Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Viikko luomukuurilla: Mitä syötiin ja mihin hintaan?

Kauppakuitteja
Kauppakuitteja Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,luomuruoka

Satu Heikintupa ja Tomi Ranta-Kahila perheineen olivat helmikuussa viikon luomuruokakuurilla. Heidän oli määrä tehdä kaikki kotona laitettava ja evääksi otettava ruoka luomuelintarvikkeista. Viikkoon mahtui sekä iloisia yllätyksiä että pettymyksiä.

Satun ja Tomin kaksilapsinen perhe asuu Hämeenlinnassa. Satu on kasvissyöjä, mutta muu perhe syö myös lihaa. Löytyivätkö kaikki elintarvikkeet, mitä perheessä yleensä käytetään, luomuna?

- Itse asiassa ei. Esimerkiksi lihoista ei oikeastaan löydetty marketeista kuin jauhelihaa. Ja appelsiineja ei löydetty ennen kuin viikon viimeisenä päivänä. Niitä olisimme kyllä syöneet enemmänkin, mutta ollaan jouduttu sitten tyytymään muihin hedelmiin, Satu kuvaili viikon tarjontaa.

Perhe keitiössä toimittajan kanssa.
Perhe keitiössä toimittajan kanssa. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,luomuruoka
Lihoista ei oikeastaan löydetty marketeista kuin jauhelihaa.

Ne muut hedelmät: omenat, päärynät ja kiivit maistuivatkin erityisesti Sadulle ja Jasmine-tyttärelle.

- Mä tykkäsin ihan sikana kiivistä. Vaikka ne on tosi pieniä, niin ne maistuivat paremmalta. Mulle merkkaa aina maku ruoassa ihan hirveästi, niin mun mielestä luomuruoka on paremman makuista, Jasmine Ranta-Kahila kertoi.

Luomusta uusia suosikkeja

Luomuperuna peittosi tavanomaisen perunan maultaan ja koostumukseltaan mennen tullen. Perhe vaihtoikin sen tavanomaisen tilalle.

- Aika paljon söimme perunaa, koska osoittautui, että luomuperuna oli tosi hyvää. Kyllä me jatkossa ostamme perunat pelkästään luomuna, Satu totesi.

Sadulla on tapana leipoa leipä itse. Luomuviikon aikana kokeiltiin myös kaupan luomuleipiä, mutta niiden maku ei ollut erityisen hyvä ja ne olivat kalliita. Luomuruisjauho sen sijaan osoittautui hyvin käyttökelpoiseksi.

Luomuruisjauhossa oli enemmän eloa.

- Se teki ruisleivän raskista paljon kuplivamman. Luomuruisjauhossa oli jotenkin enemmän eloa ja sitä oli mukavampi leipoakin, että kyllä jatkossa meinaan sitä käyttää ihan kokonaan.

Luomutomaatit olivat parempia kuin ulkomaiset talvitomaatit. Myös luomuvalkosipuli oli voimakas ja maistuva.

- Oikein aromaattinen ja tosi hyvä tuote, sitäkin ostetaan jatkossa. Samoin kuin luomuhunaja, aivan loistava. En tiedä, mistä se maku johtuu, mutta se on parempi.

Käsin kirjoitettuja havaintoja luomuruuasta.
Käsin kirjoitettuja havaintoja luomuruuasta. Kuva: YLE/Tiina Lappalainen/Kuvankäsittely Terhi Vuorinen Kuningaskuluttaja,luomuruoka

Satu nosti esiin myös yksittäisiä tuotteita, joista he olivat pitäneet.

- Esimerkiksi luomuitusalaattisarja, jossa oli kolme eri makua, tosi näppärä eväsrasia töihin. Luomutee ja maustamaton luomujogurtti olivat hyviä. Luomusoijamaito ei ollut paljon kalliimpaa kuin tavallinen soijamaito, joten ostan sitä varmaan jatkossa.

- Luomuhapankorput olivat parempia kuin tavalliset hapankorput, en tiedä syytä.

Varsinainen löytö oli sokeriton luomumämmi.

- Sitten löytyi luomuhummus eli kikhernetahna: suomalainen tuote, edullinen ja tosi hyvä. Luomukaurahiutaleista teimme puuroa, niin miten se voikin olla parempaa!

- Paras asia taisi olla luomumeetvursti, joka oli järkyttävän hyvää, Tomi lisäsi oman suosikkinsa.

Mutta varsinainen löytö oli sokeriton luomumämmi.

- Sitä meni useampi rove jälkiruokana tässä viikon aikana. Oikein hyvä esimerkki siitä, mitä voi luomun avulla saada aikaan: terveellinen jälkiruoka, Satu perusteli.

