Hyppää pääsisältöön

Kansainvälisen levy-yhtiön kiinnitys Herman: Musiikkibisnes perustuu suurelta osin suhteisiin

Pitkän uran musiikin parissa tehneen Hermanin mukaan Suomen musiikkiteollisuus kärsii turhasta kilpailuhenkisyydestä.

Herman // Kuva: Pressikuva/Hermanni Kovalainen/Janne Amunét

Herman voi olla tuntematon nimi vielä monille, vaikka hän on tehnyt musiikin parissa pitkän uran. Jo 15-vuotiaana DJ-hommat aloittanut Herman keikkaili pitkään DJ Mobster -nimellä esimerkiksi Palefacen taustalla. Hän julkaisi DJ Mobsterina myös omia kappaleita ja albumin, mutta kymmeneen vuoteen hän ei ole julkaissut yhtään soolomateriaalia.

- Keskityin tekemään kappaleita vain muille artisteille, vaikka ajatus soolotuotannosta oli koko ajan mielessä. Muille artisteille tehdyt biisit eivät aina tuntuneet omilta.

Herman on kirjoittanut kappaleita esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Japaniin, sekä Suomessa muun muuassa Anna Abreulle ja Robinille. Nyt Herman tähtää kansainväliselle soolouralle, ja tästä ensimmäinen maistiainen on YleX:n soittolistallakin oleva Tonight The World Is Mine. Dj Mobster -nimi sai jäädä unholaan, koska Herman halusi aloittaa uransa puhtaalta pöydältä.

- Mobster viittaa myös ehkä enemmän hip hop -maailmaan. Se on sellainen 16-vuotiaan keksimä nimi, joten kasvoin siitä ulos. Herman on myös lähellä omaa nimeäni.

Hermanin soolouran toinen tuleminen sai lentävän lähdön, kun hänet kiinnitettiin Armin Van Buurenin perustamalle arvostetulle Armada-yhtiölle. Kansainvälinen levy-yhtiö oli luonnollinen valinta ulkomaille tähtäävälle artistille, vaikka Herman neuvotteli myös suomalaisten levy-yhtiöiden kanssa. Herman pääsi Armin van Buurenin talliin omien sanojensa mukaan suhteiden sekä hyvän sisällön vuoksi.

- Vaikka musiikkibisnes perustuu suurelta osin suhteisiin, on musiikki kuitenkin onneksi vielä kaiken ytimessä. Verkostoja kuitenkin tarvitsee, jotta pääsee edes esittelemään sitä sisältöä.

Levytyssopimuksen lisäksi Herman sai kontaktiensa kautta uudelle Tonight The World Is Mine -sinkulleen fiittaajaksi yhdysvaltalaisen supertähden CeeLo Greenin, joka tunnetaan muun muuassa viisinkertaisena Grammy-voittajana, laulaja-lauluntekijänä sekä The Voice -kilpailun tuomarina. Kuullessaan kappaleen CeeLo halusi siihen heti mukaan.

- Minulle oli iso asia, että CeeLo piti kappaleesta ja halusi juuri sen takia siihen vierailijaksi.

Vaikka Hermanilla riittää verkostoja, ei mikään yhteistyökumppani ole hänelle itsestäänselvyys. Artisti haluaa esimerkillään kannustaa muitakin suomalaisia musiikintekijöitä olemaan aktiivinen ja hankkimaan mahdollisimman paljon yhteistyökumppaneita.

- Jos teet huippujuttuja eikä kukaan kuule niitä, asiat eivät etene. Olen vuosien varrella lähettänyt varmaan tuhansia meilejä, enkä yleensä ole saanut mitään vastausta. Mutta jos sisältö on tarpeeksi hyvä, niin aivan varmasti vastataan.

Hermanin mukaan myös turha kilpailuhenkisyys on haitannut musiikintekijöitä Suomessa. Tähän pitäisi tulla muutos, jos Suomi haluaa menestyä musiikin saralla myös kansainvälisesti.

- Kun vaaditaan huippulaatuinen tuote, vaaditaan myös huippulaatuiset tekijät. Harva pystyy siihen kaikkeen yksin, ja tämän takia esimerkiksi Yhdysvalloissa kappaleilla on usein useita tekijöitä, joista jokainen on oman osa-alueensa huippu.

Kuuntele Hermanin koko Himotuimmat-haastattelu alta!