Hyppää pääsisältöön

Turvapaikanhakijoiden lennättäminen kotimaahansa voi maksaa jopa 200 000 euroa per lento – näin kulut muodostuvat

Poliisi on järjestänyt turvapaikanhakijoille tilauslentoja takaisin Irakiin helmikuun 18. päivästä alkaen.

Poliisin mukaan tilauslennot tulevat reittilentoja edullisemmiksi turvapaikanhakijoiden palauttamisessa kotimaahansa. // Kuva: YLE

Suomen poliisi on toistaiseksi järjestänyt irakilaisille turvapaikanhakijoille viisi paluulentoa kotimaahansa, Helsingin Sanomat kertoo.

Paluulennot ovat olleet charter- eli tilauslentoja suoraan Irakin pääkaupunki Bagdadiin. Turvapaikanhakijoiden lentojen maksajana toimii Suomen valtio. Yhden Irakiin suuntautuneen tilauslennon kustannusarvio on noin 150 000–200 000 euroa. Esimerkiksi Albaniaan suuntautuneet lennot tulevat edullisemmiksi, sillä niiden kustannukset jäävät alle sadan tuhannen euron per lento.

- Hinta muodostuu koneen vuokrasta sekä muista erinäisistä kuluista, kuten virkamiesten palkoista, majoituksesta ja päivärahoista, helsingin poliisin ylikomisario Hannu Pietilä kertoo YleX:lle.

Pietilän mukaan lentojen kustannukset ovat kieltämättä suuret, mutta turvapaikanhakijoiden palauttaminen tilauslennolla on kuitenkin yleensä halvempaa kuin reittilentojen käyttäminen – etenkin silloin, kun palautettavalla henkilöllä on mukanaan saattaja tai jos palautettavia henkilöitä on suuri joukko.

Poliisin tiedotteen mukaan reittilennoilla palautettavaa turvapaikanhakijaa kohden on kaksi saattajaa, tilauslennoilla vain yksi. Irakiin palautettujen turvapaikanhakijoiden lennoilla saattajia on ollut vielä vähemmän, sillä henkilöt ovat halunneet palata kotimaahansa vapaaehtoisesti.

- Esimerkiksi Albaniaan on huomattavasti edullisempaa palauttaa charterilla kuin reittilennoilla, Pietilä sanoo.

Käytännössä Suomi kustantaa lennot myös niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat olleet muutamien kuukausien ajan suomalaisessa vastaanottokeskuksessa ja tulleet lopulta siihen tulokseen, että haluavat palata kotimaahansa. Poliisi ei halua ottaa kantaa siihen, miksi jotkut haluavat palata vapaaehtoisesti.

- Meidän hommamme ei ole polikoida ja spekuloida. Työmme on hoitaa maasta poistumisia, Pietilä kertoo.

Lue myös:

Tuntematon pakolainen -elokuvan Ali Jahangiri: Kutsumme matkaamme pakolaisten kanssa extreme-interrailiksi

Selänne selventää näkemyksiään: Minulla ei ole mitään turvapaikanhakijoita vastaan – jos he osaavat käyttäytyä

Turvapaikanhakijat tekevät jo yllättävän paljon vapaaehtoistyötä: SPR vastaa talkootarjoukseen