Hyppää pääsisältöön

Mistä on pääsiäisnoidat tehty?

Kaksi iloista tyttöä pääsiäisnoitina virpomassa.
Virvon varvon, tuoreeks terveeks... Kaksi iloista tyttöä pääsiäisnoitina virpomassa. Kuva: Yle/ Seppo Sarkkinen noidat,virpojat,oksat,tytöt

Pääsiäinen on noitien sesonkiaikaa kun pienet virpojat kiertävät palmusunnuntaina ovelta ovelle. Mutta miten on muovautunut nykyinen käsitys pääsiäisnoidasta ja mistä noitaperinteet kumpuavat? Turun yliopiston folkloristiikan lehtori Pasi Enges raotti Aristoteleen kantapäälle noitien salaperäistä maailmaa ja sen taustoja.

Pääsiäinen on vanhin ja suurin kristillinen juhla ja noidat eivät ole alun perin kuuluneet pääsiäiseen mitenkään erityisesti. Noitien on kerrottu liikkuvan kaikkina muinakin pyhäpäivinä, olivat ne sitten kristillisiä taustaltaan tai eivät. Niihin on liittynyt tietty poikkeustila, aika jolloin ei olla kiinni arjessa ja myös pahat voimat ovat liikkeellä.

Pasi Engesin mukaan suomalaisen noitaperinteen tausta on 1600-luvun noitavainoissa. Nimitys 'noita' tunnettiin jo toki sitä ennenkin, mutta silloin tarkoitettiin tietäjää tai saamelaisen perinteen mukaan shamaania.

– Euroopan noitavainojen ja kirkon noitaopin seurauksena syntyi erilaisia noitakäsityksiä. Täällä Pohjolassa pahin noitavainojen aika oli 1600-luvun loppupuoliskolla. Noitatarinat, mm. länsisuomalaisten trulli-hahmot, ovatkin kansanomaisia tulkintoja tuon ajan kirkon noitaopista. Noituus sinänsä on maailmanlaajuinen ilmiö ja tunnettu Suomessakin jo ammoisista ajoista lähtien, Enges kertoo.

Toisaalta on myös noitia, jotka aiheuttavat vaikeuksia ja sekaannusta omassa lähiympäristössään. Näissä noidissa ei korostu noitavainojen noitien tapaan liitto paholaisen kanssa, vaan noita käyttää taikakeinoja esimerkiksi viedäkseen karjaonnea tai aiheuttaakseen tauteja tai sadonkatoa naapureilleen.

– Tällainen pahantahtoinen taikuus on huomattavasti laajemmin tunnettua ja nämä kaksi noitahahmoa sekoittuvat suomalaisessa noitakäsityksessä.

On tulkittu, että noituuskäsitykset ovat syntyneet kerettiläisyyden ja vieraiden uskontojen pelosta.

– Juutalaisiin liitettiin samanlaisia käsityksiä kuin noitiin, kun paholaisoppi ja käsitykset liitosta paholaisen kanssa alkoivat saada virallista asemaa 1400-luvulta eteenpäin. Tuolloin uskonto ja tiede olivat käytännössä sama asia, eli ei voitu olettaakaan, että rationaalisen tieteen perusteella olisi kyetty vastustamaan näitä käsityksiä, toteaa Enges.

Mutta miksi pääsiäisnoidat ovat aina naisia, lentävät luudalla Kyöpelivuorelle, kantavat mukanaan kahvipannua ja kaveeraavat mustan kissan kanssa? Pasi Enges kertoo noitiin liitettyjen asioiden ja ilmiöiden taustoja.

Hymyilevä nainen pitelee luudanvartta, jossa roikkuu kahvipannu.
Vaarallinen nainen Hymyilevä nainen pitelee luudanvartta, jossa roikkuu kahvipannu. Kuva: Yle/ Kalle Kultala nainen,Luuta,kahvipannut,noita

Noita = nainen

Noitavainojen aikaan noidat miellettiin oikeastaan aina naisiksi. Vuonna 1486 painettiin pahamaineinen kirja Malleus maleficarum, eli Noitavasara, jossa annettiin yksityiskohtaiset ohjeet noitien kuulustelemiseksi. Kirja selittää, että nainen pohjimmiltaan on loputtoman lihanhimoinen olento. Jos naisia ei olisi maailmassa, niin miehet voisivat seurustella jumalan kanssa. Mutta koska naisia on, niin paholainenkin on silloin koko ajan läsnä odottamassa tilaisuuttaan päästä vaikuttamaan ihmisten elämään. Myös kansantarinoiden noita on lähes poikkeuksetta nainen. Pääsiäinen on myös hedelmällisyyden juhla ja vanha naimaton nainen on saattanut saada noidan leiman. Ennen vanhaan naisen jääminen naimattomaksi on ollut erittäin epätoivottava tilanne, koska on ajateltu että ihmisen kuuluu elämässään mennä naimisiin ja saada lapsia.

