Hyppää pääsisältöön

Kun self help ei autakaan - neljä elämäntaitokirjallisuuden ongelmaa

oma, napa, kaivelu, self help
oma, napa, kaivelu, self help Kuva: Yle / Mikko Lehtola oma, napa, kaivelu, self help

Self help –kirjallisuuden myynti kasvaa vuosi vuodelta ja monet kokevat saavansa niistä apua. Mutta eivät kaikki. Mikä elämäntaitokirjallisuudessa oikein mättää?

self help -kirjallisuus, oman navan kaivelua, Katri Manninen
Näin toteaa kirjailija Katri Manninen self help -kirjallisuus, oman navan kaivelua, Katri Manninen Kuva: Yle / Mikko Lehtola self help -kirjallisuus, oman navan kaivelua, katri manninen

Kirjailija, transformatiivinen valmentaja Katri Manninen kertoo olleensa self help -kirjallisuuden pauloissa useamman vuoden ajan. Hän haki kirjoista apua vaikeaan elämäntilanteeseensa, mutta koki saavansa siitä vain hetkellistä helpotusta oloonsa. Jatkuva elämäntaitokirjoihin tukeutuminen vieraannutti hänet muista ihmisistä.

- Minulle on sanottu ihan suoraan, että olin tosi rasittava silloin.

Ajattele, jos käyttäisimme oman navan kaiveluun käytetyn energian esimerkiksi muiden auttamiseen

Mannisen mukaan koko kirjallisuuden laji on hänen mielestään ”saatanallista” oman navan kaivelua.

- Ajattele, jos käyttäisimme oman navan kaiveluun käytetyn energian esimerkiksi käytännön ongelmien ratkaisemiseen, uuden luomisen ja tai muiden auttamiseen, niin miten paljon saisimme aikaan.

Tutkija Suvi Salmeniemi muistuttaa, että länsimaisessa yhteiskunnassa moni on tehnyt omasta elämästään individualistisen projektin, mitä kehitetään ja toteutetaan eri tavoin. Self help -kirjallisuus palvelee sitä tarkoitusta hyvin.

self help -kirjallisuus, ahdistusm kukkia
self help -kirjallisuus, ahdistusm kukkia Kuva: Yle / Mikko Lehtola self help -kirjallisuus, ahdistus

Katri Mannisen mukaan keskeinen ongelma self help -kirjallisuudessa on se, että ne pääsääntöisesti olettavat, että ihminen on rikki ja hänet pitää korjata. Hänen mukaansa ihmisten pitäisi hyväksyä, että ihmiselämään kuuluu erilaiset olot ja tuntemukset.

- Välillä tulee olo, että olen huono ihminen, mutta se kuuluu asiaan, ja menee ohi, kun siitä ei tee ongelmaa, Manninen toteaa.

Tutkija Suvi Salmenniemi on Katri Mannisen kanssa samoilla linjoilla: monilla self help -oppailla on syyllistävä sävy. Hänen mukaansa jotkut oppaat jopa väittävät, että sairaudet ovat itse aiheutettuja. Ihminen on ajatellut negatiivisesti ja siksi sairastunut.

- Eihän se enää silloin ole mikään self help vaan self ahdistus sairastavalle ihmiselle.

self help, yhteiskunnalliset rakenteet, minäkeskeisyys
self help, yhteiskunnalliset rakenteet, minäkeskeisyys Kuva: Yle / Mikko Lehtola self help, yhteiskunnalliset rakenteet, minäkeskeisyys

Suvi Salmenniemen mukaan kirjat tarjoavat ratkaisuksi ongelmiin usein oman ajattelun muuttamista. Siinä on vain se ongelma, että silloin ei kiinnitetä huomiota rakenteissa piilevään eriarvoisuuteen. Salmenniemi ottaa esimerkiksi työpaikoilla vallitsevan kulttuurin.

- Riittääkö, että työpaikoilla kaikki ajattelevat vain positiivisesti vai pitäisikö kiinnittää huomiota enemmän rakenteisiin, jotka mahdollistavat muun muassa syrjimisen tai eriarvoisuuden?

self help, tieteellinen tutkimus,
self help, tieteellinen tutkimus, Kuva: Yle / Mikko Lehtola self help, tieteellinen tutkimus,

Salmenniemi nostaa esiin myös monien oppaiden muka-tieteellisyyden. Monia asioita kutsutaan tieteellisesti tutkituiksi, mutta ne eivät kuitenkaan täytä tieteellisen tutkimuksen kriteereitä.

Miksi self help -kirjallisuutta ei pidä kuitenkaan ylenkatsoa?

Suvi Salmenniemen mukaan ei ole mitään syytä ylenkatsoa ihmisiä, jotka kokevat saavansa apua self help -kirjallisuudesta. Toki sisällön suhteen voi ja pitää olla hänen mukaansa kriittinen. Koska self help -kirjallisuus on ollut niin vahvasti naisten kulttuuria, niin se on saanut vähän hömppäleiman. Suvi Salmenniemen mukaan erityisesti tutkijoiden pitäisi olla uteliaita ilmiötä kohtaan.

- Jos etukäteen ajattelee, että tämä on typerä ilmiö, niin ei se asiaa vie yhtään eteenpäin.

Suvi Salmenniemen mukaan self help -kirjallisuus on kaiken kaikkiaan niin valtavan laaja alue, että on vaikea puhua yhdestä ja samasta ilmiöstä. Kirjoittajien skaala on myös hyvin laaja, ammattipsykologeista oman elämänsä -sankareihin.  

Korjattu kirjoitusvirheitä 29.4.


Anna kulttuurin koskettaa joka päivä - liity Kulttuuricocktailin joukkoihin Facebookissa!

Kommentit