Pettymyksiltä ei vältytty

Luomulihan heikko saatavuus kauppareissulla yllätti.

- Me ajattelimme, että marketista olisi löytynyt muutakin kuin jauhelihaa. Mutta ei löytynyt, Satu toteaa.

Pettymyksiä koettiin myös makuasioissa. Paljon porkkanoita syövälle perheelle luomuporkkanat eivät vastanneet odotuksia, kun maku ei juuri poikennut tavallisista. Samoin oli luomukahvin kanssa.

- Toki niiden eduksi täytyy sanoa, että hinta oli kohdallaan, että ne olivat edullisia.

Käsin kirjoitettuja havaintoja luomuruuasta.
Käsin kirjoitettuja havaintoja luomuruuasta. Kuva: YLE/Tiina Lappalainen/Kuvankäsittely Terhi Vuorinen Kuningaskuluttaja,luomuruoka

Luomubanaaneissakaan ei pystynyt erottamaan, että onko se luomua vai tavallista.

Myös makealla puolella oli toivomisen varaa.

- Kun me olemme herkkusuita, niin tietenkin kiinnitimme huomiota siihen, että luomusuklaita ja karkkeja ei kyllä ole. Että jos on luomusuklaata, se on sitten jotain tosi väkevää, voimakasta suklaata, että sinne olisi ehkä voinut vielä haluta jotakin, Satu totesi.

Yllättävän harvat vegaaniset tuotteet olivat luomua.

Luomuviikolle kahden kolmen kympin luomulisä

Luomuviikon ostokset tulivat kalliimmaksi kuin tavanomainen ostoskori.

- Varmaan semmosen 30 euroa viikossa lisää, luomulisää. Tietenkin riippuu siitä, mitä ostaa. Jos ostaa paljon hedelmiä ja vihanneksia, niin kyllä se äkkiä tulee täyteen, kun niissä on monissa kaksinkertainen kilohinta, Satu laskeskeli.

Mutta luomutuotteiden hinnat olivat myös iloinen yllätys.

- Luomuostosten tekeminen ei ollut niin kallista, kuin mitä me olimme ajatelleet. Se oli hyvä asia. Luomu on tosi useassa tapauksessa myös sidoksissa reilun kaupan merkkiin, mikä oli myös hyvä asia. Siinä tulee tuettua sitten vähän kumpaakin puolta.

Käsin kirjoitettuja havaintoja luomuruuasta.
Käsin kirjoitettuja havaintoja luomuruuasta. Kuva: YLE/Tiina Lappalainen/Kuvankäsittely Terhi Vuorinen Kuningaskuluttaja,luomuruoka

Hyvää oli myös se, että kauppojen omissa merkeissä oli paljon luomutuotteita.

- Ihan niissä, jos puhutaan halpismerkeistä, oli myös paljon luomutuotteita. Se oli iloinen yllätys.

Edullisia luomutuotteita olivat esimerkiksi porkkanat ja banaanit sekä jotkut puolivalmiit tuotteet kuten Yosa-kauravälipalat.

Liian kalliina hyllyyn jäivät pähkinät ja oliiviöljy.

- Luomuhedelmät olivat aika hintavia, joten niitä ei raaskittu ostaa niin paljon kuin mitä hedelmiä normaalisti ostamme. Sitten löysimmekin pakastealtaasta luomumarjasekoituksen, josta meidän 8-vuotias tykkäsi tosi paljon, joten sitäkin ostetaan jatkossa.

Liian kalliina hyllyyn jäivät mm. luomupähkinät ja luomuoliiviöljy.

- Joku luomupähkinä seitsemän euroa pieni pussi tai luomuoliiviöljy yli seitsemän euroa pullo jäivät ihan hinnan takia odottamaan vauraampia aikoja.

Aiheesta lisää Kuningaskuluttajassa torstaina 24.3.2016 klo 20:00 YLE TV1.

Luomuviikon ruokalista

Sunnuntai: Karitsapullia ja keitettyjä perunoita, molemmat täysin luomua.

Maanantai: Sunnuntain tähteitä, lisäksi linssikastiketta, jossa linssit olivat luomua. Raaste luomupunakaalista ja -porkkanasta.

Tiistai: Papukastiketta ja perunoita, kokonaan luomua.

Keskiviikko ja torstai: Hernekeitto kasvisversiona, täysin luomua.

Torstai ja perjantai:
Vegaanista soijarouhemoussakaa. Perunat ja tomaattisose luomua.

Lauantai: Kasvissosekeittoa, 100-prosenttisesti luomua kasvisliemikuutiota ja ruokakermaa myöten. Ruisleipää, jossa luomua kaikki paitsi hiiva, karpalot ja siirappi, joita ei saanut luomuna.

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.