Lentäminen

Taustalla on ajatus noitasapatista. Paholaisen kanssa liittoutuneet naiset lentävät johonkin paikkaan, vuorelle tai jonnekin muualle, ja tapaavat siellä paholaisen. Noidat tuovat paholaiselle naapurilta varastamaansa maallista hyvää, kuten vaikka lampaiden villoja. Lentokykyä selitettiin sillä, että noidat ovat saaneet paholaiselta voidetta, joka antaa lentokyvyn ja tekee noidan näkymättömäksi. Tai sitten he ovat valmistaneet voidetta itse esimerkiksi kastamattoman lapsen rasvasta.

Luuta

Lentämistä ilman minkäänlaista apuvälinettä pidettiin vielä epätodennäköisempänä kuin lentämistä yleensä. Kerrottiin siis, että noidalla oli apuväline, joka ei ollut välttämättä luuta, vaan saattoi olla vaikka saunavihta, pellavaloukku tai joku kotieläin, lammas, vuohi tai vasikka, jonka selässä noita lentää. Noitaoikeudenkäyntipöytäkirjoissa ei ole ollut mainintoja luudasta, joten se on noin 1700-luvulta eteenpäin kertomusperinteeseen mukaan tullut aihe.

Noidiksi pukeutuneet tytöt leikkivät luudilla lentämistä, etualalla kissa.
Pikkunoitia luudillaan Noidiksi pukeutuneet tytöt leikkivät luudilla lentämistä, etualalla kissa. Kuva: Yle/ Martti Juntunen noidat,virpojat,luudat,kissa,pääsiäinen

Kyöpelinvuori

Ruotsalaisessa perinteessä ja historiallisissa dokumenteissa puhutaan Blåkullasta paikkana, jonne noidat kokoontuvat viettämään orgioita paholaisen kanssa. Pohjoisessa noidat tosin tyytyvät suutelemaan paholaisen takapuolta tai tanssimaan hänen kanssaan rietasta tanssia pahempien irstailujen sijaan. Blåkulla on käännetty Suomessa Kyöpelinvuoreksi ja tämän nimisiä paikkoja löytyykin Suomesta. Joissain noitaoikeudenkäynteihin liittyvissä pöytäkirjoissa näitä paikkoja on mainittu ihan olemassa olevina maastonkohtina, joissa paholainen on tavattu, mutta enimmäkseen Kyöpelinvuori ymmärretään etäisenä, kaukaisena paikkana.

Kahvipannu

Kahvipannu on tullut mukaan noitaperinteeseen vasta myöhemmin. Valistuksen aikana 1700-luvulla noitaoppi alkoi menettää merkitystään hyvin nopeasti ja noidan hahmo muuttui enemmän viihteelliseksi ja jopa karnevalisoiduksi. Viimeistään 1800-luvun aikana noidaksi pukeutumisesta tuli pääsiäisen juhlinnan muoto ja samoihin aikoihin yleistyi kahvin juominen nautintoaineena. Noita esitettiin silloin leppoisana, kahville persona vanhana naisena. Tästä johtuu, että kahvipannu keikkuu noidan luudan varressa.

Kissa

Eurooppalaisessa perinteessä mustalla kissalla on eritysasema ja ylipäänsä kissa on tunnettu enne- ja taikaeläin. Kissan käyttäytymisestä on ennustettu erilaisia asioita. Mustaa kissaa on pidetty paholaisen kätyrinä tai jopa itse paholaisena, paholainenhan on voinut esiintyä missä hahmossa haluaa.

Musta kissa hiipii
Itse paholainenko? Musta kissa hiipii Kuva: Yle/ Susanna Lyly kissa,musta kissa
 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.