lihavuudesta puhuttaessa käytetään usein sanaa läski. Sanalla on Sarvaksen ja Lehtisen mukaan valtava tunteellinen lataus, johon liittyy monia erilaisia merkityksiä.

- Tiivistetysti voisi kuitenkin sanoa, että usein läski tarkoittaa samaa kuin epäonnistuja.

Naiset nostavat esiin myös toisen yleisen ylipainokeskusteluun liittyvän ilmiön, huolitrollauksen. Usein lihavuutta kritisoidaan ja läskejä hämmästellään terveyssyihin nojaten.

- Joku tulee aina kommentoimaan, että kyllähän se lihavuus vaan on sairaus. Että ihan turhaan läskit puolustelevat itseään keksimällä fat shaming -termin, Lehtinen sanoo.

Läskimyytinmurtajat haluavatkin rikkoa kaikenlaisia painoon liittyviä ennakkoluuloja. Konkreettinen paino jää ryhmän toiminnassa taka-alalle.

- Olen itse mukana muutoksessa, koska tunnen olevani nyt siihen valmis, kun en ole enää vaaka-addikti. Nykyään en esimerkiksi stressaa pääsiäismunista ja muita pääsiäisherkuista, jotka odottavat keittiön kaapissa, Lehtinen kertoo.

Lue myös:

Mimmi ei mieti, miettiikö joku, onko hän vääränkokoinen

"Onko Saara Sarvas lihonut??"