Hyppää pääsisältöön

Pääosassa lapset: E.T. sekä Elokuvan ja lasten tarina Teemalauantaissa 26.3.

Steven Spielbergin elokuva E.T.
Henry Thomas ja E.T. Steven Spielbergin elokuva E.T. E.T.,e.t.,Steven Spielberg,Teemalauantai

"E.T. phone home." Pääsiäisen Teemalauantaissa nähdään Steven Spielbergin iki-ihana E.T. sekä Mark Cousinsin persoonallinen elokuvaessee Elokuvan ja lasten tarina. Ilta aloittaa elokuvahistorian parhaille lapsikuvauksille omistetun elokuvakevään Teemalla.

Teemalauantain ja samalla lasten kevään avaa yksi kaikkein tunnetuimmista ja rakastetuimmista lapsuuskuvauksista, Steven Spielbergin ohjaama E.T. vuodelta 1982. Neljällä Oscarilla palkittu koko perheen seikkailuelokuva kertoo kymmenvuotiaan pojan ja ulkoavaruuden olennon ystävyydestä. Lapsirooleissa nähdään Henry Thomas ja Drew Barrymore.

Lasten – ja ulkoavaruuden olioiden – tasolta ja näkökulmasta maailmaa tarkkaileva E.T. on maaginen ja vauhdikas satu, jossa aikuiset ovat uhkaavia ja ymmärtämättömiä, lapset kekseliäitä ja oikeamielisiä. Pienimmät pelastavat maailman.

Spielberg on tunnustanut, että elokuvan ihmispäähenkilö Elliott on juuri sellainen poika, jollainen hän itse on aina halunnut olla. Ulkoavaruudesta amerikkalaiseen lähiöön eksyneen E.T:n kasvot Spielberg loi yhdistämällä vastasyntyneen vauvan päähän Albert Einsteinin viisaat silmät.

E.T. - The Extra Terrestrial. Ohjaus Steven Spielberg.
E.T. ja Drew Barrymore. E.T. - The Extra Terrestrial. Ohjaus Steven Spielberg. steven spielberg
Elokuvan ja lasten tarina (2013), ohjaus Mark Cousins
Elokuvan ja lasten tarina (2013), ohjaus Mark Cousins elokuvan ja lasten tarina,Teemalauantai

Illan dokumenttielokuva on Elokuvan ja lasten tarina (A Story of Children and Film). Se on ihana, itsenäinen lisäosa Mark Cousinsin 15-osaiseen jättisarjaan Elokuvan tarina (The Story of Film). Nyt aiheena ovat siis lapset elokuvissa – eivät vain lastenelokuvat vaan elokuvahistorian hienoimmat lapsuuskuvaukset mykkäelokuvista ja maailmankuuluista klassikoista tuntemattomiin helmiin ja 2010-luvun elokuviin asti.

Dokumentti sai alkunsa, kun Cousins kuvasi omaksi huvikseen sukulaislastensa leikkimistä. Materiaalia katsellessaan hän alkoi pohtia paitsi lasten kuvaamista ja toistuvia motiiveja sekä myös lapsuuden ja elokuvan yhtäläisyyksiä. Näistä kotielokuvista syntyi Cousinsin persoonallisen elokuvaesseen kehys.

Elokuvissa ja lapsuudessa on paljon samaa, Cousins sanoo ennen essee-elokuvaansa esitettävässä lyhyessä haastattelussa. "Kumpikin tapahtuu tässä ja nyt, ja tunteesta toiseen siirrytään sekunneissa." Haastattelu on taltioitu syyskuussa 2014, kun Cousins vieraili Helsingissä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin vieraana.

Elokuvan tarinan suuren, 120 vuotta kattavan kertomuksen sijasta Elokuvan ja lasten tarina kertoo pieniä tarinoita. Nyt liikutaan vapaasti ajassa ja paikassa assosiaatioiden vietävänä. Persoonallisten, esseististen pohdintojensa tueksi Cousins vyöryttää runsaan kuvatulvan, jossa on mukana niin E.T:n ja 400 kepposen kaltaisia maailmankuuluja elokuvia kuin jo unohtuneita ja vielä tuntemattomia mestariteoksia.

Mukana on muun muassa näiden ohjaajien töitä: Steven Spielberg, Francois Truffaut, Luis Buñuel, Jane Campion, Andrei Tarkovski, Chen Kaige, Ingmar Bergman, Vincente Minnelli, David Lean, Yasuhiro Ozu, Victor Erice, Wes Anderson, Kjell Grede, Jean Vigo, Abbas Kiarostami, Kira Muratova, Idrissa Ouedraogo, Ken Loach, Hirokazu Kore-eda, Jafar Panahi, Karel Kachyna...

Oivaltavien elokuvanäytteiden joukossa on yksi upea välähdys Suomestakin! Se on peräisin Erkki Karun dokumenttielokuvasta Finlandia vuodelta 1922.

Pääsiäisen Teemalauantai avaa Teeman elokuvakevään lapsiteeman. Luvassa on upeita lapsikuvauksia Carlos Sauran Korppi sylissä -elokuvasta Chaplinin poikaan, Francois Truffaut'n Kesyttömästä Wes Andersonin Moonrise Kingdomiin.

Teemalauantai 26.3.

  • Klo 20.00 E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial), USA 1982. Ohjaus Steven Spielberg. Pääosissa Henry Thomas, Drew Barrymore, Robert MacNaughton.
  • Klo 21.50. Mark Cousin, elokuva, lapsuus. Suomi 2016. Toimittaja Kati Sinisalo, Yle Kulttuuri.
  • Klo 21.55 Elokuvan ja lasten tarina (A Story of Children and Film), Britannia 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mark Cousins. (12)

Elokuvan ja lasten tarina sai ensiesityksensä Teemalla syyskuussa 2014.

Lue lisää:

Chaplinin pojasta Moonrise Kingdomiin

Teeman elokuvakeväässä nähdään upeita lapsuuskuvauksia mykän elokuvan ajoista 2010-luvulle, Chaplinin pojasta Wes Andersonin Moonrise Kingdomiin.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa